αμυντικά θέματα
Αντισταθμιστικά και ασφάλεια
ξ Το ότι τα αντισταθμιστικά υπήρξαν και είναι ακόμη μια μεγάλη απάτη, με μικρές εξαιρέσεις, είναι μια άποψη πανταχόθεν δεκτή, εκτός από αυτούς που τα εκμεταλλεύτηκαν και πλούτισαν.
s Ο ΥΕΘΑ κ. Βενιζέλος, σε πρόσφατη απάντησή του προς τον ερωτώντα για το θέμα αυτό βουλευτή κ. Γ. Κοραντή (ΛΑΟΣ), ομιλεί περί «εντυπώσεων» που δημιουργούν επί σειρά ετών οι λεγόμενες «πιστωτικές αξίες» των συμβάσεων ΑΩ. Θα έλεγα απατηλών εντυπώσεων…
ξ Οι ελληνικές στρατιωτικές υπηρεσίες έχουν φορτωθεί σωρεία άχρηστων και υπερκοστολογημένων υλικών, μέσω ΑΩ, με την ανοχή διαφόρων «επιτροπών», με το αζημίωτο βέβαια. Ας θυμηθούμε τη μεγάλη απάτη των ΑΩ των TOR-M1, που ο φάκελός τους έχει απολεσθεί στο Πρωτοδικείο Αθηνών από διετίας.
s Στο αεροδρόμιο Τανάγρας σχεδιάζεται να εγκατασταθεί σύστημα ασφαλείας εξ ΑΩ. Είναι ένα έργο υψηλής τεχνολογίας, ουχί προσωρινότητας και προχειρότητας. Η ανάγκη ασφάλειας εντοπίζεται σε επιχειρησιακά κρίσιμες περιοχές.
ξ Για να βρεθεί εταιρεία κατάλληλη να πραγματοποιήσει το έργο, θα πρέπει να έχει εμπειρία, εγγύηση διασφάλισης απορρήτων, δυνατότητα εγχώριας υποστήριξης και άμεσης ανταπόκρισης για βλάβες, πιστοποίηση βιομηχανικής ασφάλειας, πιστοποίηση διασφάλισης ποιότητας κ.ά.
s Το να μιλήσουμε για μεγάλη προστιθέμενη ελληνική αξία σε τεχνολογία και ανταγωνιστική τιμή είναι περιττό.
ξ Είναι σκόπιμο για το υπουργείο και το ΓΕΑ να ελέγξει μήπως υπάρχει ήδη παρόμοιο σύστημα (δεν γνωρίζω την απόδοσή του) που λειτουργεί. Επομένως αν υπάρχει εδώ τεχνολογία, γιατί να καλέσουμε ξένους να μας «πουλήσουν» αντισταθμίσεις, με ενδεχόμενο τεράστιο κόστος;
s Συμπέρασμα: Η δουλειά μπορεί να χρεωθεί στην ξένη υπόχρεη εταιρεία, για να «ξεφορτωθεί» τα ΑΩ της που οφείλει, αλλά η ίδια επιβάλλεται να προσκομίσει στη ΓΔΑΕΕ προσφορές από τρεις τουλάχιστον ελληνικές εταιρείες, σύμφωνα με προδιαγραφές του ΓΕΑ, που να πληρούν όλους τους όρους που αναφέρθηκαν πιο πάνω.
ξ Όταν διψάει η αυλή μας, σε τέτοιους δύσκολους καιρούς, είναι άδικο να τρέφουμε ξένες εταιρείες και να επιτρέπουμε να δοξάζονται ακόμη τα κόλπα των αντισταθμιστικών.
s Θα αναφερθώ άλλη φορά στα νεφελώδη ΑΩ ελικοπτέρων που τα πάσαρε ο ίδιος που εκπροσωπούσε την εταιρεία των ελικοπτέρων κατά βούληση και με τιμές ανεξέλεγκτες. Κάνω λάθος;
***
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ;
ξ Τι συμβαίνει στο Στρατόπεδο Πυρομαχικών Ελασσόνος; Η εταιρεία που έχει πάρει το έργο της καταστροφής των παλαιών πυρομαχικών, η Soukos Robots, με βάση ποιον διαγωνισμό επελέγη; Επίσης, είναι πιστοποιημένη στο αντικείμενο αυτό, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία;
Θα ήταν χρήσιμο να απαντήσει στα ερωτήματα αυτά κάποιος αρμόδιος, μια που οι καταγγελίες που έχουμε κατά της συγκεκριμένης εταιρείας είναι πολλές.
Και κάτι ακόμα: Ποιος επιβλέπει το έργο και την απόδοσή του; Καταστρέφει όντως τα παλαιά πυρομαχικά ή απλώς τα «τσαλακώνει» και παίρνει τους κάλυκες (οι οποίοι είναι περιζήτητοι γιατί περιέχουν σε μεγάλη ποσότητα ορείχαλκο και άλλα μέταλλα) για να τους πουλήσει;
Αφού όμως δεν καταστρέφονται τα βλήματα (και η εταιρεία παίρνει τους κάλυκες) τα απομεινάρια ποιος θα τα μαζέψει; Θα γίνει νέος διαγωνισμός; Δηλαδή την καταστροφή των βλημάτων πόσες φορές θα την πληρώσει ο Στρατός;
s Είχαμε γράψει στο παρελθόν ότι την καταστροφή των ναρκών την ανέλαβε η εταιρεία ΕΑΣ, με διπλάσιο τίμημα από αυτό που είχε δώσει στην προσφορά της η εταιρεία NAMSA.
Ύστερα από την αποκάλυψη αυτή η ΕΑΣ με απόφαση του ΥΕΘΑ κηρύχθηκε έκπτωτη και δεν της δόθηκε η συνέχιση του έργου καταστροφής ναρκών κατά προσωπικού, οι οποίες με βάση τη Συνθήκη της Οτάβα θα έπρεπε να είχαν καταστραφεί από το 2008.
Για το έργο αυτό (τη συνέχιση δηλαδή της καταστροφής των ναρκών, που υπολογίζονται σε 900.000 τεμάχια) το ΥΕΘΑ ζήτησε νέα προσφορά από τη NAMSA. Ωστόσο η ΕΑΣ ζητά κι αυτή συμμετοχή, αλλά ακόμα δεν έχει δηλώσει πόσα χρήματα ζητάει. Η NAMSA έχει ζητήσει 4 εκατ. ευρώ για φόρτωση, μεταφορά και καταστροφή σε πιστοποιημένη χώρα, όπως η Ισπανία.
Αν κρίνουμε από την αρχική διαδικασία, η ΕΑΣ θα ζητήσει περίπου τα… διπλά!
Γιατί αν ζητήσει λιγότερα, θα φανεί να παραδέχεται πως είχε δώσει υψηλή τιμή αρχικά και πήρε το έργο γιατί διέθεσε πολλά λεφτά κι αλλού…
***
Νέα Παγκάλεια έπη…
ξ «Όταν ακούω για αγορές οπλικών συστημάτων, με πιάνει θλίψη». Οχού, τον καημένο… Όταν υπέγραφε ως μέλος του ΚΥΣΕΑ τις αποφάσεις της «χρυσής εποχής» Σημίτη για την αγορά υπερκοστολογημένων ή άχρηστων οπλικών συστημάτων δεν συγκινιόταν καθόλου; Οχού, τον καημένο…
s Το δεύτερο το αντιγράφω από την καλή εφημερίδα «Αρκαδικά Νέα». Απολαύστε το…
«Αντιπροσώπευσε την κυβέρνηση στις γιορτές του Δήμου Τρίπολης για την Άλωση. Ανήλθε, μετά κόπου, τις σκάλες της Μητρόπολης και στην είσοδο τον υποδέχθηκε, με βάση το πρωτόκολλο, ο καλός Δήμαρχος. Τον οδήγησε στον ”θώκο”, όπου έσπευσαν να τον χαιρετίσουν ο Νομάρχης και οι βουλευτές.
Ο κ. Αντιπρόεδρος περιέλουσε τον Νομάρχη με ύβρεις: ”Είσθε αγενής”, του είπε, μεταξύ άλλων. Όταν ο κατάπληκτος Νομάρχης ρώτησε το γιατί, ”Οφείλατε να με υποδεχθείτε εις την Πύλην”, είπε. Αυτά εις επήκοον του χριστεπώνυμου πληρώματος του ναού. Σύσσωμος ο λαός της Τρίπολης σκυλομετάνιωσε που δεν υποδέχθηκε τον κ. Πάγκαλο στην παλιά, κολοκοτρωνέικη, πύλη του Ναυπλίου!
Αργότερα, ερωτηθείς από δημοσιογράφο ”Γιατί, εφόσον τα φάγαμε μαζί, εμείς δεν παχαίνουμε”, απάντησε: ”Μάλλον θα έχετε κακό μεταβολισμό”…»
***
Στη Βουλή το θέμα των πιθανών απολύσεων ΕΠΟΠ
ξ Στη Βουλή με ερώτηση έφερε το θέμα των πιθανών απολύσεων ΕΠΟΠ, μετά τη συμπλήρωση της υποχρεωτικής επταετούς υπηρεσίας τους, ο τομεάρχης Άμυνας της ΝΔ Θεόφιλος Λεονταρίδης. Ερωτά τον κ. Βενιζέλο αν ευσταθούν τα δημοσιεύματα περί σχεδιαζόμενων απολύσεων ΕΠΟΠ. Αν ναι, ποιος θα είναι ο αριθμός των απολύσεων. Και αν οι απολύσεις ΕΠΟΠ, εφόσον υλοποιηθούν, θα επιφέρουν αύξηση της στρατιωτικής θητείας. Σημειώνεται ότι ο κ. Βενιζέλος σε δηλώσεις του άφησε ανοικτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, αφού απέκλεισε απολύσεις μόνον του «μονίμου» προσωπικού. Όμως σήμερα από τους 23.000 ΕΠΟΠ έχουν μονιμοποιηθεί μόνον οι 8.000, ενώ οι υπόλοιποι 15.000 θεωρούνται συμβασιούχοι. Το θέμα προκαλεί μεγάλες αντιδράσεις και αναμένεται με πολύ ενδιαφέρον η απάντηση του υπουργού.
***
ΤΑ ΕΙΠΕ, ΑΛΛΑ ΤΟΝ ΑΚΟΥΣΑΝ;
Στις Βρυξέλλες βρέθηκε προχθές ο ΥΕΘΑ Ευάγγελος Βενιζέλος για να μετάσχει στο Συμβούλιο Υπουργών Άμυνας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης, με τη συμμετοχή του ΓΓ του ΝΑΤΟ κ. Ράσμουσεν, συζητήθηκε το ζήτημα της συνεργασίας ΕΕ-ΝΑΤΟ στο πλαίσιο των γενικών κατευθύνσεων των τελευταίων συνόδων κορυφής των δύο οργανισμών. Ο κ. Βενιζέλος, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση, τόνισε την ανάγκη να διαφυλαχθεί η θεσμική ισοτιμία όλων των κρατών-μελών της ΕΕ, αλλά και η θεσμική ισοτιμία των δύο οργανισμών, ενώ ζήτησε από τον ΓΓ του ΝΑΤΟ να ασκήσει την επιρροή του προς την κατεύθυνση της Τουρκίας, καθώς το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός ότι παρότι η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ, δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, δεν επιτρέπει την προσέγγιση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών στα τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια και παρεμποδίζει την ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια σειρά διεθνών Οργανισμών. Είναι καλό να λέγονται τα αυτονόητα από επίσημα χείλη. Τώρα, αν ο κ. Ράσμουσεν θα ασκήσει την επιρροή του στην Τουρκία, είναι μάλλον σχήμα λόγου, γιατί απλά δεν έχει επιρροή. Θυμίζω τις πρόσφατες δηλώσεις του στην
Αθήνα, όταν μας είπε ότι «δεν εμπλέκομαι στις διαφορές των κρατών-μελών».