Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
1
Όλοι οι αξιωματούχοι της ΕΕ και της Ευρωζώνης έχουν ταχθεί ενάντια στην αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και φυσικά πιέζουν αφόρητα για την εκποίηση ολόκληρης της περιουσίας του Δημοσίου και των οικονομικών κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Ο πρώτος που πιέζει είναι ο απερχόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ. Όχι γιατί η αναδιάρθρωση δεν συμφέρει την ελληνική οικονομία και τον ελληνικό λαό, αλλά επειδή μια αναδιάρθρωση με «κούρεμα» των οφειλομένων ποσών, θα πλήξει σοβαρά την ΕΚΤ. Η ΕΚΤ διαθέτει σήμερα στο χαρτοφυλάκιό της ελληνικά, πορτογαλικά και ιρλανδικά ομόλογα, ύψους 74 δισ. ευρώ, τα οποία έχει αγοράσει από τη δευτερογενή αγορά. Πέραν αυτών, κατέχει φυσικά και ομόλογα τα οποία έχουν δοθεί στην ΕΚΤ από τις ελληνικές τράπεζες των τριών αυτών χωρών, ως εγγύηση για τη λήψη τραπεζικών δανείων. Για την αγορά των ομολόγων ύψους 74 δισ., η ΕΚΤ συνήψε δάνεια από τις πλούσιες τράπεζες της Ευρωζώνης που διαθέτουν υπερβάλλουσα ρευστότητα, με επιτόκιο 0,5%. Σήμερα η μέση απόδοση των ομολόγων των τριών υπό επιτήρηση χωρών φτάνει κατά μέσο όρο στο 13% ετησίως. Αν η Ελλάδα κάνει «κούρεμα» του δημόσιου χρέους (στην περίπτωση πλήρους αναδιάρθρωσης) αυτά τα κέρδη που προσδοκά η ΕΚΤ θα μετατραπούν σε ζημίες. Και οι ζημίες αυτές θα είναι πάρα πολύ υψηλές αν ακολουθήσει και «κούρεμα» των ιρλανδικών και πορτογαλικών ομολόγων. Και υπολογίζεται ότι σε περίπτωση «κουρέματος» κατά 30%, η ζημία θα υπερβεί τα 21 δισ. Άραγε οι άλλοι αξιωματούχοι γι’ αυτό δεν θέλουν το «κούρεμα»; Επειδή διαθέτουν και αυτοί ομόλογα;
2
Το ΔΝΤ στην πρόσφατη έκθεσή του για τις οικονομικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, που δημοσιεύτηκε πρόσφατα (στις 12 Μαΐου), κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και για τις οικονομίες της Ευρωζώνης, που αποτελούν τις ατμομηχανές για την ευρωζωνική οικονομία. Για φέτος προβλέπει αύξηση του ευρωζωνικού ΑΕΠ κατά 1,6% έναντι 1,7% με το οποίο έκλεισε το 2010. Τη μεγαλύτερη μείωση θα την υποστεί η Γερμανία. Το ΑΕΠ της φέτος θα αυξηθεί κατά 2,5% έναντι 3,5% το 2010. Το ίδιο θα παρατηρηθεί και στην Ιταλία, που για το 2010 παρουσίασε αύξηση του ΑΕΠ 1,3% και φέτος υπολογίζεται να φτάσει το 1,1%. Περισσότερο αισιόδοξη προοπτική διατυπώνει η έκθεση για τη Γαλλία και για την Ισπανία. Στη Γαλλία φέτος θα παρουσιαστεί αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,6% έναντι 1,5% που παρουσίασε το 2010. Αυτήν την οριακή αύξηση θα τη συνεχίσει η Γαλλία και το 2012, καθώς και η Ιταλία και η Ισπανία. Η Γερμανία θα παρουσιάσει το 2012 περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ, η αύξηση του οποίου θα περιοριστεί στο 2,1%. Ικανοποιητικοί είναι οι ρυθμοί που παρουσιάζει η Ισπανία, η οποία το 2010 είχε μείωση του ΑΕΠ κατά 0,1%. Το 2011 θα φτάσει στο 1,6%. Φυσικά αυτές οι επιδόσεις δεν μπορούν να θεωρηθούν ικανοποιητικές για το σύνολο της Ευρωζώνης.
3
Το δούναι και λαβείν των ελληνικών τραπεζών με την ΕΚΤ έχει φουντώσει για τα καλά. Αντλούν συνεχώς ρευστότητα οι ελληνικές τράπεζες με το πολύ χαμηλό επιτόκιο της ΕΚΤ και έτσι εξασφαλίζουν και ρευστότητα και υψηλά κέρδη, καθώς τα επιτόκια χορηγήσεών τους είναι αρκετά υψηλά. Τον Δεκέμβριο του 2010 το δανειακό άνοιγμα των ελληνικών τραπεζών στην ΕΚΤ έφτασε στο υψηλότερο σημείο, δηλ. στα 97,6 δισ. ευρώ, από 54,7 δισ. που ήταν τον Γενάρη της περσινής χρονιάς. Δηλαδή μέσα σε ένα χρόνο οι ελληνικές τράπεζες αύξησαν τις δανειακές τους υποχρεώσεις περίπου κατά 95%. Το 2011 όμως άρχισαν να μειώνονται τα δάνεια από την ΕΚΤ και στις 31 Μαρτίου ο δανεισμός είχε πέσει στα 87,9 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες άρχισαν πλέον την προσπάθεια εξόφλησης για να περιορίσουν τον δανεισμό τους από την ΕΚΤ. Όμως αυτό θα είναι παρά πολύ δύσκολο, καθώς δεν υπάρχει εγχώρια αποταμίευση και αύξηση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες που να τους εξασφαλίσουν ρευστότητα. Πάντως από πλευράς ρευστότητας, όσο στο τιμόνι θα βρίσκεται ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ, δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα για τις ελληνικές τράπεζες.