Ή παίρνουμε μέτρα ή χρεοκοπούμε!

Κανένα μέτρο δεν προωθείται, καμία απόφαση δεν λαμβάνεται, χρήμα δεν μαζεύεται στα ταμεία του κράτους και επιπλέον οι δεσμεύσεις του μνημονίου βρίσκονται εκτός τροχιάς, και όταν τον Σεπτέμβριο θα έρθει η ώρα για τη δεύτερη δόση του δανείου, θα μας ζητήσει το ΔΝΤ επιπλέον μέτρα, και τότε θα τρέχει η κυβέρνηση και δεν θα φτάνει.
Το κόστος θα είναι πολύ βαρύτερο από το σημερινό. Ο πρωθυπουργός, οι υπουργοί και οι βουλευτές δεν θα υπογράφουν μια τέτοια απόφαση που θα οδηγεί στη θανατική καταδίκη και μάλιστα χωρίς καμία αναστολή τους πολίτες, που θα ξεσηκωθούν με ανεξέλεγκτα αποτελέσματα. Όσοι εκ των συνομιλητών μας έχουν ψύχραιμη ματιά θεωρούν πως το κλίμα που διαμορφώνεται για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι πολύ βαρύ. Δεν θα μπορεί να συναινέσει σε περαιτέρω μέτρα, ενώ η απειλή για χρεοκοπία της χώρας, έξοδο από το ευρώ και επιστροφή στη δραχμή θα είναι γεγονός.
Ο Παπανδρέου, όπως ομολογούν ακόμη και οι πιο στενοί του συνεργάτες, έχει μια χαλαρή σχέση με τους υπουργούς του, στους οποίους δεν σφίγγει τα λουριά, έστω και με την απειλή ενός ριζικού ανασχηματισμού, με συνέπεια το πλοίο να βουλιάζει αργά αλλά σταθερά. Είναι χαρακτηριστικό πως ένας εκ των συνεργατών του λέει στο «Π» ότι «υπάρχουν υπουργοί που τόσο καιρό τώρα δεν έχουν πάρει μυρωδιά το αντικείμενό τους, αλλά και αυτοί που ξέρουν τι συμβαίνει δεν κάνουν τίποτα».
Ως ορατό ενδεχόμενο βλέπουν πλέον τις εκλογές. Το ερώτημα είναι πώς θα δικαιολογήσει ο πρωθυπουργός την προσφυγή στις κάλπες οκτώ μήνες μετά την εκλογική του νίκη. Τι θα πει, ότι απέτυχε και ζητά νέα λαϊκή ετυμηγορία; Όχι. Το θέμα είναι, όπως αναφέρουν όσοι θεωρούν πολύ πιθανές τις εκλογές, πως αν το ΔΝΤ ζητήσει επιπλέον μέτρα, ο Παπανδρέου θα καταφύγει στο δίλημμα, ή παίρνουμε και νέα μέτρα ή πτωχεύουμε και θα καλέσει τον λαό να αποφασίσει, εκτιμώντας ότι θα αναγκασθεί να πει το οκέι!
Μέχρι τότε πάντως η κυβέρνηση εν μέσω έντονων διαφωνιών αποφάσισε την πώληση των… ασημικών, αναζητώντας 2 δισ. ευρώ που χρειάζεται μέχρι το τέλος του χρόνου. Η ταμπέλα «πωλούνται» θα μπει την Τετάρτη σε ΟΣΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΔΑΘ, ΕΛΤΑ, σημαντικά φιλέτα του Δημοσίου, αλλά και σε λιμάνια, δρόμους και αεροδρόμια.
Στη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου ο Θόδωρος Πάγκαλος ήρθε σε σκληρή αντιπαράθεση με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου για το ποιος θα έχει την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων. Ο υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι την ευθύνη θα την έχει η ΚΕΔ, αλλά ο αντιπρόεδρος διαφώνησε χαρακτηρίζοντάς την διεφθαρμένη, λόγω της εμπλοκής της στις ανταλλαγές ακινήτων με τη Μονή Βατοπεδίου, και τελικά αποφασίστηκε την ευθύνη των αποκρατικοποιήσεων να την έχει ο κάθε υπουργός ξεχωριστά.
Για τον Παπακωνσταντίνου πάντως, όπως και για τον Λοβέρδο, υπάρχει αρνητικό κλίμα σε ορισμένους συνεργάτες του Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ