Κυβερνήστε και αφήστε τις περατζάδες…

Και βέβαια εννοούσαν ότι θα κυβερνήσει και υπό την καθοδήγηση και τη συνεχή εποπτεία των… παιδονόμων μας, που δεν είναι δύο, όπως γράψαμε την περασμένη Κυριακή, αλλά τρεις, να ‘ναι καλά…

Εκτός από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα έχει και τον κύριο λόγο.

Και ήδη κλιμάκια από τους τρεις… παιδονόμους μάς έχουν υπό στενή παρακολούθηση.

Και για να μην υπάρχουν αυταπάτες, ΟΛΑ πλέον τα μέτρα αποφασίστηκαν από τους τρεις, χωρίς εμάς, οι οποίοι θα εκτελούμε χωρίς αντιρρήσεις…

Άλλωστε έχουμε πάρει ήδη γεύση. Τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση, το Υπουργικό Συμβούλιο και διά στόματος του κυβερνητικού εκπροσώπου Γ. Πεταλωτή ανακοινώθηκαν στις 3 Μαρτίου, ήταν διά χειρός των Βρυξελλών…

Δίδυμα χρέη…

Μέτρα όμως, εκτός από την αντιμετώπιση του δημοσίου χρέους, χρειάζονται και για την ανάπτυξη, για να μπορέσει να ανέβει η ανταγωνιστικότητα της χώρας, τονίζουν οικονομικοί αλλά και πολιτικοί κύκλοι, επισημαίνοντας ότι έχουμε «δίδυμα χρέη». Το ένα είναι το δημοσιονομικό χρέος και το άλλο το έλλειμμα του ισοζυγίου εξωτερικών πληρωμών. Αν κοιτάς μόνο πώς θα μειωθεί το δημόσιο χρέος και δεν κάνεις τίποτα για ανάπτυξη, όλα τότε θα εξανεμίζονται, κάθε θυσία θα πάει στράφι.

Και στα μέτρα για να γίνει η χώρα ανταγωνιστική είναι, όπως λένε, η απελευθέρωση των απολύσεων, οι ελαστικές μορφές εργασίας, με κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, το πάγωμα των μισθών και στον ιδιωτικό τομέα (και εδώ δεν είχε αντιληφθεί η πολιτική ηγεσία, το υπουργείο Οικονομικών ότι για το 2010 από τη Γενική Συλλογική Σύμβαση υπάρχει «ουρά» για αύξηση 1,8% και 1% από ωρίμανση, δηλαδή κάπου 3%), το άνοιγμα κλειστών επαγγελμάτων, η απλοποίηση της έκδοσης αδειών, το Ασφαλιστικό – όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, βαρέα και ανθυγιεινά, όχι σύνταξη σε 50άρηδες κ.ά.

Χρειάζονται και κίνητρα

Όμως αυτή η πλευρά των μέτρων θα πλήξει τους εργαζόμενους και θα οδηγήσει σε δύσκολες μέρες, θα μειώσει εισοδήματα και θα κατεβάσει το επίπεδο ζωής ίσως και πάνω από 20%, ενώ οι εκτιμήσεις είναι ότι θα ρίξει την κατανάλωση κατά 15% περίπου, κάτι που θα έχει δραματικές επιπτώσεις στην αγορά.

Γι’ αυτό και χρειάζονται επείγουσες δράσεις για τόνωση της αγοράς, σε τομείς όπου έχει πλεονέκτημα η χώρα. Μια πρόταση θα μπορούσε να είναι η χορήγηση κινήτρων για τη δημιουργία μικρομεσαίων επιχειρήσεων, με εξαγωγές ελληνικών προϊόντων, με 10 έως 20 εργαζόμενους, οι οποίες για 10 χρόνια δεν θα πληρώνουν φόρους.

Μια άλλη πρόταση έχει σχέση με πάνω από 300 ξενοδοχεία που είναι χρεοκοπημένα και βρίσκονται σε διάφορες περιοχές της χώρας. Θα μπορούσαν, λένε γνώστες του χώρου, να γίνουν επαφές με αρμόδιους φορείς αραβικών κρατών, της Ρωσίας και της Αμερικής για την παραχώρηση όλων αυτών των ξενοδοχείων, με την υποχρέωση να φέρνουν κάθε χρόνο κάποια εκατομμύρια τουρίστες.

Προτάσεις υπάρχουν, μυαλό λείπει.

Στο χέρι της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού είναι να αποδείξουν ότι υπάρχει και βούληση και διάθεση να βγάλουν τη χώρα και τον ελληνικό λαό από τον Γολγοθά…


Σχολιάστε εδώ