Η δραστηριοποίηση της Ελλάδας στον αραβικό κόσμο θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της οικονομίας της
Η Αίγυπτος, παρ’ όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, λόγω του μεγέθους της, εξακολουθεί να παραμένει μια από τις αραβικές χώρες που διαμορφώνουν τις πολιτικές ισορροπίες στη Μέση Ανατολή, ως ο εγκυρότερος συνομιλητής μεταξύ των Αράβων και της Δύσης και ο κύριος παράγων για μια μελλοντική λύση της σύγκρουσης Ισραήλ και Παλαιστινίων. Θεωρείται επίσης μια από τις μεγαλύτερες καταναλωτικές αγορές της περιοχής και μια οικονομία η οποία θα μπορούσε να αποτελέσει το πέμπτο μέλος της ομάδας χωρών BRICs (Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία και Κίνα). Πολλές ελληνικές εταιρείες θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στην Αίγυπτο με επιτυχία, όπως και στο παρελθόν.
Η περιοχή του Κόλπου θεωρείται μια πολύ ώριμη αγορά, όπου η αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα δημιουργεί ανάγκες ύπαρξης εξειδικευμένων διεθνών ιδιωτικών νομικών υπηρεσιών, γι’ αυτό θα μπορούσαν να δραστηριοποιηθούν στην περιοχή διεθνή ελληνικά νομικά γραφεία.
Το Ντουμπάι αποτελεί ένα φωτεινό στοιχείο μέσα στην παγκόσμια οικονομική ύφεση,
ο πρίγκιπας Mohamedbin Rashidal Maktoum έχει πάθος με την οικονομική ανάπτυξη της χώρας και η κυβέρνησή του έχει αναλάβει πολλές πρωτοβουλίες για να προσελκύσει ξένους επενδυτές μέσω φορολογικών ελαφρύνσεων. Παρόλο ότι συμμετέχει στο Συμβούλιο Συνεργασίας των κρατών του Κόλπου (GCC), η οικονομία των οποίων εξαρτάται αποκλειστικά από τις εξαγωγές πετρελαίου, η δική του οικονομία είναι ιδιαίτερα διαφοροποιημένη. Το Dubai Internet City παρέχει ένα οικοσύστημα οικονομίας που έχει ως σκοπό να υποστηρίξει την επιχειρησιακή ανάπτυξη των επιχειρήσεων πληροφοριών και τεχνολογίας επικοινωνιών (ICT) και θεωρείται μια στρατηγική βάση για τις επιχειρήσεις που στοχεύουν στις αναπτυσσόμενες αγορές, από τη Μέση Ανατολή μέχρι την Ινδία και την Αφρική. Ήδη δραστηριοποιούνται εκεί ελληνικές εταιρίες ανάπτυξης λογισμικών, ηλεκτρονικού εμπορίου, συμβουλευτικών υπηρεσιών, εταιρείες εκπαίδευσης, κατάρτισης και μάρκετινγκ.
Επίσης, μια ελληνική επιχειρηματική δραστηριότητα στο Ιράν θα είναι πολύ χρήσιμη την περίοδο της μετεξέλιξης της περιφερειακής πολιτικής κατάστασης.
Η Ελλάδα, με τις παραδοσιακά καλές σχέσεις της με το Ιράν, αν συνεχίσει να τις συντηρεί, θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν σημαντικό ρόλο όταν δημιουργηθεί η ανάγκη εξεύρεσης ενός ευρωπαϊκού κράτους που θα έχει τη δυνατότητα να προσεγγίσει το Ιράν εκ μέρους της ΕΕ.
Για την επίτευξη μιας επιτυχούς αναπτυξιακής οικονομικής στρατηγικής, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας και της προσέλκυσης νέων επενδυτών, η Ελλάδα θα πρέπει να ενισχύσει την παρουσία της στον αραβικό κόσμο και το ΥΠΕΞ να αλλάξει στρατηγική, με τους εκπρόσωπους του στις αραβικές πρωτεύουσες να αναλάβουν πρωτοβουλίες σε αυτήν την κατεύθυνση.
Η εξωτερική μας πολιτική θα πρέπει να ξεφύγει από τα παλαιομοδίτικα πρότυπα και η διπλωματία μας να αποκτήσει στρατηγική οικονομικής διπλωματίας. Για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να δημιουργηθούν αμφίδρομοι δίαυλοι μεταξύ των ελληνικών φορέων και σημαντικών τοπικών και διεθνών οργανισμών στη Μ. Ανατολή, που θα συμβάλλουν στην προώθηση των στρατηγικών οικονομικών μας στόχων στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Στο πλαίσιο αυτό, ίσως να μην είναι τυχαία η πληροφορία ότι η ομάδα Ράιχενμπαχ πρότεινε την παραμονή αριθμού συμβούλων ΟΕΥ στο ΥΠΕΞ για να εκπαιδεύσουν τους νεότερους διπλωμάτες σε θέματα οικονομικής διπλωματίας και εξωστρέφειας, ενώ το κύριο σώμα των ΟΕΥ θα ενταχθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης. Θεωρεί επίσης ότι τα θέματα Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, καλύτερα θα ήταν να βρίσκονται στην αρμοδιότητα του ΥΠΕΞ.