Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Σε προηγούμενο σημείωμα της στήλης αυτής είχαμε γράψει την πληροφορία ότι οι δύο κυπριακές τράπεζες που δραστηριοποιούνται σήμερα στην ελληνική τραπεζική αγορά (Τράπεζα Κύπρου και Λαϊκή) έχουν αποφασίσει να αποσυρθούν. Και προς την κατεύθυνση αυτή έγινε γνωστό ότι πιέζονται και από την κυπριακή κυβέρνηση. Ο λόγος της αποχώρησης είναι η προοπτική της εξόδους της Ελλάδας από την Ευρωζώνη και η επάνοδός μας στη δραχμή. Οι συζητήσεις μάλιστα είχαν προχωρήσει με την Alpha Bank, που ήταν ο επικρατέστερος «μνηστήρας» για την απορρόφηση της Τράπεζας Κύπρου. Όπως είναι γνωστό, η Alpha Bank διαθέτει θυγατρική τραπεζική εταιρεία στην Κύπρο με αξιόλογη δραστηριότητα και η απορρόφηση θα γινόταν με ανταλλαγή των χαρτοφυλακίων που διαθέτουν η Τράπεζα Κύπρου Ελλάδος με την Alpha Bank Κύπρου. Και ενώ οι συζητήσεις προχωρούσαν, παρενέβη ο διοικητής της ΤτΕ και εξέφρασε την αντίθεσή του στην αποχώρηση των κυπριακών τραπεζών από την Ελλάδα, καθώς αυτό θα δημιουργούσε την εντύπωση ότι οι εδώ τράπεζες της Κύπρου μετατράπηκαν σε προβληματικές εξαιτίας των ελληνικών ομολόγων που διαθέτουν στο χαρτοφυλάκιό τους. Μετά τις αντιρρήσεις του κ. Προβόπουλου –και για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα– η διοίκηση της Alpha Bank απεφάσισε να παγώσουν οι συζητήσεις για την απορρόφηση της Τράπεζας Κύπρου για διάστημα περίπου τριών μηνών, με τη σύμφωνη γνώμη και των ενδιαφερομένων κυπρίων τραπεζιτών. Παράπλευρες συνέπειες από το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων, που ανέδειξε διπλά κερδισμένους αυτούς που κατάφεραν να το αποφύγουν.
2
Τα κερδοσκοπικά κεφάλαια (hedge funds) δείχνουν τις τελευταίες μέρες ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεκαετή κρατικά ομόλογα (λήξεως 2022). Επίσης το ίδιο ενδιαφέρον δείχνουν και πολλοί ιδιώτες επενδυτές. Και τούτο γιατί όλοι προσδοκούν υψηλά κέρδη από την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Έτσι τις τελευταίες μέρες η τιμή τους ξεπέρασε το 20% της ονομαστικής αξίας, από 14% που ήταν τον περασμένο Ιούλιο. Οι επενδυτές φαίνεται ότι έχουν πειστεί, από τις πληροφορίες που διαθέτουν, ότι η Ελλάδα θα καταφέρει σίγουρα να λάβει την επόμενη δόση του δανείου από την «τρόικα», ύψους 31,5 δισ. ευρώ, και θα ξεπεράσει τις ταμειακές δυσχέρειες που σήμερα αντιμετωπίζει. Βέβαια τα hedge funds πάντα κάνουν βραχυπρόθεσμες επενδύσεις σε κρατικά ομόλογα και μόλις διαπιστώσουν ικανοποιητικά κέρδη τα ξεπουλάνε. Όμως οι θεσμικοί επενδυτές (π.χ. αμοιβαία κεφάλαια, ασφαλιστικά ταμεία, τράπεζες κ.λπ.), που συνήθως κρατάνε τα ομόλογα μέχρι τη λήξη τους, καθώς και οι ιδιώτες επενδυτές που τα διατηρούν μέχρι τη λήξη τους, επιτυγχάνουν δυσθεώρητα κέρδη. Για παράδειγμα: ένας ιδιώτης που αγοράζει ομόλογο ονομαστικής αξίας 100.000 ευρώ στην τιμή 20% θα πληρώσει 20.000 ευρώ και αν τα κρατήσει μέχρι το 2022 και η Ελλάδα παραμένει ακόμη στην Ευρωζώνη, στη λήξη του θα εισπράξει 129.900 ευρώ, δηλαδή την ονομαστική αξία τού ομολόγου συν τους τόκους των 10 ετών (100.000 + 29.900). Σκέτη τοκογλυφία. Να γιατί το «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων είναι πράξη δικαιοσύνης.
3
Αν θέλετε να μάθετε γιατί ήρθε ο Πρόεδρος του Ισραήλ στην Ελλάδα, σας πληροφορούμε ότι μεταξύ Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδος υπάρχει μια ισχυρή διαφωνία, καθόσον αφορά την εμπορία των κοιτασμάτων που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ. Και πιθανότατα θα βρεθούν και στην Ελληνική ΑΟΖ κάτω από την Κρήτη. Οι ποσότητες που βρέθηκαν στην περιοχή της Κύπρου, με τις σημερινές τιμές του φυσικού αερίου, υπολογίζονται γύρω στα 80 δισ. δολάρια και αυτές του Ισραήλ σε 150 δισ. δολάρια. Επειδή η μεταφορά του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, στη μορφή που εξάγεται σήμερα από τα κοιτάσματα, απαιτεί υποθαλάσσιους αγωγούς με υπερβολικό κόστος, για τον λόγο αυτόν το Ισραήλ και η Κύπρος απεφάσισαν να δημιουργήσουν ένα γιγαντιαίο εργοστάσιο που θα προβαίνει σε υγροποίηση του αερίου και μεταφορά του με τάνκερ. Για να πολλαπλασιαστούν λοιπόν τα κέρδη του εργοστασίου αυτού, το Ισραήλ θέλησε να έχει μια υπόσχεση και από την Ελλάδα ότι θα συμμετάσχει στην κοινοπραξία αυτή. Η διαφωνία έγκειται στο γεγονός ότι το Ισραήλ επιμένει ανένδοτα το εργοστάσιο υγροποίησης να κατασκευαστεί σε μια παράκτια θέση του κράτους του. Όμως η Ελλάδα και η Κύπρος διαφωνούν, γιατί βρίσκονται πλησιέστερα προς την Ευρώπη. Ο ισραηλινός Πρόεδρος προσπάθησε να καταφέρει την ελληνική κυβέρνηση να συγκατατεθεί στην ίδρυση του εργοστασίου στο Ισραήλ. Γιατί αυτό θα σημάνει αρκετές θέσεις εργασίες για το Ισραήλ και υψηλότερα κέρδη. Θα δούμε τη συνέχεια.