«ΚΟΛΛΗΓΟΙ» ΟΙ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ!
Με τις συμβάσεις αυτές, τις οποίες οι επιχειρήσεις μπορούν να συνάψουν χωρίς όρους και προϋποθέσεις, αίρεται κάθε απαγόρευση για απολύσεις και διευκολύνεται η καθιέρωση ελαστικών μορφών απασχόλησης σε όλους τους εργασιακούς χώρους. Όλες οι αλλαγές, σύμφωνα πάντα με το επίμαχο νομοσχέδιο, είναι «σε συμφωνία με το κλαδικό σωματείο ή την ομοσπονδία» και τα αποτελέσματα της εφαρμογής της ΕΕΣΣΕ επαφίενται «στην ωριμότητα και την ενεργό συμμετοχή των συμβαλλομένων μερών».
Με κινητοποιήσεις ετοιμάζονται να απαντήσουν και οι εργαζόμενοι των ΔΕΚΟ.
Ως προς τη διατήρηση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, την οποία επικαλούνται τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης όσο και το μονοπαραταξιακό (ΠΑΣΚΕ) προεδρείο της ΓΣΕΕ, τίθεται σε πλήρη αμφισβήτηση από άρθρο του νομοσχεδίου, το οποίο προσθέτει «στο άρθρο 14 του Ν.1876/1990 την πρόβλεψη ότι οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις υπερισχύουν χωρίς περιορισμούς των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας».
Σημειώνεται ότι, μέχρι στιγμής, «σχεδόν συμφωνεί σε όλα η ”τρόικα” με το περιεχόμενο του νομοσχεδίου», όπως δηλώνει η αρμόδια υπουργός Λούκα Κατσέλη, γεγονός που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, μέχρι την ψήφισή του, να υπάρξουν ακόμη δυσμενέστερες μεταβολές…
Το προεδρείο της ΓΣΕΕ φέρεται αποφασισμένο να καλέσει τα σωματεία και την ομοσπονδία να μην υπογράψουν καμία σύμβαση που επιφέρει βλαπτικές μεταβολές στις αποδοχές των εργαζομένων, ενώ οι εκπρόσωποι των αντιπολιτευόμενων συνδικαλιστικών παρατάξεων καλούν την κυβέρνηση να αποσύρει στο σύνολό του το νομοσχέδιο, το οποίο πάντως εγκρίθηκε ομόφωνα από το Υπουργικό Συμβούλιο. Διαπρεπείς καθηγητές όπως οι Άρης Καζάκος, Σάββας Ρομπόλης, Νότης Μαριάς, Δημήτρης Περπατάρης, Μ. Τσίπρα και Αλέξης Μητρόπουλος χαρακτηρίζουν καταστροφικό το νέο νομοθετικό πλαίσιο που προωθεί η κυβέρνηση και μέχρι την ώρα της ψήφισής του θα τοποθετηθούν συγκεκριμένα, επιχειρηματολογώντας και αντιπαρατιθέμενοι στις διατάξεις-εκτρώματα που καθιερώνουν εργασιακό μεσαίωνα. Οι ίδιοι καθηγητές χαρακτηρίζουν το νομοσχέδιο ως το τελειωτικό χτύπημα στο ασφαλιστικό μας σύστημα και στη βιωσιμότητα των Ταμείων: «Μικρότερες αμοιβές, χαμηλότερες εισφορές, χαμηλότερες συντάξεις, καθώς και γενικευμένη φτώχεια και εξαθλίωση, είναι θέμα χρόνου, ενώ τινάζονται στον αέρα η κοινωνική ομαλότητα και η κοινωνική συνοχή»…
Από τις βασικότερες διατάξεις του νομοσχεδίου για τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας είναι και οι ακόλουθες:
1Στο πλαίσιο του συστήματος των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, που προσδιορίζεται με τον νόμο 1876/1990, εισάγεται στο συλλογικό Εργατικό Δίκαιο νέα μορφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, η «Ειδική Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΕΣΣΕ), που κύριο σκοπό έχει τη δημιουργία και τη διατήρηση θέσεων εργασίας, καθώς και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων.
2Οι όροι της ΕΕΣΣΕ προσδιορίζονται από τους κοινωνικούς εταίρους στο επίπεδο της επιχείρησης σε ετήσια βάση, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε όλες τις συλλογικές συμβάσεις. Στο πλαίσιο αυτών των ΕΕΣΣΕ είναι δυνατόν οι μισθοί να αποκλίνουν από την αντίστοιχη κλαδική συλλογική σύμβαση εργασίας, μέχρι το κατώφλι της
Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, και να προσδιορίζεται ο αριθμός των θέσεων εργασίας, καθώς και λοιποί όροι, όπως μερική απασχόληση, εκ περιτροπής εργασία, διαθεσιμότητα, διάρκεια εφαρμογής, περιλαμβανομένων τυχόν όρων για τη διαδικασία επανόδου στην κανονική εφαρμογή των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας.
3Λόγω του ειδικού τους χαρακτήρα, οι ΕΕΣΣΕ δεν καλύπτονται από την αρχή της ευνοϊκότερης ρύθμισης των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων ούτε εφαρμόζονται σε αυτές τυχόν επεκταθείσες κλαδικές συλλογικές συμβάσεις.
4Οι ΕΕΣΣΕ μπορούν να συναφθούν και σε επιχειρήσεις με λιγότερους από 50 εργαζομένους, όπου αν δεν υπάρχει επιχειρησιακό σωματείο οι εργαζόμενοι εκπροσωπούνται από την κλαδική οργάνωσή τους ή την αντίστοιχη ομοσπονδία.
5Προκειμένου να συναφθεί ΕΕΣΣΕ, τα ενδιαφερόμενα μέρη, με κοινή αιτιολογημένη έκθεσή τους, καταθέτουν αυτήν στο Συμβούλιο Κοινωνικού
Ελέγχου Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΚΕΕ) που διατυπώνει απλή γνώμη για τη σκοπιμότητά της.
6Τα αποτελέσματα εφαρμογής των
ΕΕΣΣΕ στους μισθούς, στην απασχόληση, στην παραγωγικότητα και στην ανταγωνιστικότητα θα εξαρτηθούν από την ωριμότητα και την ενεργό συμμετοχή των συμβαλλομένων μερών. Η από κοινού αντιμετώπιση των προβλημάτων με πνεύμα καλόπιστου διαλόγου, αντικειμενικότητας στην πληροφόρηση και συμμετοχής στην ευθύνη αποτελεί προϋπόθεση για την επίτευξη των στόχων τους.
Σημειώνεται ότι η ισχύς της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων εργασίας αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, δεν περιέχεται όμως στο άρθρο του νομοσχεδίου.