«Γιοκ» από Τουρκία σε εξαγορές τραπεζών…

Αλλάζουν οι καιροί στο τραπεζικό σύστημα: Κάποτε η Εθνική Τράπεζα εξαγόραζε με ένα… large τίμημα (πέρα από κάθε φαντασία…) την τουρκική Finansbank και με τον τρόπο αυτό έδινε μια γερή στήριξη στην τότε απειλούμενη τουρκική λίρα, που αν κατέρρεε ίσως να έθαβε στα… συντρίμμια της και την κυβέρνηση Ερντογάν. Σήμερα, η Τουρκία έχει καταφέρει να γλιτώσει από το ΔΝΤ και να έχει μια σχετικά σταθερή οικονομία και εξίσου σταθερό τραπεζικό σύστημα. Μόνο που τώρα έχει γίνει πια η Ελλάδα… πελάτης του Ταμείου και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα περίγελως των τούρκων τραπεζιτών – κορυφαίο στέλεχος της Garanti Bank, της μεγαλύτερης τουρκικής τράπεζας, δήλωνε πρόσφατα ότι στην Ελλάδα δεν μπορείς να βγάλεις σήμερα κέρδη από τραπεζικές εργασίες και ελεεινολογούσε το καθεστώς εποπτείας τραπεζών της χώρας μας, λέγοντας ότι στην Τουρκία έχουν σοβαρή εποπτεία…
FΜέσα σ’ αυτό το κλίμα, τουλάχιστον δύο φορές τις τελευταίες ημέρες διακινήθηκαν πληροφορίες για έλληνες τραπεζίτες που ψάχνουν σωσίβια στην Τουρκία, προσφέροντας μεγάλα πακέτα μετοχών -ίσως και πλειοψηφικά- των τραπεζών τους, για να εξασφαλίσουν κεφάλαια και να αντέξουν την κρίση. Στέλεχος τουρκικής τράπεζας δήλωσε ότι έρχονται έλληνες συνάδελφοί του με τέτοιες προτάσεις, ενώ τηλεγράφημα του Reuters ανέφερε ότι δύο τράπεζες, μία μικρή και μία μεσαία, αναζητούν επειγόντως αγοραστές στην Τουρκία. Η στήλη πληροφορείται, πάντως, ότι οι προσπάθειες πέφτουν στο κενό. Όχι γιατί οι Τούρκοι είναι αχάριστοι και δεν θέλουν να μας επιστρέψουν τη χάρη που τους έκανε το 2006 ο Τάκης Αράπογλου. Οι λόγοι είναι καθαρά οικονομικοί-επιχειρηματικοί και σχετίζονται με όσα δήλωνε το στέλεχος της Garanti Bank. Απλώς, οι Τούρκοι τραπεζίτες δεν πιστεύουν ότι σήμερα θα βγουν κερδισμένοι από μια… ελληνική περιπέτεια και λένε… «γιοκ».
FΠάντως, ένα μεγάλο ερώτημα που έχει μείνει αναπάντητο για την ελληνοτουρκική τραπεζική φιλία θα είχε κάποιο νόημα να το απαντήσει η σημερινή διοίκηση της Εθνικής, που σε κάθε ευκαιρία τονίζει τα σημαντικά κέρδη που εξασφαλίζει, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίοδο κρίσης της ελληνικής αγοράς, από την τουρκική θυγατρική της. Ο Ομέρ Αράς, κορυφαίο στέλεχος της Finansbank, δηλαδή τύποις «υφιστάμενος» του κ. Ταμβακάκη, ξεκαθάρισε σε πρόσφατες δηλώσεις του ότι η Finansbank δεν έχει αποδώσει ούτε… λίρα μερίσματος στη μητρική Εθνική και ούτε πρόκειται να το κάνει. Έλεγε, μάλιστα, ότι όλη η κερδοφορία της Finansbank «ανακυκλώνεται» στα ίδια κεφάλαια της τράπεζας και αξιοποιείται για την ανάπτυξή της και άφηνε σαφώς να εννοηθεί ότι η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας δεν αφήνει περιθώρια εξαγωγής μερισμάτων στην Ελλάδα. Αν έτσι έχουν τα πράγματα, η εξαγορά της Finansbank αναδεικνύεται σε μείζον τραπεζικό μυστήριο: Γιατί δόθηκαν τόσα δισεκατομμύρια για μια τράπεζα στο εξωτερικό, αν μένουν τα κέρδη της στο εξωτερικό;
FΣτην Εθνική Χρηματιστηριακή το δημοσίευμα του «Π» την περασμένη εβδομάδα μαθαίνουμε ότι προκάλεσε αρκετή αναταραχή. Πάντως, αυτήν την Παρασκευή δεν έγινε νέα απόλυση, αν και ακούγονται πολλά σενάρια για δεκάδες απολύσεις, με αντιφατικές εκδοχές για τον ακριβή αριθμό. Τώρα που έχουν πάρει φόρα με τις απολύσεις, όμως, ελπίζουμε να μη διώξουν εκ παραδρομής και κάποιο συγγενή τους. Γιατί, όπως πληροφορείται η στήλη, στους κόλπους της παλιάς Π&Κ, που σκανδαλωδώς, κατά το ΠΑΣΟΚ, είχε απορροφηθεί από την Εθνική Χρηματιστηριακή, δίνουν και παίρνουν τα συγγενολόγια (κουμπάροι, ξαδέλφες, πρώην… συμπεθέρες κ.ο.κ.). Όμορφη, οικογενειακή ατμόσφαιρα.


Σχολιάστε εδώ