ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΖΩΗΣ

Ο ξένος μέτοικος, ο άλλος που μακριά από την πατρίδα του (είτε αυτή είναι πόλη-κράτος της αρχαιότητας είτε κράτος με τη σύγχρονη μορφή και έννοια) αναζητά καταφύγιο, άσυλο και νέα ευκαιρία ζωής, αποτυπώνει αιώνια και διαχρονικά τις τραγωδίες και το δράμα στην ιστορία του ανθρώπου.
Όμως το φαινόμενο δεν είναι σύγχρονο. Το αρχαίο δράμα, ειδικότερα, εξετάζει τη διαλεκτική σχέση μεταξύ ταυτότητας και ετερότητας σε όλα της τα επίπεδα. Στα έργα των αττικών τραγικών, αλλά και των κωμικών ποιητών, παρίσταται ο πολίτης απέναντι στον μέτοικο, ο Αθηναίος απέναντι στον μη Αθηναίο, ο Ίωνας απέναντι στον Δωριέα, ο Έλληνας απέναντι στον ξένο, και τέλος ο πολιτισμένος Έλληνας ή βάρβαρος απέναντι στον αλλοτριωμένο ή πρωτόγονα άγριο άνθρωπο. Η γνώση του κοινού για την ύπαρξη του διαφορετικού αποτελεί κλασική συμβολή των Ελλήνων στη μελέτη του ανθρώπου και του πολιτισμού και στην αναζήτηση της διαπολιτισμικής ή διαχρονικής αλήθειας, που δεν εξαντλείται στα φαινόμενα αλλά συνάγεται από αυτά.
Σε παράλληλη τροχιά με τους άλλους διανοούμενους της κλασικής Ελλάδας (σοφιστές όπως ο Πρωταγόρας και ο Αντιφών, φιλόσοφοι όπως ο Σωκράτης και ο Δημόκριτος, ιστορικοί όπως ο Ηρόδοτος και ο Θουκυδίδης), οι αθηναίοι δραματικοί ποιητές του 5ου αιώνα αποτύπωσαν τις κατακτήσεις της σκέψης και του πολιτισμού σε έργα που σήμερα θαυμάζονται ακόμα για την
Η Ευρώπη βιώνει πια την εμπειρία της λαθρομετανάστευσης και της μετακίνησης απελπισμένων και εξαθλιωμένων μέσα στα ίδια της τα σπάργανα, τη στιγμή που ήδη δεν μπόρεσε να επιλύσει ένα παρόμοιο δικό της πρόβλημα: το έγκλημα της προσφυγιάς, του βίαιου εκτοπισμού των Ελλήνων της Κύπρου από την ίδια τους την πατρίδα, πράγμα που προσβάλλει τον πολιτισμό, την παράδοση και τις αξίες της Ευρώπης, όχι μόνο ως Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και ως πολιτισμού με μακρά ιστορία και παράδοση που κατοχυρώνει τα πανανθρώπινα δικαιώματα και αξίες, αλλά και τη διεκδίκηση ελευθερίας και αυτοπραγμάτωσης για την ανθρώπινη ύπαρξη.
Η επιστροφή στην ελευθερία της γης των παιδικών μας χρόνων αποτελεί διεκδίκηση αλλά και δικαίωση ζωής μέσα στο τρικυμιώδες ελληνικό πέρασμα της Ιστορίας.


Σχολιάστε εδώ