Βατερλώ η ρύθμιση για τα χρέη σε Εφορίες και ΙΚΑ

Mέχρι και την Παρασκευή στις μεν Εφορίες σε πανελλαδικό επίπεδο μόλις 150 επιχειρήσεις είχαν υποβάλλει αίτηση για να υπαχθούν στην ρύθμιση, στο δε ΙΚΑ 320, όταν πριν ένα χρόνο είχαν προσέλθει 12.000, όπως μας είπε πρώην υπουργός Εργασίας, που ανήκει στο ΠΑΣΟΚ. Τότε όμως η ρύθμιση ήταν χωρίς όρους.

Πρόκειται για καταστροφή, ήταν η λέξη που άκουγες.

Δεν αποτελεί, βέβαια, καθόλου έκπληξη το φιάσκο: Ήταν βέβαιο, από τη στιγμή που ο σχετικός νόμος απαιτούσε, για να μπεις στην ρύθμιση, να καταθέσεις πόθεν έσχες σε βάθος… δεκαετίας, να υπογράψει λογιστής ότι η εταιρεία θα πληρώνει κανονικά τις δόσεις, για χρέη πάνω από 300.000 ευρώ πρέπει να καταθέσεις εγγυητική Τράπεζας και να προσκομίσεις φορολογική ενημερότητα για να πληρώσεις!

Αυτά μόνο άσχετοι μπορούσαν να επιβάλλουν. Ή όποιοι ήθελαν να μην έχει έσοδα το κράτος, για να τελεί μόνιμα υπό καθεστώς εκβιασμού. Και αυτός δεν είναι άλλος από τη «τρόικα». Και αυτή την εκδοχή την αποδέχονται στελέχη του υπουργείου Οικονομικών και Διευθυντές Εφοριών, διαφορετικά δεν θα επέμενε η «τρόικα» να μπουν προϋποθέσεις που σήμερα με την κατάρρευση του τζίρου σχεδόν καμιά επιχείρηση δεν τις διαθέτει. Και αυτό το ξέρουν οι «τροϊκανοί».

Συναγερμός έχει σημάνει από προχθές. Τα μηνύματα της αποτυχίας της ρύθμισης, από την οποία αναμενόταν να εισπραχθούν κάποια δισ. ευρώ και να καλυφθούν υποχρεώσεις, όπως οι συντάξεις του ΙΚΑ και οι τρύπες που έχει το υπουργείο Οικονομικών, έχουν φθάσει στο Μαξίμου και προσωπικά στον πρωθυπουργό.

Επίσης έχει ενημερωθεί ο αντιπρόεδρος και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από στελέχη του κόμματος του, μάλιστα ένα από αυτά του είπε «Βουλιάζουμε, πρέπει αμέσως να βρεθεί λύση, που θα διευκολύνει τους οφειλέτες στις Εφορίες και στο ΙΚΑ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία, που θέλουν να πληρώσουν αλλά όχι με εξωφρενικές προϋποθέσεις».

Επίσης ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης που από τον περασμένο Δεκέμβριο παλεύει μαζί με τον Διοικητή του ΙΚΑ Ροβέρτο Σπυρόπουλο για να πείσουν τη «τρόικα» για μια ρύθμιση με ευνοϊκούς όρους, έχουν προτείνει:

• να υπαχθούν στη εξόφληση με δόσεις και οι εισφορές του 2013 και

• να συσταθεί μια Επιτροπή που με συγκεκριμένα κριτήρια, επιχειρήσεις που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν στην πληρωμή των οφειλών που έχουν σε 48 δόσεις, θα μπορεί να διπλασιάσει τον αριθμό των δόσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει σύσκεψη αύριο στο υπουργείο Οικονομικών και υπάρχει η εκτίμηση ότι θα βρεθεί κάποια ικανοποιητική φόρμουλα, ώστε η ρύθμιση να αποδώσει τα προσδοκώμενα.


Σχολιάστε εδώ