«ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟ ΘΕΩΡΕΙΟ»

Η επίκληση των γνωμοδοτήσεων αυτών έφερε αρχικά μια κάποια αμηχανία στον Ευάγγελο Βενιζέλο, που υποστήριζε με πάθος την αντισυνταγματικότητα, και στην πρόκληση του υπουργού ότι τα επιχειρήματά του περί «νομικής ανοησίας» πήγαιναν σε συναδέλφους του που υπήρξαν και δάσκαλοι του, περιορίστηκε να μιλήσει για «υψηλού κόστους νομική υπεράσπιση».

Την επόμενη μέρα, όμως, ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ επανήλθε καταθέτοντας κι εκείνος με τη σειρά του επτά γνωμοδοτήσεις άλλων -φυσικά- καθηγητών, που είχαν γίνει για λογαριασμό των συλλόγων των τραπεζοϋπαλλήλων και έλεγαν τα ακριβώς αντίθετα.

Παρουσιάζοντας, μάλιστα, ο ίδιος στους δημοσιογράφους τις «δύο αρμαθιές», όπως τις αποκάλεσε, των γνωμοδοτήσεων, ο κ. Βενιζέλος, που ήταν από τους «μετρ των γνωμοδοτήσεων» μέχρι τη θέσπιση του επαγγελματικού ασυμβίβαστου των βουλευτών -με μια… μικρή δόση παράπονου-, είπε: «Για να δείτε πόσα λεφτά χάνουμε…».

Κι όταν του ζητήθηκε να γίνει πιο συγκεκριμένος αποκάλυψε ότι κάθε μια από αυτές τις -κατά παραγγελία- γνωμοδοτήσεις που κάνουν οι πανεπιστημιακοί καθηγητές κοστίζει 50.000 ευρώ!

Πολλά λεφτά για κάτι που η Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής το κάνει… τζάμπα και μάλιστα πολύ καλύτερα. Και γι’ αυτό, βεβαίως, παρακάμπτεται συστηματικά. Όπως συνέβη και στην συγκεκριμένη περίπτωση με την κατάθεση της τροπολογίας την Παρασκευή και τη συζήτησή της την Τρίτη, έτσι ώστε να μην υπάρχει χρόνος για να κριθεί -όχι από τους επ’ αμοιβή συνηγόρους της μιας ή της άλλης πλευράς- η συνταγματικότητα ή μη της νομοθετικής ρύθμισης.


«Φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»

Στα εκατέρωθεν υπονοούμενα για το σκάνδαλο των υποκλοπών έμειναν ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργος Παπανδρέου στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση της περασμένης Τετάρτης.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε το θέμα, και παρά τα δημοσιεύματα φιλικών του εφημερίδων που υπαινίσσονταν αποκαλύψεις, περιορίστηκε να επαναλάβει τα ερωτήματα που εδώ και καιρό έχει θέσει, αποφεύγοντας ωστόσο να μιλήσει ευθέως για εμπλοκή της κυβέρνησης στις παρακολουθήσεις, όπως ψιθυρίζουν και διαρρέουν επώνυμα στελέχη του κόμματός του. Και με τη στάση του αυτή ο κ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε όσους πιστεύουν ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί ενδεχομένως να έχει υπόνοιες και ενδείξεις για εμπλοκή κυβερνητικών στελεχών στο σκάνδαλο, αλλά δεν διαθέτει στοιχεία που να τεκμηριώνουν αυτό τον ισχυρισμό.

Ο πρωθυπουργός από την άλλη, υιοθετώντας τη «γραμμή» του πρώην υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιώργου Βουλγαράκη (χωρίς, πάντως, να τον «καλύψει»), δεν άφησε αυτή τη φορά αναπάντητη την πρόκληση του πολιτικού αντιπάλου του και με τον ίδιο υπαινικτικό τρόπο άφησε να εννοηθεί ότι τα μηχανήματα συνακροάσεων για τα οποία γράφει ο φιλοκυβερνητικός τύπος (οι περίφημες «βαλίτσες») τα προμηθεύτηκε η ΕΥΠ επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης.

«Ερωτήματα σαν αυτά που θέσατε να τα υποβάλετε στους υπουργούς Δημόσιας Τάξης των δικών σας κυβερνήσεων. Να ρωτήσετε εκεί εάν υπάρχουν, αν γινόντουσαν συνακροάσεις, αν υπήρχαν μηχανήματα, πότε ήρθαν τα μηχανήματα, πώς και πότε και ποιος τα προμηθεύτηκε. Και κάτι ακόμη.

Ρωτήστε και τους διοικητές της ΕΥΠ, που εσείς τους είχατε διορίσει, διότι στο τέλος τέλος της γραφής εμείς δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα και δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Ρωτήστε όποιον θέλετε εκεί. Εν πάση περιπτώσει, είναι γνωστό σε όλους ότι το 90% των εργαζομένων στην ΕΥΠ διορίστηκαν από κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ», είπε ο κ. Καραμανλής.

Με την αναφορά του αυτή, μάλιστα, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε να κερδίζει τις εντυπώσεις από τον κ. Παπανδρέου, ο οποίος αν και τελευταία έχει βελτιωθεί κάπως κοινοβουλευτικά -χωρίς, πάντως, να βρίσκεται στο επίπεδο που τον εμφανίζει ο φιλικός του Τύπος- στο σημείο αυτό δεν είχε το ανακλαστικό να αντιδράσει, «πετώντας» έστω ένα: «Τι εννοείτε, κύριε Καραμανλή;».

Ποιο είναι το συμπέρασμα από όλα αυτά; Ότι στην ούτως ή άλλως σκοτεινή αυτή υπόθεση ισχύει μάλλον το «φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη»…


Ανησυχίες στο Μαξίμου για την ακρόαση του Γ. Αγγέλου

Κι αν οι φοβίες του ΠΑΣΟΚ είναι για το τι γινόταν στην ΕΥΠ επί των ημερών της δικής του διακυβέρνησης, στο Μαξίμου δείχνουν να ανησυχούν πολύ για το πώς θα πάει η ιστορία με την ακρόαση του διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου, Γιάννη Αγγέλου.

Δεν εξηγείται αλλιώς η μεθόδευση που έγινε με τον ορισμό της εμφάνισής του στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για την ερχόμενη Πέμπτη, την ίδια μέρα, δηλαδή, που θα γίνει και η κατ’ αντιπαράσταση εξέταση των διευθυνόντων της Vodafone Γιώργου Κορωνιά και της Ericsson Μπιλ Ζήκου.

Είναι προφανές ότι οι επιτελείς της κυβέρνησης έβαλαν τον συνεργάτη του πρωθυπουργού την ίδια μέρα με τους δύο κύριους πρωταγωνιστές της υπόθεσης, θέλοντας να αφιερωθεί λίγος χρόνος στον κ. Αγγέλου, και να πέσουν όλα τα φώτα στην αναμενόμενη αντιπαράθεση των Κορωνιά και Ζήκου, που έχουν πει αντιφατικά πράγματα στις ακροάσεις τους.

Η μεθόδευση αυτή, ωστόσο, καταντά εν τέλει αστεία, γιατί εκεί που η Επιτροπή στην οποία προεδρεύει ο δωδεκανήσιος Τάσος Καραμάριος είχε βάλει λουκέτο τριών εβδομάδων, ξαφνικά εμφανίζεται να «δουλεύει» με εντατικό ρυθμό, εξετάζοντας τρία πρόσωπα σε μία συνεδρίαση.

Λίγη περισσότερη σοβαρότητα από μια Επιτροπή που λέγεται «Θεσμών και Διαφάνειας» δεν θα έβλαπτε…


Στο… πόδι συνέταξαν την τροπολογία για τις τράπεζες

Διερρήγνυε τα ιμάτιά του ο υπουργός Οικονομίας ότι κακώς αντιδρούσαν η αντιπολίτευση και οι τραπεζοϋπάλληλοι για την κατάθεση της τροπολογίας την παραμονή της 25ης Μαρτίου, που ήταν αργία. Υποστήριξε ότι είχε από καιρό έτοιμη τη ρύθμιση και ότι την είχε ανακοινώσει με δελτίο Τύπου εδώ και καιρό.

Μόνο που τα γεγονότα τον διαψεύδουν και αποδεικνύουν ότι η επίμαχη τροπολογία, η οποία τροποποιούσε προηγούμενη νομοθετική ρύθμιση του ίδιου του κ. Αλογοσκούφη, είχε συνταχθεί στο πόδι.

Ήταν τόση η πρεμούρα της κυβέρνησης να την περάσει στο «άψε σβήσε», που το κείμενο το οποίο στάλθηκε στη Βουλή έχει χειρόγραφες διορθώσεις (τις οποίες μπορεί να διαπιστώσει οποιοσδήποτε μπει στην ιστοσελίδα του Κοινοβουλίου). Και δεν ήταν μόνον αυτό: η τροπολογία άλλαξε ουσιαστικά δύο φορές, σε βαθμό που μπορεί βάσιμα να ισχυρισθεί κανείς ότι η αντίδραση της αντιπολίτευσης… έσωσε την κυβέρνηση από την υποχρέωση να ξαναφέρει σε λίγες μέρες και άλλη τροποποίηση για την… τροποποιημένη τροπολογία!

Εάν είχε περάσει η επιμονή της κυβέρνησης να τελειώσει η συζήτηση στη συνεδρίαση της Τρίτης, τότε δεν θα γινόταν η αλλαγή που έκανε την Τετάρτη ο Γ. Αλογοσκούφης επεκτείνοντας το νέο ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων και στις άλλες τράπεζες πλην της Εμπορικής και της Πειραιώς που αφορούσε αρχικά η τροπολογία.


Ψάχνουν τον «πράκτορα του Απόστολου Κακλαμάνη»

Η κατάθεση της τροπολογίας για το ασφαλιστικό καθεστώς των τραπεζοϋπαλλήλων επιχειρήθηκε να κρατηθεί «μυστική», για να περιοριστούν οι αντιδράσεις, οι οποίες τελικά αποδείχθηκαν μικρότερες από τους αρχικούς φόβους της κυβέρνησης, αφού οι συγκεντρωμένοι έξω από τη Βουλή την Τρίτη δεν ξεπερνούσαν τα 200 άτομα!

Παρά ταύτα κάποιοι φανατικοί «γαλάζιοι» αναζητούν, μεταξύ των υπαλλήλων της Βουλής που χειρίστηκαν το θέμα, τον «πράκτορα του Απόστολου Κακλαμάνη», όπως λένε, επειδή η τροπολογία ήρθε στο φως της δημοσιότητας το απόγευμα της Παρασκευής από τον εκπρόσωπο τύπου του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Αθανασάκη.

Ισχυρίζονται, με άλλα λόγια, ότι κάποιος υπηρεσιακός παράγων της Βουλής «κάρφωσε στο ΠΑΣΟΚ» την «άφιξη» της τροπολογίας, η οποία δεν είχε μοιραστεί πουθενά και είχε αναρτηθεί μόνο στην ιστοσελίδα για να καλυφθεί το τριήμερο που απαιτεί ο Κανονισμός να περάσει για να μπορέσει να μπει για συζήτηση.

Οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο που διαδραματίστηκε την παραμονή της εθνικής γιορτής μιλούν για «ανοησίες φανατικών», που «βρήκαν ευκαιρία να λύσουν εσωκομματικούς λογαριασμούς». Ας ελπίσουμε ότι δεν θα την πληρώσουν λάθος άνθρωποι…


«Με ποιο… θάρρος μιλούσε στον ενικό;»

Το ΠΑΣΟΚ ατύχησε, μάλλον, στην επιλογή του Μίμη Ανδρουλάκη ως εισηγητή στην τροπολογία για το ασφαλιστικό των τραπεζών.
Ο βουλευτής Επικρατείας της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που παριστάνει τον ευρυμαθή, όχι μόνο «πιάστηκε αδιάβαστος», αφού ζητούσε πράγματα γνωστά από τον υπουργό Οικονομίας, αλλά προκάλεσε και πολλά σχόλια με τον τρόπο που απευθυνόταν στον Γιώργο Αλογοσκούφη.

Χρησιμοποιώντας τον ενικό αριθμό από το βήμα της Βουλής, ο κ. Ανδρουλάκης «μιλούσε σαν να ήταν σε καφενείο», όπως έλεγαν αργότερα συνάδελφοί του, οι οποίοι -ευλόγως- αναρωτιώνταν: «Με ποιο θάρρος μιλούσε με αυτή την οικειότητα;».


Ξεχάστηκε η ποσόστωση στο προεδρείο της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

Πολλές απορίες προκάλεσε η σύνθεση του νέου προεδρείου της κοινοβουλευτικής ομάδας, που εκλέχτηκε τις προηγούμενες ημέρες. Όχι βεβαίως για την επανεκλογή του Δημήτρη Ρέππα στη θέση του γραμματέα (που πήρε 70 ψήφους από τους 111 ψηφίσαντες), αλλά για το γεγονός ότι στα επτά μέλη του υπάρχει μόνον μία γυναίκα: η εκ Τρικάλων Σούλα Μερεντίτη (πήρε 46 ψήφους και ορίστηκε ταμίας).

Οι απορίες είναι γιατί εδώ δεν ίσχυσε η ποσόστωση των γυναικών που θέλει να επιβάλει ο Γιώργος Παπανδρέου σε όλα τα όργανα του κόμματος. Το γεγονός ότι δεν υπήρχε άλλη γυναικεία υποψηφιότητα δεν είναι επαρκής δικαιολογία, αφού στο παρελθόν έχουμε περιπτώσεις που ακυρώθηκαν εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση, επειδή κάποιοι συνδυασμοί δεν είχαν καλύψει το 1/3 της υποχρεωτικής ποσόστωσης των γυναικών, που την είχε καθιερώσει η Βάσω Παπανδρέου όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών.

Πλην των δύο προαναφερόμενων το προεδρείο αποτελούν ο Γιάννης Δριβελέγκας, που πήρε 48 ψήφους, και ορίστηκε αναπληρωτής γραμματέας, ενώ μέλη είναι οι: Θόδωρος Κολιοπάνος (με 40 ψήφους), Γιάννης Παρασκευάς (35), Μανώλης Φραγκιαδουλάκης (32) και Πέτρος Κατσιλιέρης, (21) που ισοψήφησε με τον Κ. Καϊσερλή, ο οποίος του παραχώρησε τη θέση του και έμεινε ο ίδιος επιλαχών.


Σχολιάστε εδώ