Οργή στο Μαξίμου κατά των Γερμανών
Κάτι που ως άμεσο αποτέλεσμα θα έχει την καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ, γεγονός που θα φέρει πιο κοντά τον εφιάλτη της στάσης πληρωμών και της κοινωνικής αναταραχής.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η αγωνία για τις συνέπειες που θα υπάρξουν σε μια τέτοια περίπτωση, ενώ περισσεύει ο εκνευρισμός για την τακτική που ακολουθούν οι Ευρωπαίοι, υπό την… υψηλή καθοδήγηση του Βερολίνου.
Όταν το μεσημέρι της περασμένης Τετάρτης στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού ενημερώθηκαν για τη δήλωση του Β. Σόιμπλε περί αναβολής της λήψης αποφάσεων από το Eurogroup, δεν έκρυψαν την οργή τους, κάνοντας λόγο για «πολιτικό ατόπημα», ακόμη και για «προβοκάτσια» έναντι της Ελλάδας. Σε ανάλογο κλίμα ήταν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι αναφορές του Αντ. Σαμαρά, ο οποίος την ίδια ημέρα ξεκίνησε κύκλο τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους. Αύριο, μάλιστα, θα ταξιδέψει στις Βρυξέλλες και θα επιδιώξει να έχει συναντήσεις με ηγέτες, σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να επιταχύνει τις διαδικασίες σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να αποτρέψει δραματικές εξελίξεις με απρόβλεπτες συνέπειες. Την ώρα, μάλιστα, που φήμες και εκτιμήσεις παραγόντων της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάνουν λόγο για καθυστέρηση από μερικές εβδομάδες μέχρι και τρεις μήνες.
Στις επαφές του ο πρωθυπουργός θα θέσει το «ελληνικό πρόβλημα» σε δύο επίπεδα: το πολιτικό και το οικονομικό. Θα επισημάνει στους συνομιλητές του ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός βγήκε βαρύτατα τραυματισμένος από την ψηφοφορία για τα μέτρα και σε περίπτωση νέων κραδασμών ο κίνδυνος κατάρρευσης είναι κάτι περισσότερο από ορατός. Ταυτόχρονα, οποιαδήποτε καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης, με δεδομένο ότι τα ταμειακά διαθέσιμα εξαντλούνται εντός των προσεχών εβδομάδων, θα φέρει την Ελλάδα αντιμέτωπη με το φάσμα ενός οικονομικού «κραχ». Ο κ. Σαμαράς θα επιμείνει ακόμη στην ανάγκη να γίνει η εκταμίευση αμέσως και τα 31,5 δισ. ευρώ να μην καταβληθούν τμηματικά, όπως αναφέρουν πληροφορίες και δημοσιεύματα ξένων Μέσων Ενημέρωσης. Πρέπει να σημειωθεί ότι στις 16 Νοεμβρίου λήγουν ελληνικά ομόλογα που έχει στην κατοχή της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και αναγκαστικά αυτά θα καλυφθούν με την έκδοση εντόκων γραμματίων, όπως ακριβώς είχε συμβεί και τον περασμένο Αύγουστο. Ο μόνος που δεν φαίνεται να ανησυχεί είναι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, που υποστηρίζει ότι η δόση θα εκταμιευθεί κανονικά και θα δοθεί στη χώρα μας εξ ολοκλήρου και όχι τμηματικά.
«Η κυβέρνηση μάτωσε για να περάσει το πακέτο των μέτρων από τη Βουλή και είναι απαράδεκτο και ανήθικο να έχει αυτή την αντιμετώπιση από τους Ευρωπαίους», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες, ενώ το ερώτημα «Πού το πάει η Μέρκελ;» κυριαρχεί στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους. Βουλευτές, ακόμη και της Νέας Δημοκρατίας, αναγνωρίζουν ότι «αν η δόση καθυστερήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, η κυβέρνηση θα έχει σοβαρό πρόβλημα, δεν θα μπορεί να σταθεί». Εκτίμηση που συμμερίζονται και ορισμένοι υπουργοί αλλά και ξένα Μέσα Ενημέρωσης, όπως οι «Financial Times» της Γερμανίας, που σε πρόσφατο δημοσίευμά τους υπογράμμιζαν τον κίνδυνο πολιτικής και κοινωνικής αποσταθεροποίησης στην Ελλάδα. Στελέχη τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της Δημοκρατικής Αριστεράς ασκούν κριτική στον κ. Σαμαρά ότι κατά τη διάρκεια της πολιτικής διαπραγμάτευσης με τους Ευρωπαίους δεν πέτυχε να διασφαλίσει την έγκαιρη εκταμίευση της δόσης. Πόσω μάλλον που μιλώντας στη Βουλή και στο πλαίσιο της συζήτησης για το πολυνομοσχέδιο, υπογράμμισε ότι «δίνει μάχη» ώστε η χώρα μας να λάβει ποσόν πολύ μεγαλύτερο των 31,5 δισ. ευρώ. Η κριτική θα γίνει ακόμη πιο έντονη στην περίπτωση που η λήψη αποφάσεων παραταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ από την πλευρά του έσπευσε να τονίσει με νόημα ότι «η τακτική του καλού μαθητή της Μέρκελ δεν αποδίδει». Αντικρουόμενες είναι οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων αξιολόγησης, με τον Fitch να σημειώνει ότι μετά την έγκριση των μέτρων έχει μειωθεί ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος εξόδου της χώρας μας από το ευρώ. Αντίθετα, η Moody’s διατηρεί ακόμη ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο.
Επιφυλάξεις
Η κατάσταση για την κυβέρνηση και κατ’ επέκταση για τη χώρα θα καταστεί ακόμη πιο περίπλοκη αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες που αναφέρουν πως, παρότι τα μέτρα ψηφίσθηκαν από το Ελληνικό Κοινοβούλιο… η διαπραγμάτευση με την «τρόικα» δεν έχει ολοκληρωθεί! Ότι οι εκπρόσωποι των δανειστών εκφράζουν ενστάσεις και επιφυλάξεις για ορισμένα ζητήματα, όπως οι αποκρατικοποιήσεις. Πιο συγκεκριμένα, δεν είδαν με καθόλου καλό μάτι την απόφαση της κυβέρνησης βάσει της οποίας η Βουλή θα έχει τη δυνατότητα να προσβάλλει (μπλοκάρει) αποφάσεις που λαμβάνει το Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων. Θεωρούν ότι αυτή ακριβώς η παράμετρος είναι δυνατόν να τινάξει στον αέρα όλο το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, διότι –όπως επισημαίνουν– κανένας σοβαρός επενδυτής, έλληνας ή ξένος, δεν θα ρισκάρει τα χρήματά του όταν γνωρίζει ότι ανά πάσα στιγμή το Ελληνικό Κοινοβούλιο θα μπορεί να παρέμβει και να ακυρώσει τη συμφωνία. Οι επικεφαλής της «τρόικας» θεωρούν ακόμη ότι δεν έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες σχετικά με τα προαπαιτούμενα που πρέπει να υλοποιήσει η χώρα μας προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία για τη συνέχιση του προγράμματος χρηματοδότησης. Δεν είναι άσχετες με τα παραπάνω οι πληροφορίες που διακινήθηκαν το μεσημέρι της Παρασκευής από τις Βρυξέλλες και έκαναν λόγο για νέο γύρο διαπραγματεύσεων.
Γ. ΖΑΦΕΙΡΗΣ