Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1 Ξεπουλήθηκε και η Εθνική Τράπεζα Ελλάδος. Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου, η συμμετοχή των ξένων θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό της κεφάλαιο έχει φτάσει στο 53,5%. Το ελληνικό Δημόσιο δεν διαθέτει πλέον μετοχές της Εθνικής. Τις έχει ξεπουλήσει, ενώ παλαιότερα με τον συνυπολογισμό και των μετοχών των ΝΠΔΔ και των κληροδοτημάτων διέθετε τη συντριπτική πλειοψηφία. Αλλά και η συμμετοχή του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της άλλοτε μεγάλης Τράπεζας της Ελλάδος έχει περιοριστεί στο φτωχό και ξεπεσμένο ποσοστό του 6,59%! Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει εκδώσει 15.891.909 μετοχές, εκ των οποίων το Δημόσιο κατέχει 1.047.368, συμπεριλαμβανομένων και των μετοχών που τυχόν ανήκουν στην «αγία» ΔΕΚΑ ΑΕ (πολλά τα έτη της). Βέβαια η Τράπεζα της Ελλάδος έχει απογυμνωθεί από προνόμια. Δεν έχει πλέον ούτε το εκδοτικό προνόμιο (μας το πήρε η ΕΚΤ), αφού δεν έχουμε πλέον εθνικό νόμισμα, ούτε πραγματοποιεί τραπεζικές εργασίες (λιανικής τραπεζικής) και πολύ περισσότερο δεν έχει πλέον να ασχοληθεί με ελέγχους συναλλάγματος ή με τους από χρόνια ξεχασμένους ελέγχους των άλλων ελληνικών τραπεζών. Τώρα μοναδική αρμοδιότητα του διοικητή της είναι να μεταφέρει στην Ελλάδα τη φωνή της ΕΚΤ και του «ιερατείου των Βρυξελλών» και να συνιστά συνεχώς, με δηλώσεις του ή με τις εκθέσεις του, την αειφόρο λιτότητα των εργαζομένων! Αυτά είναι πλέον τα καθήκοντα της ακριβοπληρωμένης διοίκησης της Τράπεζας της Ελλάδος. Τι κρίμα για ένα τραπεζικό ίδρυμα που στο παρελθόν συμμετείχε ενεργά στον σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής.

2Στην τελευταία τους συνάντηση στην Ουάσινγκτον, οι υπουργοί Οικονομικών του G7 (των 7 ισχυρότερων οικονομικά κρατών της Δύσης) αποφάνθηκαν με «σοφία» ότι η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από τον συνδυασμό της πρόσφατης πιστωτικής κρίσης, της εκτόξευσης των τιμών του πετρελαίου και της αποδυνάμωσης του δολαρίου. Πραγματικά αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό. Μόνο που οι «σοφοί» υπουργοί Οικονομικών ξέχασαν να μας πουν ποιοι είναι οι κατασκευαστές αυτού του μείγματος. Προσωπικά νομίζω ότι η παγκόσμια οικονομία δοκιμάζεται από τον συνδυασμό των αρχών της νεοφιλελεύθερης οικονομίας της αισχροκέρδειας και της απάτης και των ανόητων υποστηρικτών της. Αυτό το μείγμα είναι εκρηκτικό και απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι την παγκόσμια οικονομία, αλλά την οικονομία των δυτικών χωρών, που είναι ήδη ενοποιημένη. Για την κατασκευή του μείγματος αυτού σημαντικό ποσοστό ευθύνης έχουν ασφαλώς και οι υπουργοί Οικονομικών της Δύσης, που αγκάλιασαν με άσβεστο πάθος τις αρχές του νεοφιλελευθερισμού και της παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. Για τις ευθύνες τους αυτές δεν μας μίλησαν οι υπουργοί του G7. Πώς θα μπορούσαν άλλωστε να πουν την αλήθεια, αν κατάφερναν να τη συλλάβουν. Έχουν άραγε επίγνωση σε ποιο πέλαγος πλέουν, χωρίς δυστυχώς πυξίδα και με τις σφοδρές καταιγίδες που προκαλεί η κερδοσκοπία;

3 Άφθονες ξένες επενδύσεις στο Ιράν στον τομέα της παραγωγής και διύλισης πετρελαίου. Και αυτό παρά το εμπάργκο που με αφόρητες πιέσεις των ΗΠΑ επέβαλε ο ΟΗΕ εις βάρος της ατίθασης αυτής ασιατικής χώρας και παρά τις προσπάθειες των περισσότερων δυτικών χωρών να «συνετίσουν» το ανυπότακτο καθεστώς της Τεχεράνης. Στο Ιράν προστρέχουν τώρα μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες Ανατολής και Δύσης για επενδύσεις στον πετρελαϊκό τομέα, ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση στην εκμετάλλευση των πλούσιων κοιτασμάτων «μαύρου χρυσού» που διαθέτει η χώρα αυτή. Η Total, η Shell, η BP, η PetroChina και άλλες γνωστές εταιρείες πραγματικά εκλιπαρούν την κυβέρνηση της Τεχεράνης να εγκρίνει μεγάλες επενδύσεις τους, παρά το εμπάργκο. Βέβαια η ιρανική κυβέρνηση δεν έχει ανάγκη από ξένες επενδύσεις, καθώς έχει αρκετά έσοδα από την εκμετάλλευση του πετρελαίου. Θέλει όμως ξένες επενδύσεις για να σπάσει την οικονομική απομόνωση και για να δημιουργήσει κοινωνία συμφερόντων, που απομακρύνει τον κίνδυνο μιας πολεμικής επίθεσης εναντίον της. Σήμερα η οικονομία κυριαρχεί και η πολιτική παίζει δευτερεύοντα (υπηρετικό μάλλον) ρόλο. Οι επιχειρήσεις παίζουν το δικό τους παιχνίδι και επιβάλλουν τους δικούς τους όρους. Να γιατί η Τεχεράνη άφοβη από τις απειλές του Μπους προχωράει το πυρηνικό της πρόγραμμα. Μπράβο στην ηγεσία του Ιράν!


Σχολιάστε εδώ