Ανοικτό Μουσείο Ιστορίας της Πόλης το δημαρχείο στην οδό Αθηνάς…

ΑΝ ΛΕΓΑΜΕ ότι αυτή η απόφαση του Νικήτα Κακλαμάνη είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατεύθυνση της ιστορικής ταυτότητας της πόλης δεν θα ήμαστε υπερβολικοί και τούτο γιατί για το αρχείο της πόλης έχει γίνει ήδη σημαντική δουλειά, αφού έχει αρχίσει να ταξινομείται συστηματικά και διασώθηκαν σπανιότατα έγγραφα που ήταν χρόνια τώρα σκορπισμένα και πεταμένα… σε χώρους με υγρασία, έτοιμα να καταστραφούν. Και είναι προς τιμήν του Νικήτα Κακλαμάνη που από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε έδειξε τη διάθεση και την πολιτική βούληση να ταξινομηθεί αυτό το αρχείο και, το σημαντικότερο, να αναδειχθεί η ιστορία αυτής της πόλης και να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη και κάθε επισκέπτη, με τη μετατροπή του δημαρχείου στην οδό Αθηνάς σε ανοικτό Μουσείο Ιστορίας…

ΤΗΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ της λειτουργίας του ιστορικού αρχείου του δήμου στο δημαρχείο της οδού Αθηνάς και της μετατροπής του δημαρχείου σε Μουσείο Ιστορίας της Πόλης ανοικτό στο κοινό έκανε ο Νικήτας την περασμένη Δευτέρα στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη μεταφορά του Δημοτολογίου και του Ληξιαρχείου από το δημαρχείο σε ένα καινούργιο κτίριο που έχει νοικιάσει ο δήμος στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 14 στην Ομόνοια, στο ίδιο κτίριο που θα στεγαστεί και η Δημοτική Αστυνομία…

ΟΙ ΧΩΡΟΙ στο δημαρχείο της οδού Αθηνάς -είπε ο Κακλαμάνης- «θα αδειάσουν και εκεί θα μεταφερθεί το ιστορικό αρχείο της πόλης, που είναι ήδη υπό επεξεργασία και έχουμε ορίσει υπεύθυνο τον κ. Λευτέρη Σκιαδά, με σκοπό πλέον το δημαρχείο της Αθήνας να ανοίξει κατ’ αρχάς Σαββατοκύριακα και αν μπορούμε στο μέλλον και καθημερινές – γιατί είναι θέμα λειτουργικής δαπάνης του κτιρίου. Θα ανοίξει για τους Αθηναίους και μη -θα πρέπει να είναι ανοιχτό και απόγευμα- που θα θέλουν να επισκεφτούν το δημαρχείο της Αθήνας, να δουν την αίθουσα Γουναρόπουλου, του Κόντογλου και κυρίως την έκθεση του ιστορικού αρχείου της πόλης, που πιστέψτε με είναι κάτι το εκπληκτικό».

ΕΤΣΙ το κτίριο του δημαρχείου, που ως γνωστό έχει αναβαθμιστεί σημαντικά, αναμένεται, εκτός από λειτουργικό για τον δήμαρχο και ορισμένες επιτελικές υπηρεσίες του που θα παραμείνουν εκεί εγκατεστημένες, να γίνει το επίκεντρο της πόλης τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες, αφού ήδη έχει συμμαζευτεί αρκετά μεγάλο τμήμα του αρχείου και ιδιαίτερα εκείνο που αφορά τίτλους και έγγραφα ιδιοκτησίας αλλά και ιδιαίτερο υλικό που συνδυάζεται με τα δημοτολόγια, το ληξιαρχείο κ.λπ., αφού πρώτα χρειάστηκε πολλή δουλειά για τη συντήρησή του…

ΦΑΙΝΕΤΑΙ πως οι δέκα μήνες της δημαρχίας Νικήτα Κακλαμάνη δεν πέρασαν ανεκμετάλλευτοι για τους ανθρώπους του ιστορικού αρχείου. Κυριολεκτικά «γάζωσαν» όλα τα κτίρια του δήμου, υπόγεια, αποθήκες, ράφια, εγκαταλελειμμένους χώρους, ακόμη και τα ερείπια μιας αποθήκης του δήμου μέσα στο ρέμα της Χελιδονούς. Παντού προσπάθησαν να ανακαλύψουν «χαμένο» υλικό και οι κόποι τους δεν πήγαν χαμένοι, αφού έφεραν στην επιφάνεια σπουδαία τεκμήρια για την ιστορία της πόλης.

ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ μας για το θέμα αυτό είναι πολλές… Για την ιστορία του υλικού αυτού και τους τρόπους που εγκαταλείφθηκε φαίνεται πως έχουν πολλά να διηγηθούν οι άνθρωποι του αρχείου. Χιλιάδες ταλαιπωρημένα μικροφίλμ, πεταμένα ως… άχρηστα, εντοπίσθηκαν διεσπαρμένα σε διάφορους χώρους. Μικροφίλμ για τα νεκροταφεία, τα δημοτολόγια, το ληξιαρχείο, τα πιστοποιητικά εγγυτέρων συγγενών, χάρτες και έγγραφα, υλικό σπουδαίο και αναντικατάστατο, εάν σκεφτεί κανείς ότι μεγάλο μέρος του πρωτότυπου υλικού έχει από πολλών ετών καταστραφεί…

ΕΠΙΣΗΣ εντοπίστηκε πλουσιότατο ανέκδοτο φωτογραφικό υλικό, ακόμη και φιλμ της δεκαετίας του 1940, με πολλές από τις φωτογραφίες να μην έχουν ακόμη τυπωθεί! Ο επισκέπτης μέσα από αυτό το αρχείο θα μπορεί να κάνει ένα μοναδικό ταξίδι στις τελευταίες έξι δεκαετίες, βλέποντας φωτογραφικό υλικό από την εποχή της πρώτης δημαρχίας του Κώστα Κοτζιά (αρχές δεκαετίας 1930), με όλους τους δημάρχους, βασιλείς, τον Αρχιεπίσκοπο και αντιβασιλέα Δαμασκηνό, από τα δύσκολα μετακατοχικά χρόνια, καθώς και τη σημαντική και έντονη παρουσία της ΕΔΑ στα δημοτικά δρώμενα.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τις πληροφορίες που έχουμε, ο Λευτέρης Σκιαδάς έπειτα από σχετική έγκριση του Νικήτα Κακλαμάνη φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα πρότυπο Δημοτικό Φωτογραφικό Αρχείο, στηριγμένο σε υλικό φωτογραφικών πρακτορείων τα οποία πλέον δεν λειτουργούν! Ταυτόχρονα θα δοθούν στη δημοσιότητα μεγάλες και δυσεύρετες ενότητες καθημερινού και περιοδικού Τύπου, από τα μέσα του 19ου αιώνα μέχρι σήμερα, ενώ βρίσκεται σε υλοποίηση μια σκέψη του Νικήτα Κακλαμάνη να δημιουργηθεί το Αρχείο των Γειτονιών της Αθήνας, στο οποίο συγκεντρώνονται ήδη πληροφορίες και υλικό για όλες τις γειτονιές της πόλης, τους κατοίκους της, τα τοπόσημα (εκκλησίες, δημόσιοι χώροι, μέσα συγκοινωνίας, πρώτοι κάτοικοι, ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κ.λπ.), τις τοπωνυμίες κ.ά.

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να πούμε ακόμη ότι θα είναι η πρώτη φορά μετά το 1995 όταν ολοκληρώθηκε η αναπαλαίωση του δημαρχιακού μεγάρου, που θα ανοίξει τις πύλες του το δημαρχείο και ο κόσμος θα δει πώς ακριβώς είναι από μέσα… Να θυμίσουμε ότι το δημαρχείο της οδού Αθήνας είχε περίπου εγκαταλειφθεί και η πρώτη φορά που τέθηκε το θέμα να λειτουργήσει και πάλι ως έδρα του δήμου ήταν από τον Αντώνη Τρίτση το 1991, όταν και ανέλαβε τα καθήκοντά του δημιουργώντας μάλιστα υποτυπωδώς ένα γραφείο δημάρχου και την αναπαλαίωση.

ΕΠΙ Λεωνίδα Κουρή (1992-1994) έγιναν οι δημοπρατήσεις των έργων και έγινε ένα μεγάλο μέρος τους… Επί δημαρχίας Αβραμόπουλου τα έργα ολοκληρώθηκαν και βεβαίως επιπλώθηκε με το γούστο και την αντίληψη του τότε δημάρχου περί χλιδής και μεγαλοπρέπειας! Από τότε άρχισε να χρησιμοποιείται κανονικά για γραφείο δημάρχου και των επιτελών του και ως χώρος όπου γίνονται οι τελετές και οι δεξιώσεις του δημάρχου. Προσαρμόστηκε σε αυτήν την αντίληψη ακόμη και το τελετουργικό των εκδηλώσεων… Όλα είναι ρυθμισμένα με βάση το διπλωματικό πρωτόκολλο και έχουν τη μεγαλοπρέπειά τους και γενικά το κτίριο εντυπωσιάζει. Από τον Αβραμόπουλο έγινε διαρρύθμίση και στον επάνω όροφο, ενώ φτιάχθηκε νέα αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου… Όπως και να έχουν πάντως τα πράγματα, μπορεί ο χώρος να γίνει επισκέψιμος, συνδυάζοντας ό,τι υπάρχει σήμερα με το ιστορικό αρχείο του δήμου…

ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ λοιπόν είναι οι εκπλήξεις που περιμένουν τους επισκέπτες του Δημαρχιακού Μεγάρου, το οποίο όπως είπαμε μετατρέπεται σε «ανοικτό» μουσείο, επισκέψιμο απ’ όλους, με διαρκείς εκθέσεις-τεκμήρια, φωτογραφίες, γκραβούρες, σχέδια της πρωτεύουσας του ελληνικού κράτους… Ένα ιστορικό «πανηγύρι», αντάξιο της ελληνικής πρωτεύουσας, θα βρούμε μέσα στο δημαρχείο της πόλης…

***

ΕΙΝΑΙ σημαντικό που συμπίπτουν σήμερα στον Δήμο Αθηναίων η πολιτική βούληση που έχει ο Νικήτας για το ιστορικό αρχείο του δήμου και το πάθος και το μεράκι του Λευτέρη Σκιαδά… Όμως θα πρέπει να πούμε ότι επειδή φαίνεται να είναι ολοκληρωμένη η πρόταση για το ιστορικό αρχείο, ακόμη και στις γειτονιές της Αθήνας, θα πρέπει να γίνει και μια αποτύπωση στα σπίτια του λαϊκού πολιτισμού που υπάρχουν στο 3ο και στο 4ο διαμέρισμα… Πρόκειται για μικρόσπιτα με χαγιάτια και πηγάδια, τα οποία τον τελευταίο καιρό καταστρέφονται συστηματικά… Δήμαρχε, μην το ξεχάσεις…


ΤΕΛΙΚΑ έχουμε, αύριο Δευτέρα, όπως πάντα στις 2.30 το μεσημέρι, και πάλι κανονικά δημοτικό συμβούλιο με 66 θέματα στην ημερήσια διάταξη, χωρίς να γνωρίζουμε πόσα και ποια θέματα θα τεθούν εκτός ημερήσιας διάταξης από τις παρατάξεις. Σήμερα, επειδή δεν υπάρχει χώρος, θα μας μείνουν αρκετά θέματα εκτός και δεν θα σχολιάσουμε αναλυτικά τα θέματα της ημερήσιας διάταξης. Όμως θέλουμε να επισημάνουμε ότι έχουν μπει κανονικά στην ημερήσια διάταξη τα θέματα που έχει θέσει ο Στέλιος Λάμπρου εκ μέρους της συμπαράταξης και αφορούν το δημόσιο σχολείο, τη δημόσια παιδεία, την αποκέντρωση του σχολείου και τον «Καποδίστρια 2», το Ασφαλιστικό και τον διάλογο, την επιχείρηση καταστολής στα σχολεία κυρίως για τα θέματα των κινητοποιήσεων… Θέματα σοβαρά που, όπως βλέπω, δύσκολα θα τελειώσουν γρήγορα…

ΑΠΟ τα περίεργα θέματα είναι το 11, για το οποίο ούτε στον φάκελο που έχει διαβιβαστεί στο δημοτικό συμβούλιο δεν υπάρχει επεξηγηματικό έγγραφο… Τι ακριβώς θέλουν να κάνουν; Υπάρχει διάταγμα που προβλέπει την απομάκρυνση του αμαξοστασίου της ΕΘΕΛ από τον Ελαιώνα και δημιουργία χώρου πράσινου και αναψυχής… Μήπως κάποιοι προσπαθούν να δικαιολογήσουν την αδράνειά τους;

ΕΠΙΣΗΣ προσοχή στο θέμα 58, που αφορά τη Λέσχη Φιλίας στο Κουκάκι… Πριν από λίγο καιρό είχε τεθεί και πάλι το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο από τον Σκανδαλίδη και τον δημοτικό σύμβουλο Γιώργο Αναγνωστόπουλο. Η υπόθεση έχει αρχίσει να παίρνει διαστάσεις σκανδάλου και η δημοτική αρχή δείχνει να… χτενίζεται. Πολλά λεφτά πεταμένα στον αέρα… Οι κάτοικοι είναι αγανακτισμένοι και υπάρχει επιστολή πολλών πολιτών από το σωματείο Συνοικιακή Δράση Κουκακίου, με εντυπωσιακές λεπτομέρειες για τους χειρισμούς αυτής της υπόθεσης…

ΣΤΗΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ενός ακόμη κτιρίου για τις ανάγκες του δήμου προχώρησε η δημοτική αρχή, όπως ανακοίνωσε ο δήμαρχος Νικήτας Κακλαμάνης… Πρόκειται για ένα καινούργιο κτίριο που βρίσκεται στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 14, είναι σχεδόν δίπλα στο Εθνικό Θέατρο και έχει εμβαδόν 2,5 χιλιάδων τ.μ. Στο κτίριο αυτό θα μεταστεγαστεί η Δημοτική Αστυνομία, προκειμένου και οι πολίτες που φτάνουν μέχρι εκεί για υποθέσεις τους να έχουν καλύτερη εξυπηρέτηση, αλλά και οι υπάλληλοι να δουλεύουν σ’ έναν καλύτερο χώρο. Το κτίριο, σύμφωνα με τον δήμαρχο, έχει δύο υπόγεια πάρκινγκ και επειδή είναι αρκετά μεγάλο θα μεταφερθούν -έχει δοθεί στο τμήμα μελετών του δήμου να κάνουν τη μελέτη- και όλες οι υπηρεσίες του δήμου που είναι στο κτίριο του δημαρχείου στην Κοτζιά.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ κυκλοφόρησε η Νέα Δημοκρατική Κίνηση, μια νέα συνδικαλιστική παράταξη, η οποία δραστηριοποιείται στον χώρο του Συλλόγου των Εργαζομένων στον Δήμο (ΣΕΔΑ) και κάποια μέλη της πρόσκεινται στην ΠΑΣΚΕ… Καλεί τους εργαζόμενους στον δήμο να στηρίξουν μια νέα προσπάθεια στις ερχόμενες εκλογές του συλλόγου, για να τον αλλάξουν, να τον ανανεώσουν και να τον κάνουν και πάλι πραγματικά διεκδικητικό…

Βίκτωρ


Σχολιάστε εδώ