ΑΛΛΑΞΤΕ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΖΗΤΑΜΕ
Θα καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται να συναινέσει όσο διατηρείται μια πολιτική που βαθαίνει την κρίση και ταυτόχρονα επιδεινώνει σταθερά την κατάσταση των ασθενέστερων τάξεων της κοινωνίας. Μια πολιτική που «σκοτώνει» την οικονομία και την κοινωνία. Αν αλλάξει αυτή η πολιτική προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης, να μπει οξυγόνο για να σταματήσει η ασφυξία, τότε μπορούμε να συζητήσουμε για συγκεκριμένα πράγματα, υποστηρίζει ο κ. Σαμαράς.
Από τη Ρηγίλλης σημειώνουν ότι τα περιθώρια συναίνεσης είναι περιορισμένα, αν όχι απειροελάχιστα, όχι μόνο λόγω της σταθερής άρνησης της κυβέρνησης να προχωρήσει σε διορθωτικές κινήσεις μιας αναποτελεσματικής και κοινωνικά άδικης πολιτικής, αλλά και λόγω των πρακτικών που έχει υιοθετήσει. Αναφέρουν δε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα το θέμα του πολυνομοσχεδίου το οποίο ανατρέπει πλήρως τα δεδομένα στις ΔΕΚΟ, αλλά και στις εργασιακές σχέσεις του ιδιωτικού τομέα, όπου η κυβέρνηση, με συνοπτικές διαδικασίες, χωρίς να προηγηθεί διάλογος με κόμματα και φορείς, το προωθεί προς ψήφιση από τη Βουλή, και μάλιστα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Θα εισαχθεί μάλιστα στην Ολομέλεια πιθανότατα το βράδυ της Τρίτης, ενώ για το πρωί της ίδιας μέρας είναι προγραμματισμένο το ραντεβού του Αντ. Σαμαρά με τον Γ. Παπανδρέου.
Βουλευτές της ΝΔ τόνιζαν ότι δεν είναι δυνατόν να ακολουθείς αυτού του είδους τις διαδικασίες για αποφάσεις που ανατρέπουν τις συνθήκες ζωής εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων. «Αν νομίζουν ότι θα αποφασίζουν και στη συνέχεια θα καλούν εμάς απλώς να επικυρώνουμε τις αποφάσεις τους, είναι γελασμένοι», πρόσθεταν. Ο ίδιος ο κ. Σαμαράς έκανε λόγο για «βαριά κοινωνική και πολιτική ατμόσφαιρα» που προκαλούν οι συγκεκριμένες αποφάσεις που προωθεί η κυβέρνηση. «Αλλαγές όλοι θέλουμε, αλλά όχι αλλαγές στο πόδι», υπογράμμισε.
Στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, ο πρόεδρος της ΝΔ θα επαναλάβει την απόφασή του η ΝΔ να στηρίξει τις διαρθρωτικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση, αλλά θα επισημάνει τον λανθασμένο προσανατολισμό ορισμένων εξ αυτών. Συγκεκριμένα η ΝΔ συμφωνεί με τις αλλαγές στο καθεστώς λειτουργίας των ΔΕΚΟ, αλλά διαφωνεί με την οριζόντια περικοπή των αποδοχών εργαζομένων, προτείνοντας να υπάρχει ξεχωριστή αντιμετώπιση για κάθε περίπτωση. Υπό την προϋπόθεση ότι οι όποιες περικοπές θα συνοδεύονται από παρεμβάσεις που θα καταπολεμούν τη γραφειοκρατία και θα περιορίζουν το κόστος λειτουργίας κάθε ΔΕΚΟ. Εξάλλου, η ΝΔ διαφωνεί κατηγορηματικά με τις περικοπές των αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα που θα προκαλέσουν οι ρυθμίσεις που επέβαλε στην κυβέρνηση η «τρόικα». Με το σκεπτικό ότι κάθε μείωση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων έχει άμεση επίπτωση στην αγορά, περιορίζει τον τζίρο και αυξάνει την ύφεση.
Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς θα προσέλθει στη συνάντηση με ατζέντα θεμάτων που θα περιορίζονται στο πεδίο της οικονομίας. Άλλωστε πρόθεσή του είναι το επόμενο διάστημα να «απλώσει» την αντιπολιτευτική δράση και σε άλλους τομείς, όπως π.χ. τα εθνικά θέματα (θα ζητήσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή). Βουλευτές του κόμματος σημειώνουν ότι, ακόμη κι αν υπήρχαν τα περιθώρια μιας ουσιαστικής συναίνεσης καθώς ο κ. Σαμαράς θα απέφευγε να ταυτιστεί με αποφάσεις της κυβέρνησης, αφενός θα «όπλιζε» την Ντ. Μπακογιάννη με επιχειρήματα σε βάρος του και αφετέρου θα μετέτρεπε τον Γ. Καρατζαφέρη σε μοναδικό πόλο αντιπολίτευσης στη χώρα.
Στη Ρηγίλλης δεν κρύβουν τις επιφυλάξεις τους ως προς τον χρόνο που επέλεξε ο κ. Παπανδρέου για τις συναντήσεις με τους πολιτικούς αρχηγούς και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο απώτερος σκοπός να είναι μόνο η δημιουργία εντυπώσεων, τόσο εντός της χώρας όσο και εκτός εν όψει της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν ο πρωθυπουργός εξασφαλίσει μια μίνιμουμ συναίνεση εκ μέρους του κ. Σαμαρά, θα το παρουσιάσει ως επίτευγμά του, κι αν πάλι όχι, θα επιχειρήσει να «εκθέσει» τη ΝΔ ισχυριζόμενος ότι αρνείται να συμβάλει στην εθνική προσπάθεια να βγει η χώρα από την κρίση.
Τις επιφυλάξεις της Ρηγίλλης ενισχύουν ορισμένες παρασκηνιακές κινήσεις της κυβέρνησης τις προηγούμενες ημέρες. Στις αρχές της εβδομάδας από το Μαξίμου άφηναν να διαρρεύσει ότι με τον κ. Σαμαρά δεν θα συναντηθεί ο κ. Παπανδρέου, αλλά οι αρμόδιοι, στη συγκεκριμένη περίπτωση, υπουργοί Γ. Παπακωνσταντίνου και Δ. Ρέππας, σε μια σαφή προσπάθεια να υποβαθμίσουν την κρισιμότητα της συνάντησης, αν όχι να… υποτιμήσουν τον ίδιο τον πρόεδρο της ΝΔ. «Ούτε να το σκεφτούν», ήταν η απάντηση αρμοδίων παραγόντων της ΝΔ, οπότε στο Μαξίμου υποχρεώθηκαν να αναθεωρήσουν τα σχέδιά τους.