ΕΞΩ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ
Μέχρι την Τετάρτη 2 Ιουνίου, που γράφονταν αυτές οι γραμμές, οι λίστες δεν είχαν ακόμα παραδοθεί στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και πολύ περισσότερο στην ΕΣΗΕΑ, η οποία τις ζητεί επιμόνως.
Σχετικώς με το όλο θέμα ο πρόεδρος της Ένωσης Πάνος Σόμπολος μας είπε τα εξής:
«Η ΕΣΗΕΑ δεν καλύπτει κανέναν δημοσιογράφο που κατηγορείται για χρηματισμό και διαφθορά. Οι όποιοι ”μιζαδόροι” δεν έχουν σχέση με τους επαγγελματίες δημοσιογράφους που δουλεύουν με συνέπεια και κάτω από δύσκολες συνθήκες για να ενημερώσουν σωστά την κοινή γνώμη και να ζήσουν και οι οικογένειές τους. Δεν έχουν σχέση με τους επίορκους που δέχονται χρήματα για να γράψουν ή να μη γράψουν τα θέματα, να πουν ή να μην πουν στο ραδιόφωνο και την τηλεόραση – ανάλογα με την περίπτωση.
Με προσβάλλει ως δημοσιογράφο όταν συλλήβδην διαπομπευόμεθα όλοι ότι ”τα παίρνουμε” ή ότι υπάρχει λίστα διεφθαρμένων δημοσιογράφων. Αν υπάρχει λίστα και προκύπτουν στοιχεία, θα τη δώσουμε στη δημοσιότητα, ενώ παράλληλα θα παραπεμφθούν οι όποιοι επίορκοι στα αρμόδια όργανα της ΕΣΗΕΑ για διαγραφή από τα μητρώα μας. Αυτοί δεν έχουν θέση στον χώρο μας.
Ήδη, με έγγραφο που στείλαμε την περασμένη Πέμπτη στον πρόεδρο της Βουλής κ. Πετσάλνικο και τον πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής κ. Βαλυράκη ζητούμε να μας δώσουν τη λίστα των δημοσιογράφων όσο το δυνατόν συντομότερα».
Όπως είναι γνωστό, τα εργαζόμενα μέλη της ΕΣΗΕΑ έχουν κληθεί να δηλώσουν τις αποδοχές τους, αλλά είναι αμφίβολο εάν κάποιοι θα αποκαλύψουν όλες τις πηγές των εισοδημάτων τους. Πώς θα μας πείσουν π.χ. ορισμένοι «συνάδελφοι» ότι σε λίγα χρόνια με τη δουλειά τους και μόνο απέκτησαν περιουσία εκατομμυρίων ευρώ ή βίλες αξίας 1.500.000 ευρώ στην Εκάλη; Η εκκαθάριση του μητρώου δεν μπορεί να γίνει μόνο με αυτόν τον τυπικό έλεγχο. Θα πρέπει να βρεθούν μηχανισμοί αποκάλυψης, ώστε το μέγα ζητούμενο σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή η αξιοπιστία, να συνδεθεί πλέον και με το δημοσιογραφικό επάγγελμα. Γιατί με ελλειμματική δημοσιογραφία και επομένως ελευθεροτυπία τίποτα δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά στη δημοκρατία.
Θα κλιμακωθούν οι κινητοποιήσεις
Στη συνέντευξη Τύπου των ΕΣΗΕΑ, ΠΟΕΣΥ, ΠΡΟΣΠΕΚΤ, ΠΟΕΠΤΥΜ, ΕΠΗΕΑ, μία ημέρα πριν από την προχθεσινή απεργία των ΜΜΕ, τονίστηκε η ανάγκη της κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων με τη συνεργασία όλων των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Ο Παναγιώτης Ξηρογιάννης της ΠΟΕΠΤΥΜ τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι η συνεχώς αυξανόμενη ανεργία, η ανασφάλεια, η αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων δεν πρέπει να μας οδηγούν σε ηττοπαθή στάση, αλλά επιβάλλουν τη συνδικαλιστική μας παρουσία ώστε ενωμένοι να επιβιώσουμε στη νέα κατάσταση που τείνει να διαμορφωθεί.
Ο εκπρόσωπος της ΠΡΟΣΠΕΚΤ ζήτησε από τους διαχειριστές της κρίσης να παραιτηθούν εάν δεν μπορούν να την αντιμετωπίσουν και πρόσθεσε: «Ας πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας, αφού οι πνευματικοί μας ταγοί σιωπούν».
Ο Γιάννης Πλαχούρης, εκ μέρους του περιοδικού Τύπου, τόνισε ότι η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση κάνει ό,τι δεν θα έκανε οποιαδήποτε δεξιά ή φιλελεύθερη κυβέρνηση και πρόσθεσε ότι ήδη έπρεπε να ξηλώνονται πεζοδρόμια στην Πανεπιστημίου. Τα συνδικάτα κάθονται με σταυρωμένα χέρια και περιμένουμε να μας κρεμάσουνε, κατέληξε.
Και νέες περικοπές στον ΕΔΟΕΑΠ
Σύμφωνα με απόφαση του ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ, από φέτος λαμβάνεται ως κριτήριο για τη χορήγηση του κατασκηνωτικού επιδόματος το ετήσιο δηλωθέν ατομικό εισόδημα (αφαιρουμένων τυχόν αποζημιώσεων ή αυτοτελώς φορολογούμενου ποσού), όπως και στην περίπτωση του βρεφονηπιακού επιδόματος.
• Για ετήσιο ατομικό εισόδημα έως 40.000 ευρώ, η παροχή ανέρχεται στα 600 ευρώ για ημερήσιο πρόγραμμα.
• Για ετήσιο ατομικό εισόδημα από 40.001 ευρώ έως 50.000 ευρώ, το ποσόν για το πρόγραμμα διανυκτέρευσης διαμορφώνεται σε 400 ευρώ και σε 200 ευρώ αντίστοιχα για το ημερήσιο πρόγραμμα.
• Για ετήσιο ατομικό εισόδημα από 50.001 ευρώ και άνω, η παροχή δεν χορηγείται.
Τα νέα μέλη του Μορφωτικού
Τα νέα αιρετά μέλη του ΔΣ του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ είναι τα εξής: Φανή Πετραλιά (267 ψήφοι), Γιώργος Μωραϊτίνης (221), Δημήτρης Γκιώνης (185), Ηλίας Γκρης (171), Γιώργος Λεονάρδος (168) και Αγγελική Κόττη (163).
Δεν περισσεύει ένα ευχαριστώ
Απέρριψε μετά πολλών επαίνων το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ την πρότασή μας να ευχαριστήσει η Ένωση εκ μέρους του δημοσιογραφικού κόσμου τον Ζαν Λικ Γκοντάρ για τη στάση που ετήρησε υπέρ της Ελλάδος. Ο Πάνος Σόμπολος μαζί με τη Φανή Πετραλιά είχαν βρει ενδιαφέρουσα την πρόταση, αλλά οι υπόλοιποι εξέφρασαν την άποψη ότι η ΕΣΗΕΑ δεν έπρεπε να πάρει θέση στο ζήτημα. «Τι σχέση έχουμε εμείς οι δημοσιογράφοι με τον γάλλο σκηνοθέτη;», ρώτησε ένας σύμβουλος.
Με την ίδια νοοτροπία είχαν απορρίψει στο παρελθόν την πρότασή μας να ηγηθούμε ως Ένωση μιας εκστρατείας για την προσέγγιση των λαών Ελλάδας – Τουρκίας, με στόχο βέβαια τα τρισεκατομμύρια των εξοπλισμών. Ή να μετακαλέσουμε ελληνιστές από όλο τον κόσμο σε ένα μεγάλο συνέδριο στη χώρα μας. Ή να οργανώσουμε το Σπίτι του Δημοσιογράφου. (Με 600 υπογραφές υπέρ του σχεδίου.) Αλλά εάν η Ένωσή μας είχε οράματα, διαφορετική θα ήταν η τύχη αυτού του τόπου και μη σπεύσετε να χαρακτηρίσετε τη διαπίστωσή μας υπερβολική.
Στα δικαστήρια η περικοπή
των συνταξιούχων του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ
Ενώπιον των αρμοδίων δικαστηρίων θα κριθεί το θέμα της περικοπής των επιδομάτων εορτών και αδείας, καθώς και η επιβολή ειδικής εισφοράς τύπου ΛΑΦΚΑ στις συντάξεις των δικαιούχων του ΕΤΑΠ – ΜΜΕ (δημοσιογράφων, υπαλλήλων κ.λπ.). Από τη μελέτη του θέματος προκύπτει ότι οι νέες νομικές διατάξεις που επιβάλλουν τη δραματική μείωση των συντάξεων του Ταμείου (αλλά και των άλλων Ταμείων κύριας ασφάλισης) είναι αντίθετες με το Σύνταγμα και τις διεθνείς συμβάσεις περί προστασίας της περιουσίας και ως εκ τούτου είναι ανίσχυρες και μη εφαρμοστέες. Μάλιστα υπάρχει και ευνοϊκή νομολογία επί παρομοίων περιπτώσεων των ανωτάτων δικαστηρίων της χώρας, αλλά και του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (σ.σ.: οι συνταξιούχοι μας θα ενημερωθούν εν ευθέτω χρόνω επί του θέματος).
ΕΔΟΕΑΠ: Δεν πληρώνει το 10%
Το ΔΣ του ΕΔΟΕΑΠ αποφάσισε να μην πληρώσει το 10% του αναλογούντος αγγελιοσήμου υπέρ του ΑΚΑΓΕ (Ασφαλιστικό Κεφάλαιο Αλληλεγγύης Γενεών) και κατόπιν τούτου κατέθεσε αίτηση στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την ακύρωση του σχετικού εγγράφου του υπουργείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που ζητούσε να καταβληθεί το 10% για το έτος 2009.
Σοφία Μαλτέζου
Γιώργος Γιαννήλος