Διάλογο με τα Σκόπια για την ονομασία προτείνει ο ΣΥΝ

Εκτιμούν ότι οι συναντήσεις κορυφής που είχε στα Σκόπια ο πρόεδρος του ΣΥΝ με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό έδωσαν το σήμα ότι με τη γειτονική χώρα είναι μονόδρομος η ανταλλαγή απόψεων, η εξομάλυνση των σχέσεων και η προώθηση της ειρήνης και της συνεργασίας στην περιοχή.

Στον ΣΥΝ εκτιμούν ότι η επίσκεψη αυτή θα προστεθεί στα θετικά του κόμματος, γιατί δείχνει τον σωστό δρόμο για την επίλυση της διαφοράς του ονόματος με τη γειτονική χώρα σε μία περίοδο όπου αυξάνονται οι «ακραίες και επικίνδυνες εθνικιστικές θέσεις» και στην Ελλάδα και στα Σκόπια και οι οποίες εάν κυριαρχήσουν προδιαγράφουν ένα ζοφερό μέλλον για την περιοχή.

Περαιτέρω δε θεωρούν ότι με τέτοιου είδους κινήσεις αναδεικνύονται σε κόμμα πολιτικής ευθύνης που ασχολείται με όλα τα μεγάλα και σοβαρά προβλήματα που απασχολούν τη χώρα και εκμεταλλεύεται με τον καλύτερο τρόπο την απουσία σαφούς θέσης για το πρόβλημα της ονομασίας των Σκοπίων από το ΠΑΣΟΚ, το οποίο απερίσπαστο ασχολείται εδώ και καιρό –ίσως για πολύ ακόμα– με το πρόβλημα της ηγεσίας του.

Στον ΣΥΝ θεωρούν λαθεμένη τη θέση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Κ. Καραμανλή το 1992 ότι δεν πρέπει στην ονομασία του γειτονικού κράτους να περιέχεται ο όρος «Μακεδονία», παρά το γεγονός ότι τη σχετική απόφαση την είχε συνυπογράψει η τότε πρόεδρος του κόμματος Μ. Δαμανάκη.

Σήμερα, αναφέρουν, πρέπει να συναντηθούμε με τους γείτονες στη «μέση της γέφυρας», η οποία «μέση» θα περιλαμβάνει και τον γεωγραφικό όρο Μακεδονία.

Αναφερόμενος στο θέμα ο Α. Αλαβάνος με δηλώσεις του εμφανίστηκε κάθετα αντίθετος στο ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στη χώρα μας για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων. Ισχυρίστηκε ότι «θα είναι η πρώτη φορά και θα μπει στο βραβείο Γκίνες το να κάνει μια χώρα δημοψήφισμα για το όνομα μιας άλλης χώρας». Κατά τον πρόεδρο του ΣΥΝ το δημοψήφισμα για το όνομα «είναι μια μεγάλη παγίδα», γιατί, αντί να ενισχύσει την ελληνική πλευρά στη διαπραγμάτευση που γίνεται, ενδεχομένως να προσφέρει επιχειρήματα στην άλλη πλευρά προκειμένου να παραμείνει στην αδιαλλαξία της.

Πάντως δεν έλειψαν και τα σχόλια ότι η επίσκεψη στα Σκόπια στη δεδομένη συγκυρία δεν πρόσφερε τίποτα στην χώρα μας, πολύ δε περισσότερο που δεν υπήρξε κάποια προεργασία προκειμένου να προκύψει κάποιο αμοιβαίο έστω όφελος. Η επίσκεψη άνοιξε νέο γύρο αντιπαράθεσης του ΣΥΝ με τον ΛΑΟΣ, αφού το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη κατηγόρησε τον Α. Αλαβάνο ότι «διασπά την προσπάθεια για εθνική ομοιογένεια και πλειοδοτεί μόνος αυτός σε φιλοσκοπιανισμό».


Σχολιάστε εδώ