Οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Στοιχεία, όχι λόγια…
Σχετικά με τη δήλωσή του στην εφημερίδα «Το Βήμα» ότι «ως το τέλος της τετραετίας (Οκτώβριος 2013) ο αριθμός όσων μισθοδοτούνται από το Δημόσιο θα είναι σημαντικά μικρότερος από τον σημερινό», ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Ζώης (φωτο). Συγκεκριμένα, ζητά να του κατατεθούν τα έγγραφα από τα οποία προκύπτουν οι ισχυρισμοί του υπουργού για 75.000 λιγότερες μισθοδοτήσεις λόγω παγώματος προσλήψεων και τήρησης της αναλογίας «μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις», για 50.000 λιγότερες θέσεις συμβασιούχων και για 25.000 θέσεις εξοικονόμηση προσωπικού μέσω «Καλλικράτη». Τον ερωτά ποιες υπηρεσίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν με 75.000 λιγότερες οργανικές θέσεις και 50.000 λιγότερους συμβασιούχους, και πώς θα εξοικονομηθούν οι 25.000 θέσεις από τον «Καλλικράτη» όταν συμψηφιστούν με τις νέες που θα δημιουργηθούν (για τον Συνήγορο του Δημότη, τον Συμπαραστάτη της Επιχείρησης κ.λπ.).
>Μπλέξιμο αρμοδιοτήτων των υπουργών και των υπηρεσιών που ασχολούνται με τον τομέα της μετανάστευσης επισημαίνει ο βουλευτής της ΝΔ Θανάσης Νάκος. Όπως αναφέρει, στο κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής πολιτικής εμπλέκονται επτά υπουργοί και υφυπουργοί και ένας γενικός γραμματέας, χωρίς οριοθετημένα πεδία πολιτικής δράσης, με επικαλύψεις αρμοδιοτήτων και, κυρίως, με σπατάλη δυνάμεων, χρόνου και χρημάτων, πράγμα που ουσιαστικά δείχνει ανυπαρξία πολιτικής.
>Στην Υπηρεσία Ναυτικών Μητρώων, η οποία ελέγχεται από το υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας, εμφανίζεται γνωστός εφοπλιστής στον Πειραιά να έχει πραγματοποιήσει σειρά εικονικών ναυτολογήσεων τα τελευταία 20 χρόνια! Η τελευταία απόλυσή του έγινε εσπευσμένα λόγω δημοσιευμάτων, από το παροπλισμένο πλοίο «Αίολος Κεντέρης» της ΝΕΛ, στις 23 Νοεμβρίου 2010. Το θέμα φέρνει στη Βουλή ο ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Τσούκαλης (φωτο) και ζητά να γίνει αμέσως εκκαθάριση του Ναυτικού Μητρώου και να αποκαλυφθούν όσοι στεριανοί χρησιμοποιούν τα ναυτικά τους φυλλάδια ενώ έχουν εισοδήματα από άλλες πηγές.
>Να στελεχωθούν επαρκώς οι διοικητικές υπηρεσίες του Οίκου Ναύτου προκειμένου να εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι νησιώτες, ζητά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας. Αναφέρεται στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εξυπηρέτησή τους οι πολίτες της Σύρου, λόγω ελλιπούς στελέχωσης της τοπικής υπηρεσίας του Οίκου Ναύτου. Επισημαίνει ότι σήμερα οι ασφαλισμένοι, μεταξύ των οποίων βρίσκονται και πολλοί συνταξιούχοι, εξυπηρετούνται αποκλειστικά από το προσωπικό του Λιμεναρχείου, που κι αυτό είναι μειωμένο.
>Την ενίσχυση των υπηρεσιών Πολιτικού Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης των νομών της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ούτως ώστε να ανταποκριθούν στοιχειωδώς στις αρμοδιότητές τους και να μην παρουσιαστούν προβλήματα στην αντιμετώπιση έντονων καιρικών φαινομένων, ζητούν οι ανεξάρτητοι βουλευτές Φ. Κουβέλης, Θ. Λεβέντης, Ν. Τσούκαλης και Γρ. Ψαριανός.
>Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση, στο όνομα της «ασφάλειας», να προβαίνει σε μέτρα ουσιαστικής ερήμωσης της πρωτεύουσας όταν πραγματοποιούνται συγκεντρώσεις και πορείες και πώς διασφαλίζεται και συνδυάζεται, με τέτοιου είδους πρωτοφανή αυταρχικά μέτρα, η ελευθερία των συγκεντρώσεων, η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών και η ελεύθερη οικονομική δραστηριότητα, ερωτά ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης, με αφορμή την 24ωρη απαγόρευση κυκλοφορίας στο κέντρο την περασμένη εβδομάδα.
>Να δοθεί παράταση στην προθεσμία αναστολής πλειστηριασμών -η οποία λήγει στα τέλη Δεκεμβρίου- για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που επιχειρούν να διακανονίσουν τα χρέη τους με τις τράπεζες, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Γιώργος Βλάχος. Επισημαίνει πως πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να χάσουν την προθεσμία αναστολής πλειστηριασμών χιλιάδες υπερχρεωμένα νοικοκυριά που επιχειρούν να διακανονίσουν τα χρέη τους με τις τράπεζες, και προσθέτει πως υπεύθυνες για την κατάσταση αυτή είναι οι τράπεζες, οι οποίες ζητούν αμέτρητα δικαιολογητικά από αυτούς που επιδιώκουν εξωδικαστικό διακανονισμό, με αποτέλεσμα να χάνεται πολύτιμος χρόνος και χιλιάδες αιτήσεις να μπαίνουν σε λίστα αναμονής, που μπορεί να κρατήσει περισσότερο από δύο ή και τρεις μήνες, καθιστώντας βέβαιη την υπέρβαση της προθεσμίας των πλειστηριασμών.
>Ποιο είναι το πραγματικό κόστος συντήρησης και λειτουργίας της Εγνατίας οδού ερωτούν τον υπουργό Υποδομών οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου και Παναγιώτης Λαφαζάνης. Αναφέρουν ότι δεν είναι δυνατόν ο υφυπουργός Υποδομών να υπολογίζει το κόστος στα 100 εκατ. ευρώ ετησίως και η ανάδοχος εταιρεία να δέχεται να πάρει τη δουλειά για 22 εκατ. ευρώ ετησίως, καταβαλλόμενα από το Δημόσιο. Σκοπεύει να περικόψει θέσεις εργασίας για να συμπληρώσει το ποσό ή μήπως να εγκαταστήσει νέα διόδια;


Σχολιάστε εδώ