«Ναι στα μέτρα»… αλλά με ισοδύναμα!
Έτσι, στο εσωτερικό του κόμματος, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις θυελλώδεις αντιδράσεις των βουλευτών -οι οποίες έρχονται συνεχώς στο προσκήνιο- όσο και την έντονη δυσαρέσκεια των κοινωνικών ομάδων που μπαίνουν στο στόχαστρο των περικοπών, ρίχνουν το βάρος στη ρήτρα ισοδύναμων μέτρων.
Οι κύριοι Δημήτρης Χατζησωκράτης και Σάκης Παπαθανασίου, οι οποίοι και εκπροσωπούν τη ΔΗΜΑΡ στις συσκέψεις με τους εκπροσώπους των άλλων κομμάτων της συγκυβέρνησης σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, ξεσκονίζοντας ένα ένα τα μέτρα, κωδικό προς κωδικό, έχουν ήδη καταθέσει στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους συγκεκριμένες προτάσεις, ύψους 4 δισ. Όπως τονίζει στο «Π» ο κ. Παπαθανασίου, «…τα πράγματα είναι δύσκολα. Κάποια μέτρα έχουν μικρή δημοσιονομική ωφέλεια και μεγάλο κοινωνικό κόστος και εδώ είναι που θέλει να παρέμβει η ΔΗΜΑΡ. Πολύ κρίσιμο είναι το πρώτο Eurogroup και εκεί είναι που θα δούμε και τι θα γίνει».
Και την πίτα ολόκληρη
Παρά το γεγονός ότι στην Αγίου Κων/νου προσπαθούσαν όλες αυτές τις μέρες να διαφυλάξουν το περιεχόμενο του πακέτου των 4 δισ., πληροφορίες του «Π» θέλουν το 1,7 δισ. να προέρχεται από περιορισμούς στον τομέα της Άμυνας. Όπως αναφέρει στενός συνεργάτης του Φ. Κουβέλη στο «Π», «το σχέδιο που καταθέσαμε περιλαμβάνει μείωση σε αμυντικές δαπάνες, σε ό,τι αφορά λόγου χάρη ορισμένες ασκήσεις οι οποίες και μπορούν να σταματήσουν, καθώς και στο κλείσιμο στρατοπέδων». Περίπου 1,8 δισ. υπολογίζεται να εξασφαλιστεί από τον χώρο της Υγείας, 800 εκατ. ευρώ από τις περικοπές σε δώρα και συντάξεις (αντί των 2,2 που προτείνει η κυβέρνηση). Μείωση των δαπανών που κατευθύνονται εμμέσως στην Εκκλησία κατά 132 εκατ. ευρώ (μείωση των κονδυλίων που δίνει το κράτος για μισθοδοσία των κληρικών κατά 100 εκατ. ευρώ μέσω της απόφασης να πληρώνονται οι μισθοί 50-50 από την Εκκλησία και το κράτος και οικονομία 32 εκατ. ευρώ με την εφαρμογή της ίδιας φόρμουλας στις συντάξεις των ιερέων και το υπόλοιπο ποσό να εξασφαλίζεται από την ενέργεια). Εντός του σχεδίου της ΔΗΜΑΡ περιλαμβάνεται η μείωση του κόστους του πολιτικού συστήματος. «Να μειωθούν οι δαπάνες για το κανάλι της Βουλής, να περιοριστούν οι μετακλητοί υπάλληλοι και να μειωθεί η κρατική επιχορήγηση προς τα κόμματα» αποκαλύπτει στο «Π» στέλεχος της Αγίου Κωνσταντίνου.
ΣΤΕΛΛΑ ΓΚΑΝΤΩΝΑ