ΓΙΑΝΝΗΣ ΔΗΜΑΡΑΣ: Τέλειος κατήφορος…
«Παρών» στο σχολείο, «παρών» και στον στρατό, αλλά το «παρών» στο Κοινοβούλιο από έναν βουλευτή αποκτά πολύ διαφορετικό νόημα. Το αποτόλμησε ο συνάδελφος Γιάννης Δημαράς, όταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ καιγόταν για απόλυτη κομματική ομοψυχία την ώρα που περνούσε τα νέα οικονομικά της μέτρα. Και αποτόλμησε το «παρών» ο Γ.Δ. σε μια κρίση συνειδήσεως ανάμεσα στην πολιτική του ύπαρξη και τις δημοκρατικές του καταβολές. Αυτό το «παρών» ίσως και άλλοι συνάδελφοί του θα ήθελαν να το φωνάξουν, αλλά ου παντός πλειν ες δίκαιον. Απόδειξη της υπόγειας δικαιολόγησης της στάσης του Γ.Δ. -άλλωστε και μια διαφοροποίηση δεν αποδεικνύει την σοσιαλιστική ιδεολογία του κινήματος;- είναι ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διέγραψε τον συνάδελφο από τις τάξεις του και ο ίδιος, όπως μας είπε, εξακολουθεί να ανήκει σ’ αυτόν τον πολιτικό χώρο χωρίς να αντιμετωπίζει ιδιαίτερα προβλήματα με τους βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Ήδη σχεδιάζει να βάλει υποψηφιότητα για τη θέση του περιφερειάρχη της Αττικής στις προσεχείς εκλογές. Με μία προϋπόθεση: ότι για την ίδια θέση δεν θα βάλουν υποψηφιότητα στενοί του φίλοι στο κόμμα, όπως για παράδειγμα ο κ. Σκανδαλίδης.
Το «παρών» όμως του Γ.Δ. δεν ήταν ο λόγος που τον συναντήσαμε. Αυτό που μας οδήγησε να τον συναντήσουμε για διευκρινίσεις ήταν η λέξη «προβοκάτσια» που ανέφερε σε τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων σε σχέση με τη δολοφονία του Σωκράτη Γκιόλια.
Γιάννης Δημαράς: Ηθελημένα ή αθέλητα οι ενέργειες των τρομοκρατών λειτουργούν ως προβοκάτσια. Κατά τη γνώμη μου οι ενέργειες αυτές δεν έχουν κανένα ιδεολογικό υπόβαθρο και η τελευταία προκήρυξη της Σέχτας Επαναστατών, γεμάτη ασάφειες και ψυχολογικοκοινωνικές φλυαρίες, το αποδεικνύει περίτρανα. Έχουμε να κάνουμε με καθαρή δημοκρατική εκτροπή, η οποία άγνωστο τι εξυπηρετεί. Γιατί ούτε στοιχεία συνεργασίας τρομοκρατών με πολιτικούς ή στρατιωτικούς διαθέτουμε.
Σοφία Μαλτέζου: Η τρομοκρατία είναι ένα από τα προβλήματά μας, να έρθουμε και στα υπόλοιπα.
Γ.Δ.: Πριν από το οικονομικό, θα έλεγα ότι η χώρα αντιμετωπίζει κυρίως ηθικό πρόβλημα. Στις κοινωνικές σχέσεις, στην οικογένεια, στα πολιτικά πράγματα.
Σ.Μ.: Να ξαναγυρίσουμε στο «παρών».
Γ.Δ.: Θέλω να τονίσω ότι κανένας βουλευτής δεν πρόφτασε να διαβάσει το Μνημόνιο. Αν το είχαν διαβάσει οι συνάδελφοι, πιστεύω πως η αντίδρασή τους θα ήταν διαφορετική. Δεν μπορούμε να μειώνουμε συντάξεις. Δεν μπορούμε να καλύπτουμε πια τους κλέφτες, τους απατεώνες, τους φοροφυγάδες. Ακόμη και οι βουλευτές πρέπει να δικαιολογήσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία. Όλοι οι πόροι που δεν δικαιολογούνται από το πόθεν έσχες, να δεσμεύονται υπέρ του Δημοσίου. Δεν είναι δυνατόν πλέον η παραοικονομία να συγκεντρώνει το 40% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος. Θεωρώ ακόμα υπερβολικό τον αριθμό των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν συγχωρώ τον μη αξιοκρατικό διορισμό τους τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ. Όπως είπε και ο Χάρης Καστανίδης, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξαναβρεί τη λαϊκή του νομιμοποίηση με ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Εγώ θα μιλούσα για δημοκρατική νομιμοποίηση.
Σ.Μ.: Πώς βλέπετε τα δημοσιογραφικά πράγματα;
Γ.Δ.: Από το 1989-90 άρχισε η μεγάλη κάμψη της δημοσιογραφίας. Μπήκαν στον κλάδο άσχετοι επιχειρηματίες, αναπτύχθηκαν τηλεοπτικά κανάλια και ραδιοφωνικοί σταθμοί χωρίς θεσμικό πλαίσιο. Τέλειος κατήφορος. Τώρα έχουμε τα μπλογκ. Μπλοκάκια, μπλοκάρισμα, ανώνυμες καταγγελίες, ψευδοπληροφορίες, σοφιστείες.
Σ.Μ.: Ηλεκτρονικοί κουκουλοφόροι.
Γ.Δ.: Και επιτέλους εκεί στην ΕΣΗΕΑ, εκτός από τα καθαρά συνδικαλιστικά θέματα, ας ενδιαφερθούν και για όσα προβλήματα πονάνε τον τόπο. Με αντικειμενική ενημέρωση και άμεση παρέμβαση. Όσο για μένα επέλεξα να διατυπώσω την ένστασή μου δημόσια και τώρα πια δεν μπορώ να υποχωρήσω. Θέλω το «παρών» μου στα δημόσια πράγματα να έχει ουσιαστικό νόημα.