Δύο «μπλοκ» στο ΠΑΣΟΚ στην Εξεταστική για το Βατοπέδι
Στο πρώτο μπλοκ ανήκουν εκείνοι που θέλουν να παραπέμψουν και τους πέντε που κατηγορούνται, Μπασιάκο, Δούκα, Κοντό, Ρουσόπουλο και Βουλγαράκη, και στο δεύτερο όσοι δεν θέλουν να φανεί ότι τα κίνητρά τους είναι στενά κομματικά και θα επιζητήσουν την ποινική δίωξη μόνο εκείνων των πρώην υπουργών της ΝΔ που πραγματικά υπάρχουν στοιχεία σε βάρος τους.
Στο παρασκήνιο ασκούνται πιέσεις ώστε η όλη αντιπαράθεση που είχε στηθεί προεκλογικά με την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή να μη φανεί τώρα ότι ήταν μια φούσκα και μισή. Στελέχη της Προανακριτικής έλεγαν στο «Π» ότι αδιάσειστα στοιχεία για εμπλοκή πρώην υπουργών στο σκάνδαλο (υπογραφή των ιδίων σε δημόσια έγγραφα) υπάρχουν μόνο για τους Δούκα, Μπασιάκο και Κοντό, ενώ δεν τεκμηριώνονται εύκολα κατηγορίες για παραπομπή στο Ειδικό Δικαστήριο για τους Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο. Πληροφορίες αναφέρουν ότι σχετική άποψη έχουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης που μετέχουν στην Προανακριτική, καθώς έχουν γίνει παρασκηνιακές συζητήσεις με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ενώ μόνο ο ΛΑΟΣ και ο Συνασπισμός επιθυμούν τη δίωξη του Ρουσόπουλου.
Το πόρισμα της Επιτροπής δεν αναμένεται να είναι ενιαίο, αλλά κομμένο και ραμμένο στα τέσσερα, κατά τις επιθυμίες δηλαδή των κομμάτων που μετέχουν στην Επιτροπή της Βουλής. Δεν υπάρχει συνεννόηση και κοινή αντίληψη, για άλλη μια φορά, για το τι πραγματικά έφταιξε και γιατί έγιναν οι ανταλλαγές των ακινήτων του Δημοσίου με τη Μονή.
Σε πολιτικό επίπεδο ωστόσο φαίνεται ότι με τη διαφωνία των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στην Προανακριτική γκρεμίζεται και ολόκληρο το οικοδόμημα που είχε κτίσει προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ, κατηγορώντας ως ηθικούς αυτουργούς τον Καραμανλή και τους πέντε υπουργούς του. Μάλιστα, όπως έλεγαν στο «Π» μερικοί εκ των βουλευτών αυτών, αν ο Καραμανλής με το υπόμνημά του δεν πέταγε το μπαλάκι στους πρώην υπουργούς και δεν διαχώριζε τη θέση του γράφοντας στην επιστολή του ότι έκαναν ο καθένας ξεχωριστά ό,τι προκύπτει από τον νόμο, θα ήταν αναγκασμένη η Επιτροπή να συσταθεί εκ νέου ώστε να συμπεριλάβει ως κατηγορούμενο και τον Καραμανλή, που έτσι και αλλιώς θεωρούν ότι είναι ο ηθικός αυτουργός, αφού ως επικεφαλής ήταν αυτός υπεύθυνος για την ασκούμενη πολιτική. Τελικά φαίνεται, μέχρι στιγμής, γιατί μπορεί από τις πιέσεις στο τέλος να αλλάξουν τα δεδομένα, ότι για το ΠΑΣΟΚ δεν υπάρχουν λόγοι παραπομπής στο Ειδικό Δικαστήριο των Ρουσόπουλου και Βουλγαράκη, καθώς δεν προκύπτουν αδιάσειστα στοιχεία σε βάρος τους, παρά μόνο σε πολιτικό επίπεδο. Δεν στοιχειοθετείται και ποινικό, όπως λένε, αδίκημα, ικανό για να παραπεμφθούν σε δίκη. Όλα αυτά πάντως εξετάζονται και από νομικούς και ποινικολόγους του ΠΑΣΟΚ για την τελική απόφαση, καθώς είναι εξαιρετικά βαρύ με το ζόρι να στοιχειοθετηθούν ευθύνες εκεί που δεν υπάρχουν, προκειμένου να μην καταπέσουν οι προεκλογικές κορώνες του ΠΑΣΟΚ για σκάνδαλο πρώτου μεγέθους και φανεί ότι όλη αυτή η υπόθεση στήθηκε προκειμένου το ΠΑΣΟΚ να κερδίσει τις εκλογές καθώς το 80% της προεκλογικής αντιπαράθεσης τότε ήταν στηριγμένο στη Μονή και το σκάνδαλο με τα ακίνητα.