ΔΙΑΠΛΟΚΗ – ΔΙΑΦΘΟΡΑ – ΔΙΑΣΥΡΜΟΣ
Η υπόθεση του Θ. Τσουκάτου, που έλαβε «χορηγίες» από τη Ζήμενς και, όπως ισχυρίζεται, τις παρέδωσε στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ, ήταν γνωστή από χρόνια. Οι νεώτερες έρευνες έφεραν στην επιφάνεια και τις «χορηγίες» που έλαβε από την ίδια εταιρεία ο επί κυβερνήσεως Σημίτη υπουργός Μεταφορών Τάσος Μαντέλης. Δημοσιογραφικές έρευνες ρίχνουν βαριά σκιά και σε πολλούς άλλους πρώην και νυν υπουργούς, όπως για παράδειγμα τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ Άκη Τσοχατζόπουλο για την πολυτελή ζωή του.
Το ανέκδοτο στις υποθέσεις κλοπής δημοσίου χρήματος είναι ότι όλοι οι αξιωματούχοι μιζαδόροι έπαιρναν δάνεια για να δικαιολογήσουν το «πόθεν έσχες». Και φυσικά για να μη μειώσουν το διαθέσιμο κεφάλαιό τους. Τώρα έχουμε στην επικαιρότητα την αυθόρμητη ομολογία του πρώην υπουργού Τάσου Μαντέλη για τις «χορηγίες» που εισέπραξε. Άραγε από τύψεις ο Μαντέλης προέβη σ’ αυτές τις αποκαλύψεις; Και ξεσκέπασε ολόκληρο το πολιτικό σύστημα; Όχι βέβαια. Πίστεψε ίσως ότι οι πράξεις του αυτές είχαν παραγραφεί. Ή από κάποιους παρακινήθηκε για να αποκαλύψει τη διαπλοκή και τη διαφθορά του σημερινού πολιτικού συστήματος. Ο Μαντέλης άφησε να εννοηθεί ότι και άλλοι υπουργοί συνάδελφοί του είχαν λάβει «χορηγίες» από τη Ζήμενς για την προώθηση των συμφερόντων της στις προμήθειες του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Κι αυτές οι «χορηγίες» φυσικά είχαν αποτέλεσμα την υπερτιμολόγηση των ειδών που μας προμήθευε η Ζήμενς, γεγονός που σε τελική ανάλυση μεταφράζεται στο ότι οι «λαδιάρηδες» υπουργοί έκλεβαν το ελληνικό Δημόσιο και φυσικά τον ελληνικό λαό. Να γιατί βρεθήκαμε στο χείλος του γκρεμού με τόσο υψηλό δημόσιο χρέος. Ίδιες αποκαλύψεις έγιναν και στην Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι. Κατά σύμπτωση, και στις αποκαλύψεις αυτές πρωταγωνιστεί η κ. Μαντέλη πλέον (απλή συνωνυμία με τον Τάσο Μαντέλη), πρώην διευθύντρια του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Αυτά σημαίνουν ότι οι έρευνες των Εξεταστικών Επιτροπών της Βουλής έχουν αποδώσει σοβαρό έργο, με τη συμπαράσταση και όλων των πολιτικών αρχηγών και του πρωθυπουργού. Καθήκον της Βουλής είναι να συνεχίσει τις έρευνες αν θέλει να ολοκληρώσει την κάθαρση του πολιτικού μας συστήματος. Η εσπευσμένη περαίωση του έργου των Εξεταστικών Επιτροπών θα σημάνει και τον ενταφιασμό των ερευνών. Και η σήψη του σημερινού πολιτικού συστήματος θα συνεχιστεί, με τελικό αποτέλεσμα τον θάνατό του. Και όπως λέει ο λαός, όποιος κρύβει την πληγή του πεθαίνει με αυτήν. Αν δεν ριχτεί πλήρες φως στη διαπλοκή και στη διαφθορά του τωρινού πολιτικού συστήματος, δεν θα μπορέσει αυτό να επιβιώσει και είναι άγνωστο ποιο σύστημα θα το διαδεχτεί. Αυτή είναι η μια όψη του προβλήματος. Υπάρχει όμως και η άλλη, που δεν πρέπει να την παραβλέψουμε. Η άλλη όψη είναι ότι όλοι αυτοί οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι που αποδεδειγμένα λαδώθηκαν και βουτήχτηκαν στη διαφθορά θα πρέπει να πληρώσουν. Και η τιμωρία τους δεν θα πρέπει να περιοριστεί μόνο στην καταδίκη τους σε ποινή στερητική της ελευθερίας. Η χειρότερη τιμωρία γι’ αυτούς θα είναι να επιστρέψουν τα κλεμμένα. Εν ανάγκη να δημεύονται όλα τους τα περιουσιακά στοιχεία και να διακόπτεται εντελώς και η σύνταξή τους. Δεν είναι νοητό να καταστρέφουν την πατρίδα τους και από πάνω να αμείβονται με παχυλές συντάξεις. Προσοχή όμως στην απόδοση δικαιοσύνης που πρέπει να απονέμεται χωρίς κομματικές σκοπιμότητες, γιατί όταν κυριαρχούν αυτές υποχωρεί η δικαιοσύνη!
Επειδή κατά το Σύνταγμα και κατά την πολιτική πρακτική οι πρωθυπουργοί επιλέγουν τους υπουργούς και επειδή στις Εξεταστικές Επιτροπές για την υπόθεση της Ζήμενς και του Βατοπεδίου προέκυψαν στοιχεία εις βάρος υπουργών της κυβέρνησης Σημίτη και της κυβέρνησης Καραμανλή, είναι λογικό το αίτημα να κληθούν οι δύο πρώην πρωθυπουργοί για να καταθέσουν σχετικά. Άραγε δεν γνώριζε ο Σημίτης ότι ο Τσουκάτος κατέθεσε τεράστια ποσά στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ; Δεν αναρωτήθηκε ποτέ από πού προέρχονταν τα τόσα χρήματα που κατέθετε ο εγκάρδιος φίλος του Τσουκάτος; Γιατί δεν τόλμησε ποτέ να παραδεχτεί ότι υπάρχει διαπλοκή μεταξύ πολιτικής ηγεσίας και οικονομικής δύναμης; Όταν ο Κ. Καραμανλής, ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, στη Βουλή είχε καταγγείλει διαπλοκή, ο κ. Σημίτης με επιστολή του απάντησε ότι στην Ελλάδα δεν υπάρχει διαπλοκή. Στην υπόθεση Βατοπεδίου ο Κ. Καραμανλής, ως πρωθυπουργός, δεν υποπτεύθηκε τίποτα για τις εξπρές διαδικασίες ανταλλαγής, που κατάντησε να είναι διασπάθιση της κρατικής περιουσίας; Γιατί αυτά που προβληματίζουν τους απλούς ανθρώπους δεν στάθηκαν ικανά να προβληματίσουν δύο πρωθυπουργούς; Προσωπικά διατηρώ την εντύπωση ότι η λύπη την οποία με δήλωσή του εξέφρασε ο Σημίτης για τις χορηγίες προς Μαντέλη είναι εντελώς ανειλικρινής. Εν τω Άδη ουκ έστι μετάνοια. Με ανυπομονησία όμως περιμένουμε τη θέση που θα πάρει ο Κ. Καραμανλής για τις κατηγορίες που βαρύνουν τους υπουργούς της κυβέρνησής του στην υπόθεση του Βατοπεδίου.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει η Εξεταστική Επιτροπή για τη Ζήμενς προκύπτουν ευθύνες σοβαρές μόνον εις βάρος στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Η προσπάθεια που έγινε να συνδεθεί ένα μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου της κυβέρνησης Καραμανλή με τις μίζες κατέληξε σε διασυρμό της Επιτροπής, και ειδικά του αναμφισβήτητα έντιμου προέδρου της, και σε γελοιοποίηση των εμπνευστών αυτής της μεθόδευσης. Καθόσον αφορά το Βατοπέδι, φαίνεται ότι εκεί εμπλέκονται ορισμένα μέλη της κυβέρνησης Καραμανλή και βρισκόμαστε σε αναμονή του τελικού αποτελέσματος της έρευνας της Επιτροπής αυτής.
Στις Εξεταστικές Επιτροπές θα έπρεπε να είχαν προστεθεί και δύο ακόμα, κατά τη δική μας γνώμη. Η μία για να ερευνήσει τη ληστεία του Χρηματιστηρίου κατά την περίοδο 1999-2000, όπου με κυβερνητική προτροπή καταληστεύτηκαν τα εισοδήματα των μικροεπενδυτών και τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων. Η ληστεία του Χρηματιστηρίου ήταν η μεγαλύτερη σε έκταση μεταφορά εισοδήματος, χωρίς αιτία, από τις λαϊκές τάξεις προς ορισμένους καλά πληροφορημένους επιχειρηματίες και πολιτικούς. Και η δεύτερη Επιτροπή θα πρέπει να ασχοληθεί με τη δημοσιονομική διαχείριση, και όχι μόνον με τον δανεισμό του Δημοσίου, από το 1975 μέχρι τώρα. Οι κυβερνήσεις, κυρίως του 1990 και μέχρι τώρα, δεν διαχειρίστηκαν μόνο το δημόσιο χρέος. Διαχειρίστηκαν και τεράστια ποσά από τις κοινοτικές εισροές και από την εκποίηση (πώληση) κρατικής περιουσίας. Αυτός ο ποταμός χρηματικών πόρων πού κατευθύνθηκε; Πώς κατάφεραν οι κυβερνήσεις να βάλουν την Ελλάδα στην ΟΝΕ και στο ευρώ χωρίς να υπάρχει η απαραίτητη θωράκιση της ελληνικής οικονομίας, που να της εξασφαλίζει βιωσιμότητα μέσα σε μια οικονομική και νομισματική ένωση, στην οποία μετέχουν υπέρτερες οικονομίες; Γιατί οι κυβερνήσεις δεν προσπάθησαν να πετύχουν εξειδίκευση της οικονομίας μας στους κλάδους που η χώρα μας διαθέτει συγκριτικά πλεονεκτήματα; Και στο σημείο αυτό θα θέλαμε να επαινέσουμε το πάθος με το οποίο μάχονται από τις κάμερες μερικοί που πονάνε τον τόπο αυτόν. Όπως για παράδειγμα ο βουλευτής Π. Καμμένος και ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Π. Ψωμιάδης. Επίσης και ο αρχηγός της Δημοκρατικής Αναγέννησης και πρώην υπουργός Σ. Παπαθεμελής, καθώς και πολλοί άλλοι έντιμοι δημοσιογράφοι και λοιποί που παρουσιάζουν την πράγματι μελανή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας. Και δεν θα πρέπει να ξεχάσουμε και τη δήλωση του Μίκη Θεοδωράκη που παροτρύνει την κυβέρνηση να εγκαταλείψει την τρόικα και το ΝΑΤΟ για να σωθεί η Ελλάδα. Και πράγματι η χώρα κινδυνεύει με αφανισμό, γιατί ο ελληνικός λαός παρασύρθηκε από τα συνθήματα για εξευρωπαϊσμό και εγκατέλειψε την ελληνική παιδεία και τη λεβεντιά των προγόνων μας. Η νεολαία κινδυνεύει από τα ναρκωτικά, την καλοπέραση, την απόκτηση χρήματος εύκολου και άκοπου. Ρίξτε μια ματιά τριγύρω σας να δείτε τα μπαράκια, τις καφετέριες, τα φρουτάκια, τα πρακτορεία στοιχημάτων που κατακλύζονται καθημερινά από τους κυνηγούς του εύκολου χρήματος. Αυτά είναι τα ιδανικά που μας έφερε η ξενομανία. Και γι’ αυτό βρήκαν έδαφος ορισμένοι και μπορούν να κλέβουν ασύστολα και να εκμεταλλεύονται έναν λαό που αδιαφορεί για το μέλλον της χώρας του και για τις ηθικές αξίες που πρέπει να διέπουν τις ανθρώπινες σχέσεις.
Ο πρωθυπουργός και τα μέλη της κυβέρνησης μας λένε ότι πρέπει να ματώσουμε για να σωθεί η χώρα. Και φυσικά εννοούν να ματώσει ο λαός. Ναι, πρέπει ο ελληνικός λαός να ματώσει, όχι οικονομικά και με περιορισμό του εισοδήματός του, αλλά να ματώσει στην προσπάθειά του να αποκτήσει ιδανικά, σωστά πρότυπα, ηθικό επανεξοπλισμό και σύνδεση με την Ιστορία και τα αγνά ήθη και έθιμα μιας υγιούς κοινωνίας. Με τους στόχους αυτούς και με άφθαρτους ανθρώπους θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα κόμμα που να προσβλέπει στην ανασύνταξη των δυνάμεων του Ελληνισμού. Και να παύσει η διαπλοκή, η διαφθορά και ο διασυρμός της χώρας μας.