Ο Εφραίμ μέσα και οι Mητροπολίτες έξω… φρενών!
Οι πολιτικοί, με εξαίρεση τoν ΛΑΟΣ και τον Κ. Μητσοτάκη, απέφυγαν κάθε (νέα) ανάμειξη στην υπόθεση. Τα μεγάλα κόμματα επισήμως σιώπησαν. Ορισμένοι από τα μικρότερα ξεσπάθωσαν, βγάζοντας το, σταθερό πια, αντιεκκλησιαστικό τους πνεύμα, δίχως να μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Οι ιεράρχες όμως, ο ένας μετά τον άλλο, δήλωναν την αντίθεσή τους στην προφυλάκιση ενός μοναχού που αποδεδειγμένα, όπως έλεγαν, «ούτε κίνδυνος να το σκάσει στο εξωτερικό υπήρχε ούτε να διαπράξει αδικήματα».
Στον εκκλησιαστικό χώρο, η απόφαση της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, κατά κάποιο τρόπο, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο στον ηγούμενο Εφραίμ παρά στη γιορτή των Χριστουγέννων! Σε κάθε ναό και Μητρόπολη το θέμα συζήτησης ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. «Πώς γίνεται να είναι τόσοι πολιτικοί και επιχειρηματίες σκανδαλωδώς έξω από τη φυλακή και ο ηγούμενος Εφραίμ να έχει τέτοια τύχη;» έλεγαν οι Μητροπολίτες συζητώντας μεταξύ τους.
Αντιδράσεις
Κάθε ημέρα που περνούσε οι Μητροπολίτες έβγαιναν και καταδίκαζαν -άλλοι ανοικτά και άλλοι πιο διστακτικά- τόσο τον χρόνο που επελέγη να ανακοινωθεί το ένταλμα για προφυλάκιση όσο και την ίδια την απόφαση των δικαστών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έκρυψε σε συνεργάτες του τον προβληματισμό του για τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος, αφήνοντας υπονοούμενα ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες. Σύσσωμη η κοινότητα του Αγίου Όρους έβγαλε ανακοίνωση κατά της «ανάλγητης απόφασης» και εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αγάπη της στον ηγούμενο. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε έκπληκτος από τον ξεσηκωμό που προκάλεσε αυτή η απόφαση στις τάξεις της Εκκλησίας, αφού μέσα σε λίγες ώρες μέσω διαδικτύου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα έξω από το Εφετείο και τον Κορυδαλλό υπέρ του Εφραίμ. Δεν σχολίασε την απόφαση των δικαστών, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο και την προσωπικότητα του ηγουμένου. Σχεδόν όλοι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος «διάβασαν» την απόφαση προφυλάκισης μέσα στα Χριστούγεννα ως χτύπημα στην ίδια την Εκκλησία, που φαίνεται ότι έχει μπει στο μάτι της εξουσίας με το φιλανθρωπικό της έργο (συσσίτια, βοήθεια στους αδύναμους και τους άνεργους, στους αναξιοπαθούντες) και τη σκληρή αντιμνημονιακή της γραμμή. Τόνιζαν πάντως πως το «μαρτύριο» του Εφραίμ καλό τού κάνει και όχι κακό και είναι… πολύ τιμητικό για τον ίδιο. Ο Μεσογαίας, ο Καστορίας, ο Λαρίσης, ο Κερκύρας και ο Κονίτσης μίλησαν για πλήγμα και δίωξη της Εκκλησίας, ο Σάμου για «σκοπιμότητες», ενώ ο Γόρτυνος αποκάλεσε τον ηγούμενο «μάρτυρα». Ο Φθιώτιδος αναφέρθηκε στις «σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να χτυπήσουν το Άγιο Όρος», ο Αργολίδος σε ανθρώπους που με «έπαρση αδίκησαν τον Εφραίμ» και ο Σιατίστης δήλωσε πως όλοι δείχνουν με το δάχτυλο την Εκκλησία «για να μη στραφούν κατά των πολιτικών για όσα έχουν κάνει». Εντύπωση προκάλεσε η στάση σιωπής που κρατά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην υπόθεση, αν και θεωρείται η «προϊσταμένη αρχή» του ηγουμένου. Τη στάση του Φαναρίου καταδίκασε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Κυπριακής καταγωγής ο Εφραίμ, όμως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε μόνο πως δεν είναι ευχάριστη η παραμονή ενός ηγουμένου στο κελί της φυλακής και πέταξε το «καρφί» του, λέγοντας πως οι κληρικοί και οι μοναχοί «πρέπει να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και να μην προχωρούν σε επιχειρηματικές δοσοληψίες», είχε όμως τους λόγους του αφού ο Εφραίμ είχε υποστηρίξει τον αντίπαλό του, τον Μητροπολίτη Λεμεσού, στη μάχη για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.
Ρωσικές γκρίνιες
Το θέμα της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου εξαπλώθηκε και εκτός των τειχών και συγκεκριμένα στη Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση πολιτικών και δικαστικών για τις έξωθεν γκρίνιες και «συμβουλές». Την ορθόδοξη χώρα είχε επισκεφθεί με την Αγία Ζώνη ο ηγούμενος καταφέρνοντας να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ρώσους πιστούς και να γίνει ισότιμος συνομιλητής με τους ηγέτες της χώρας Μεντβέντεφ και Πούτιν. Η προφυλάκισή του προκάλεσε από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του που «παρά την εύθραυστη υγεία του αποφασίστηκε η κράτησή του», χωρίς να πάρει θέση για τη δικαστική απόφαση, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ομοίως και το Πατριαρχείο Μόσχας, μέσω του αρμόδιου Μητροπολίτη για τις εξωτερικές σχέσεις, δήλωσε πως η απόφαση κατά του Εφραίμ «αποτελεί εχθρική επίθεση κατά του αγιορείτικου μοναχισμού και της Ορθοδοξίας». Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προκαλεί μεγάλες αναταράξεις όχι μόνο σε εκκλησιαστικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό και διπλωματικό.