Ιδιωτικοποιήσεις: Χωρίς κέρδος, κέρατα!

• Τι μας έχει κοστίσει, όμως, αυτό το τεράστιο έργο στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων; Όπως προκύπτει από απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα, σε σχετική ερώτηση του Αλ. Τσίπρα, στις ιδιωτικοποιήσεις έχει στηθεί ένα αρκετά καλό «πάρτι», με σημαντικά ποσά να κατευθύνονται κυρίως σε συμβούλους, τραπεζίτες και νομικούς.

• Ειδικότερα, το ΤΑΙΠΕΔ πλήρωσε μέσα σε εννέα μήνες, ως το τέλος Μαρτίου 2011, 6,9 εκατ. ευρώ σε συμβούλους. Άλλα 2,4 εκατ. ευρώ ήταν τα λειτουργικά έξοδά του την ίδια περίοδο, ενώ 30 εκατ. ευρώ επένδυσε το Δημόσιο για την κάλυψη του μετοχικού κεφαλαίου του Ταμείου. Στο μεταξύ, η Διυπουργική Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων πλήρωσε άλλα 5,5 εκατ. ευρώ την τριετία 2010-2012 σε εξωτερικούς νομικούς και χρηματοοικονομικούς συμβούλους, επίσης για την προετοιμασία ιδιωτικοποιήσεων, και επιπλέον περίπου 1 εκατ. ευρώ για εσωτερικούς συμβούλους. Καλή μπίζνα, σε εποχή Μνημονίου, οι ιδιωτικοποιήσεις. Μπορεί το Δημόσιο να μη βγάζει, αλλά ο ιδιωτικός τομέας αναπτύσσεται…

«Κουρελόχαρτο» ο νόμος για το ΤΑΙΠΕΔ!

• Στην Ελλάδα, ως γνωστόν, οι νόμοι έχουν «παράθυρα» για να… αερίζονται. Τώρα μαθαίνουμε και έναν νέο κανόνα: όταν ένας νόμος δεν εξυπηρετεί την κυβέρνηση, τόσο το χειρότερο… για τον νόμο! Ένα τέτοιο παράδειγμα μετατροπής πρόσφατου νόμου σε «κουρελόχαρτο», με την εξόχως δημοκρατική διαδικασία της έκδοσης Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, είχαμε με την επιλογή προέδρου του Ταμείου Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου από την Επιτροπή ΔΕΚΟ της Βουλής.
• Στον ιδρυτικό νόμο του ΤΑΙΠΕΔ διαβάζουμε ότι «σε περίπτωση κενώσεως θέσεως μέλους του ΔΣ πριν από τη λήξη της θητείας του, διορίζεται νέο μέλος για τον χρόνο της θητείας που απομένει. Πριν τον ως άνω ορισμό, η Επιτροπή του άρθρου 49Α του Κανονισμού της Βουλής διατυπώνει, με πλειοψηφία των 2/3 των μελών της, γνώμη για την καταλληλότητα των προτεινομένων προς διορισμό ή την ανανέωση της θητείας τους στις θέσεις προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ΔΣ του Ταμείου, ύστερα από γνωστοποίηση του υπουργού Οικονομικών στον πρόεδρο της Επιτροπής».

• Όμως, στην Επιτροπή ΔΕΚΟ που εξέτασε την τοποθέτηση του Τάκη Αθανασόπουλου στο ΤΑΙΠΕΔ, τα τρία κόμματα της συγκυβέρνησης συγκέντρωσαν μόνο εννέα θετικές ψήφους, ενώ άλλες έξι από την αντιπολίτευση ήταν αρνητικές. Εννέα ψήφοι στις δεκαπέντε, σύμφωνα με την απλή αριθμητική του δημοτικού, δεν αντιστοιχούν βεβαίως στην «πλειοψηφία 2/3» που απαιτούνταν βάσει του νόμου.

• Με βάση την απλή αριθμητική και μια εξίσου απλή ανάγνωση του ιδρυτικού νόμου του ΤΑΙΠΕΔ, λοιπόν, η τοποθέτηση του κ. Αθανασόπουλου έπρεπε να είχε μπλοκαριστεί από τις ψήφους των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Αυτό δεν πτόησε, βέβαια, τους κυβερνώντες, που κατάφεραν να δημιουργήσουν παράθυρο ακόμη και εκεί που όλοι έβλεπαν… τοίχο!

• Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, «η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του ΤΑΙΠΕΔ με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής». Με απλά λόγια: δεν μας βόλεψε ο νόμος και τον κάναμε «κουρελόχαρτο»!


Σχολιάστε εδώ