Ξεχωριστές εξετάσεις για τα ΤΕΙ
Kαι η υπουργός Παιδείας, κυρία Άννα Διαμαντοπούλου, έστειλε στο πυρ το εξώτερο τον κακό δαίμονα. Κατάργησε τον… γόρδιο δεσμό, απελευθέρωσε τις δυνάμεις που η πόρτα του «10» άφηνε εκτός και τώρα πλέον μπορούν νʼ αρχίσουν οι χοροί, ότι τα παιδιά μας θα μορφώνονται καλύτερα, θα έχουν καλύτερη μάθηση. Η λογική τού πονάει δόντι κόβεις κεφάλι, που τρύπωσε κι εδώ…
Μα αν δεν χρειάζεται μια βάση, ένα νήμα που πρέπει να κόψει ο κάθε δρομέας, όπου κι αν αυτός αγωνίζεται, τότε τι χρειάζονται οι εξετάσεις και οι αξιολογήσεις…
Όσοι πιστοί προσέλθετε και αυξάνεσθε τα πλήθη στα πανεπιστήμια ως η άμμος της θαλάσσης…
Η δικαιολογία που επικαλέστηκε η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου, που, ανεξάρτητα από τις ενστάσεις που έχει ο καθένας για τις επιλογές της, δεν μπορείς να της αρνηθείς ότι δουλεύει, παρά τα… ζιζάνια που της έχει βάλει το Μαξίμου στα πόδια της, είναι ότι δεν μπορεί να ισχύει ο ίδιος βαθμός δυσκολίας των θεμάτων που τίθενται στις πανελλαδικές εξετάσεις για τον υποψήφιο π.χ. του Πολυτεχνείου με έναν υποψήφιο που θέλει να πάει σε ΤΕΙ, κι ότι αυτή είναι η αιτία που δεν πιάνει τη βάση του «10» και δεν μπαίνει ούτε σε ΤΕΙ. Ή γιατί συναγωνίζεται σε σχολές που έχουν μεγάλη ζήτηση. Και πρέπει να έχει υψηλές ικανότητες.
Και τώρα παραπονιούνται οι καφετέριες των επαρχιών όπου υπάρχει έδρα ΤΕΙ και λόγω μειωμένου αριθμού σπουδαστών δεν έχουν δουλειά. Όπως και ότι μένουν άδεια τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Ναι, μη γελάτε, αυτός είναι ο κύριος λόγος που οδήγησε, μετά τις πιέσεις που χρόνια ασκούν βουλευτές, δήμαρχοι και άλλοι τοπικοί παράγοντες, στην κατάργηση της βάσης του «10».
Που τόσες δεκαετίες ισχύει και ποτέ δεν υπήρξε ούτε ΕΝΑΣ που να διαμαρτυρηθεί ότι έχασε μια λαμπρή καριέρα ή δεν πήγε εκεί όπου ήθελε επειδή δεν έγραψε για δέκα.
Κι όμως, κυρία υπουργέ, έχετε τη λύση. Και είναι απλούστατη. Χωρίς να χαμηλώσετε τον πήχυ, να κερδίζει και ο τελευταίος. Άλλωστε υπάρχουν πολλά παραδείγματα, που όλοι τα γνωρίζουν, άριστοι πτυχιούχοι ανώτατων σχολών στη διαδρομή άφησαν τα πτυχία και βρήκαν αλλού αυτό που τους γέμιζε και έγιναν επιτυχημένοι.
Η λύση είναι, κυρία Διαμαντοπούλου, να γίνονται ΧΩΡΙΣΤΕΣ πανελλαδικές εξετάσεις για τα ΑΕΙ και χωριστές για όποιους θέλουν ΤΕΙ. Θα κάναμε κι ένα βήμα παραπέρα.
Να γίνονται χωριστές εξετάσεις και για εκείνα τα παιδιά που τους αρέσει και θέλουν νʼ ακολουθήσουν τον δρόμο προς τις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας, να γίνουν δηλαδή στρατιωτικοί, αστυνομικοί, πυροσβέστες. Και εδώ τα θέματα των εξετάσεων πρέπει να είναι εξειδικευμένα. Και να μη γίνεται αυτό που συμβαίνει σήμερα, να δίνει ένα παιδί π.χ. για φιλόλογος, μηχανικός, θεολόγος και να καταλήγει στην Αστυνομία! Με το σημερινό σύστημα είναι γεγονός ότι με τον βαθμό δυσκολίας των θεμάτων, που είναι κοινά και για εκείνους που θέλουν να πάνε στην Ιατρική και για εκείνους που θέλουν να γίνουν νοσηλευτές, χάνουν το τρένο προς τα ΤΕΙ πολλοί από τους δεύτερους.
Είναι ένας ακόμη λόγος που πιστεύουμε ότι επιβάλλεται πλέον να πάμε σε ΞΕΧΩΡΙΣΤΕΣ εξετάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ και Στρατιωτικές Σχολές – Σώματα Ασφαλείας. Αυτή θα είναι η μεγάλη τομή που θα καταγραφεί στα έργα σας και θα μείνει, κυρία Διαμαντοπούλου.