«Βγήκαν τα μαχαίρια» στο ΣΥΡΙΖΑ
Στο συνέδριο αναμένεται, με βάση τα όσα προηγήθηκαν στις οργανώσεις αλλά και τον προσυνεδριακό διάλογο, άνετη επικράτηση της πλειοψηφίας υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Την ίδια στιγμή δεν έλειψαν οι γνώριμες εσωκομματικές αγριότητες που σημαδεύουν κάθε προσυνεδριακή διαδικασία.
Με βάση τη γραμμή που έδιναν τα επιτελεία της κάθε τάσης προέκυψαν αποκλεισμοί γνωστών στελεχών από το συνέδριο, όπως του επικεφαλής της ΚΕΔΑ και ηγετικού στελέχους του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Θεωνά και της Σ. Παπαδογιάννη που είναι μέλος της γραμματείας του ΣΥΝ και κινείται στο κλίμα της «Αριστερής Πλατφόρμας» του Π. Λαφαζάνη.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ένα από τα κύρια σημεία της προσυνεδριακής διαδικασίας, ήταν αυτό της διάλυσης των συνιστωσών, οι οποίες μέχρι τώρα λειτουργούσαν στην πράξη ως κόμμα μέσα στο κόμμα με δικαίωμα ακόμα και βέτο σε σοβαρές αποφάσεις, δυσκολεύοντας την ευέλικτη λειτουργία ενός κόμματος του 27% που σε τίποτα δεν θυμίζει το κόμμα του 4,5%.
Η αντίδραση ακόμα και ηγετικών στελεχών στη διάλυση των συνιστωσών ήταν έντονη και αναμένεται να σημαδέψει τις εργασίες του ιδρυτικού συνεδρίου μαζί με τη μάχη των σταυρών και των συσχετισμών στο νέο καθοδηγητικό όργανο που θα προκύψει.
Η ηγετική ομάδα υπό τον Α. Τσίπρα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μέχρι το τέλος στην απόφαση για την διάλυση των συνιστωσών, αφού όπως τονίζουν μπροστά τις προκλήσεις που έρχονται με τις διεργασίες που γίνονται σε πολιτικό επίπεδο και με τον ΣΥΡΙΖΑ να διεκδικεί με αξιώσεις ακόμα και την διακυβέρνηση της χώρας, δεν μπορεί το κόμμα να λειτουργεί με «παραμάγαζα» και παραλυτικές ισορροπίες.
Στελέχη της ηγεσίας τόνιζαν ότι είναι πράξη ευθύνης να συμμορφωθούν όλοι με τις όποιες αποφάσεις του συνεδρίου, ενώ υπάρχει η πρόταση όσοι δεν υπακούσουν στην βέβαιη απόφαση για την διάλυση των συνιστωσών να πορευθούν στο εξής ως συνεργαζόμενοι πλέον με τον ΣΥΡΙΖΑ και να μην ανήκουν στον σκληρό πυρήνα της ηγεσίας του κόμματος.
Σε κάθε περίπτωση ο Αλέξης Τσίπρας και η ηγετική ομάδα θέλουν να έχουν τα χέρια τους λυμένα. Εκτιμούν, ότι εκλογές μπορεί να προκύψουν οποιαδήποτε στιγμή αφού οι εξελίξεις στην πολιτική σκηνή θα είναι ραγδαίες, όπως έδειξε και η πρόσφατη διάλυση της τρικομματικής κυβέρνησης με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Τα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται ικανοποιημένα από την συμμετοχή στις προσυνεδριακές διαδικασίες στις οποίες πήραν μέρος περίπου 35.000 μέλη του κόμματος τα οποία εξέλεξαν τους 3.500 συνέδρους που θα ιδρύσουν το νέο ενιαίο κόμμα.
Οι εργασίες του συνεδρίου κάθε άλλο παρά ανέφελες θα είναι αφού στις προωθούμενες αλλαγές της ηγεσίας υπάρχουν αντιδράσεις, όχι μόνο από τους εκπροσώπους των συνιστωσών που αρνούνται να διαλυθούν αλλά και από την «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη, η οποία όμως δεν θα τραβήξει την κατάσταση στα άκρα, αλλά θα επιδιώξει να καταγράψει όσο γίνεται μεγαλύτερο ποσοστό στα νέα όργανα του κόμματος προκειμένου να μπορεί μετασυνεδριακά να επηρεάζει τις εξελίξεις.
Ενδεικτικό της έντονης αντιπαράθεσης που υπάρχει στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι η κοινή δήλωση των Μ. Γλέζου, Γ. Θεωνά και Α. Νταβανέλου, που εκπροσωπούν ιδρυτικές συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην προωθούμενη αυτοδιάλυση των συνιστωσώ, ενώ αντίστοιχη θέση έχει και το ΔΗΚΚΙ.
Έχει την δική της αξία η παράθεση της κοινής δήλωσης των τριών, αφού δείχνει το κλίμα που επικρατεί στον ΣΥΡΙΖΑ και προϊδεάζει για εξελίξεις που σήμερα δεν φαίνονται ορατές:
Όχι στα τελεσίγραφα
«Με ανησυχία παρακολουθούμε στην προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ την επιμονή στο αδιέξοδο θέμα της «αυτοδιάλυσης» των συνιστωσών, στα πλαίσια του –αναγκαίου- μετασχηματισμού του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο πολιτικό φορέα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Εμείς είμαστε υπέρ του ενιαίου φορέα του ΣΥΡΙΖΑ με κοινή δράση και κοινές εμφανίσεις. Σημειώνουμε ότι η «αυτοδιάλυση» είναι μια εθελοντική διαδικασία που επαφίεται στην ελεύθερη απόφαση της κάθε μιας από τις συνιστώσες. Σε κάθε άλλη περίπτωση έχουμε να κάνουμε με επιβολή και με τελεσίγραφο. Σημειώνουμε, επίσης, ότι από την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι σήμερα, οι «συνιστώσες» αποδείχθηκαν πολύτιμο συστατικό του συμμαχικού σχήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Άνοιξαν δρόμους, πήραν ευθύνες, συνέβαλαν στην αντιμετώπιση κρίσεων τις οποίες συχνά – άλλοι δημιούργησαν…
Στις εκλογές του Μάη – Ιούνη του 2012 ο «ΣΥΡΙΖΑ των συνιστωσών» τέθηκε στη δοκιμασία του κόσμου – παρά τις σχετικές κραυγές των αντιπάλων μας – έφτασε στη μεγάλη πολιτική νίκη του 27%.
Στους μήνες που ακολούθησαν ο ΣΥΡΙΖΑ έκανε σημαντικά βήματα και κατακτήσεις: Οι οργανώσεις μελών, η αρχή «1 μέλος – 1 ψήφος», η διαδικασία λήψης αποφάσεων, έχουν κατοχυρωθεί.
Καλούμε όλους τους συντρόφους και συντρόφισσες κάθε πλευράς, μέσα από μια ειλικρινή, έντιμη και έγκαιρη συνεννόηση, να αποσύρουμε από την προσυνεδριακή συζήτηση του ΣΥΡΙΖΑ ένα «αγκάθι» που – ενώ δεν λύνει κανένα υπαρκτό πρόβλημα – μπορεί να δημιουργήσει μια σοβαρή κρίση».
Άμορφο και πλαδαρό το κόμμα;
Ενστάσεις και μάλιστα σοβαρές εκφράζει και η «Αριστερή Πλατφόρμα» του Π. Λαφαζάνη οι οποίες δεν περιορίζονται μόνο στο θέμα της διάλυσης των συνιστωσών, αλλά επεκτείνονται σε όλο το φάσμα των θεμάτων που θα αφορούν το νέο κόμμα…
Τι κόμμα, λοιπόν, θέλουμε; Αυτό αναρωτήθηκε λίγο πριν το συνέδριο ο Π. Λαφαζάνης: «Κόμμα άμορφο και πλαδαρό, με μέλη στα χαρτιά, χωρίς συμμετοχή στις κομματικές διαδικασίες και στους αγώνες;
Ο ΣΥΝ, υπογραμμίζουν, είχε πολλά προβλήματα αλλά του άξιζε ένα καλύτερο «τέλος» από μια βεβιασμένη διάλυση αφού είχε μεγάλες δημοκρατικές κατακτήσεις στη λειτουργία του και διασφάλιζε την πιο πλατιά και ελεύθερη λειτουργία των τάσεων και των ρευμάτων, μαζί με τη δυνατότητά τους να καταγράφονται σε λίστες στη βάση διακριτού κειμένου. Μια τέτοια λειτουργία, λένε, μοναδική ίσως σε δυνάμεις της Αριστεράς και όχι μόνο, έδινε αντοχή, ζωή και δυναμισμό στο ΣΥΝ κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες.
Ο ενιαίος λόγος των αποφάσεων του ΣΥΡΙΖΑ, ξεκαθαρίζουν τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας», δεν απειλείται από τη δημοκρατία μέσα στο κόμμα αλλά απειλείται κυρίως από όσους «στρογγυλεύουν» συστηματικά αυτές τις αποφάσεις ή «λειαίνουν» τις οξείες γωνίες τους και καταλήγουν με νόημα:.
Την ίδια στιγμή ο Α. Τσίπρας σίγουρος για την πρωτοκαθεδρία του στο κόμμα, αφού όλοι αναγνωρίζουν ότι είναι το δυνατό χαρτί του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίζει να χτίζει το προφίλ του ηγέτη που είναι έτοιμος να αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας με στοχευμένες κινήσεις.
Έτσι από την Πάτρα, σε ομιλία του ανέλαβε ουσιαστικά να κάνει άνοιγμα στο «Παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ», μετά την επίθεση που έκανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μ. Βορίδης κατά του Α. Παπανδρέου στον οποίο χρέωσε όλα τα δεινά της χώρας και τόνισε χαρακτηριστικά:
«Ο κ. Βορίδης ξεσάλωσε πριν λίγες μέρες στο συνέδριο της ΝΔ. Και μέσα στην αντιδημοκρατική φούρια της δεξιάς και των αναμνήσεών του από τα φοιτητικά του χρόνια στην ακροδεξιά, μας παρέδωσε μαθήματα ιστορίας για τον Ανδρέα Παπανδρέου και την πολιτική του το 1981-85. Ξέρετε γιατί; Το είπε ο ίδιος: Γιατί θέλουν να ξεμπερδέψουν με την ιδεολογική ηγεμονία της αριστεράς! Που πάει να πει να επαναφέρουν το καθεστώς των διακρίσεων και της εθνικοφροσύνης. Το καθεστώς της μειωμένης δημοκρατίας για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού».
Ο Α. Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι το αδύνατο σημείο του κόμματός του είναι η κατηγορία που θα βρει τα λεφτά για να κάνει όσα υπόσχεται. Κι έτσι για πρώτη φορά από την Πάτρα προχώρησε σε μια ξεκάθαρη, πέρα από γενικότητες, θέση για την επόμενη μέρα τονίζοντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα παίρνει τις δόσεις των δανείων για να πληρώνει τους τοκογλύφους δανειστές αλλά για να στηρίξει τις ανάγκες του λαού σε τροφή, ενέργεια, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και άλλες επείγουσες ανάγκες και εξήγησε:
«Από το Μνημόνιο έχουμε πάρει κολοσσιαία ποσά νέου δανεισμού. Που πήγαν όλα αυτά, γνωρίζετε; Πήραμε 219 δις. Από αυτά μόνο τα 7,8 έχουν πάει στο δημόσιο προϋπολογισμό. Όλα τα άλλα πήγαν για να πληρώνουμε τους πιστωτές. Δηλαδή δάνεια για να ξεπληρώνουμε τα παλιά δάνεια. Και ο λαός μας να βυθίζεται στην εξαθλίωση, αρκεί οι χρεοκοπημένοι τραπεζίτες να είναι στις θέσεις τους και να μας κυβερνάνε.»