Γιάννα: Δεν θα πετάξω τα λεφτά μου!

Το κλίμα επιβαρύνθηκε από τους άστοχους χειρισμούς στην υπόθεση των απολύσεων, ενώ η αγωνία πολλών επιτείνεται από την αίσθηση πως ως τις 15 Ιανουαρίου θα έχει εμφανιστεί η νέα ταυτότητα της εφημερίδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει εισήγηση για ενιαία διοίκηση υπό τον Λάμπρο Σμαΐλη, χωρίς όμως να υπάρχει οριστική απόφαση. Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες, πρόκειται να υπάρξει ενοποίηση της λειτουργίας και των δύο εφημερίδων, με την τοποθέτηση γενικού διευθυντή ως επιτετραμμένου, ο οποίος δεν θα σχετίζεται με το σύστημα του «Ελεύθερου Τύπου». Ακόμα, εντύπωση προκαλεί και το γεγονός της συνεργασίας με τον Νίκο Ευαγγελάτο, η οποία δεν «χτυπιέται» στην πρώτη σελίδα της κυριακάτικης έκδοσης.

Κι ενώ στο Ίδρυμα Τύπου μπήκαν ακόμη 2.499.290 ευρώ με αποτέλεσμα το μετοχικό κεφάλαιο να ανέρχεται σε 11.670.960 ευρώ, η περίοδος μετά τις γιορτές και τις απολύσεις βρίσκει τον «Ελεύθερο Τύπο» μουδιασμένο και τον κόσμο του θορυβημένο. Αντί για οποιαδήποτε καθησυχαστική αντίδραση στις φήμες για πολλές απομακρύνσεις εργαζομένων, στους Τράχωνες επικρατεί κλίμα κατήφειας. Η Ένωση Συντακτών μία μέρα από τη γιορτή των Χριστουγέννων δημοσιοποίησε την επιστολή της προς τη διοίκηση και τη διεύθυνση του «Ελεύθερου Τύπου», στην οποία σημειώνει ότι: «Οι τελευταίες εξελίξεις στην εφημερίδα ʽʽΕλεύθερος Τύποςʼʼ προκαλούν την έντονη ανησυχία των εργαζομένων και επιβαρύνουν δυσάρεστα το κλίμα σε όλη την αγορά εργασίας στις επιχειρήσεις ενημέρωσης. Η ανάκληση, μετά από το διάβημά μας, της απόλυσης της συναδέλφου Ρούλας Καραμπέκιου αποδεικνύει την καλή πίστη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα στο σύνολο, το οποίο δημιουργήθηκε από τουλάχιστον ατυχείς χειρισμούς της νέας ιδιοκτησίας της εφημερίδας».

Ζητάει την «άμεση αποκατάσταση της εργασιακής σχέσης και των άλλων δύο συναδέλφων», καθώς και συνάντηση με διοίκηση και διευθυντές. Η επιστολή της ΕΣΗΕΑ δεν βρήκε θερμή ανταπόκριση από τους δημοσιογράφους στην εφημερίδα, οι οποίοι στη γενική τους συνέλευση τάχθηκαν υπέρ δυναμικότερων αντιδράσεων ως μορφή πίεσης για να εξασφαλιστεί ότι η διοίκηση δεν θα προχωρήσει τη νέα χρονιά σε νέες απολύσεις.

Την περασμένη εβδομάδα ο συντάκτης του δικαστικού ρεπορτάζ, που έλαβε την καταγγελία της σύμβασής του, πήγε στην εφημερίδα την απόδειξη από τον ΕΔΟΕΑΠ ότι βρισκόταν σε αναρρωτική άδεια μετά από επέμβαση που έκανε σε νοσοκομείο. Οπότε προκύπτει μείζον ζήτημα ότι η εταιρεία απολύει και άρρωστους δημοσιογράφους. Η συνάντηση με τους διευθυντές της εφημερίδας Λάμπρο Σμαΐλη και Μπάμπη Κούτρα αναμένεται αμέσως μετά την Πρωτοχρονιά. Στο μεταξύ, απολύθηκε από την εφημερίδα και ο προϊστάμενος τεχνικών Σ. Μακρής.

Αιφνιδιαστικά και χωρίς κανείς να καταλάβει τον λόγο η διοίκηση του «Ελεύθερου Τύπου» έλαβε απόφαση να κλείσει το σάιτ και το μπλογκ της στο Ίντερνετ. Στη θέση του σάιτ μπήκε μια λιτή ανακοίνωση, με την οποία προαναγγέλλεται η λειτουργία «portal» με τη διεύθυνση e-tipos.com. Σύμφωνα όμως με εκτιμήσεις, η δημιουργία του νέου «portal» θα καθυστερήσει αρκετά, σίγουρα περισσότερο από δύο μήνες. Γιατί λοιπόν έκλεισε η ιστοσελίδα, η οποία άλλωστε ανέβαινε στο Ίντερνετ με μηδενικό κόστος για την εταιρεία; Στο ερώτημα αυτό η απάντηση αναζητείται στον συνολικό σχεδιασμό αλλά και στα πρόσωπα που λαμβάνουν τις αποφάσεις. Σε τεχνολογικό επίπεδο μπορεί να έχει ληφθεί η απόφαση να προμηθευτεί η εφημερίδα ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει στην αγορά, αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει. Τα παραδείγματα είναι ήδη αρκετά.

Όπως μαθαίνουμε, στους Τράχωνες εγκαταστάθηκαν νέοι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, ενώ έχουν προσληφθεί και νέοι τεχνικοί για τα λειτουργήσουν τα νέα συστήματα. Τοποθετήθηκε επίσης διευθυντής πληροφορικής ο άνθρωπος που έστησε και την πλατφόρμα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Ενδεικτικό πάντως της κατάστασης που επικρατεί στους Τράχωνες είναι ότι ελήφθη απόφαση να πεταχτεί όλο το αρχείο του «Ελεύθερου Τύπου» με αιτιολογία ότι πρέπει να βρεθούν χώροι! Αντίτυπα φύλλων της εφημερίδας που μπορεί σήμερα ή αύριο να πωλούνται ακριβότερα από την τιμή αγοράς μιας εφημερίδας, αντίτυπα από όλα τα χρόνια έκδοσης της εφημερίδας μετά το 1983 πολτοποιήθηκαν και δεν κρατήθηκε ούτε ένα για ιστορικούς λόγους! Ενέργειες όπως οι παραπάνω έχουν θορυβήσει τους εργαζόμενους που αντί για την ανάπτυξη βλέπουν κινήσεις χωρίς στόχο και συνολικό σχεδιασμό.

Εντυπωσιακή πάντως είναι η υπογραφή της προσυμφωνίας για την αγορά κτιρίου από την εταιρεία Lamda του Ομίλου Λάτση, στην περιοχή του Αμαρουσίου, συνολικού ύψους 41,4 εκατομμυρίων ευρώ. Σημειώνεται πως η αξία του είναι διπλάσια από το συνολικό κόστος αγοράς της εφημερίδας! Πρόκειται για το Ilida Business Center, ένα πολυτελές εξαώροφο κτίριο γραφείων, σε ένα οικόπεδο 10.000 τ.μ. περίπου, δίπλα στο Ολυμπιακό Στάδιο και στη λεωφόρο Κηφισίας. Το κτίριο διαθέτει 113 υπόγειες και 213 υπαίθριες θέσεις στάθμευσης.


Σχολιάστε εδώ