Πενήντα χιλιάδες υπάλληλοι ετοιμάζονται να φύγουν

Ο στόχος για εργασιακή μονιμότητα δύσκολα υλοποιείται στον δημόσιο τομέα, καθώς μόνον ο ένας στους τέσσερις υπαλλήλους μονιμοποιείται έτσι ή αλλιώς (με ΑΣΕΠ ή χωρίς ΑΣΕΠ), ενώ οι υπόλοιποι αναζητούν άλλη εργασία μετά τη λήξη της συμβάσεώς τους.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία –στον χώρο του ευρύτερου δημόσιου τομέα των 660.000 περίπου υπαλλήλων και η στατιστική είναι κάτι το… σχετικό– το 2007 υπολογίζεται ότι αποχώρησαν από τον δημόσιο τομέα περισσότεροι από 20.000 υπάλληλοι. Η πλειοψηφία είναι γυναίκες που φοβήθηκαν την αύξηση των ορίων ηλικίας και έσπευσαν να ζητήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση. Η ζημία για την εργαζόμενη από μια τέτοια επιλογή φθάνει σε ορισμένες περιπτώσεις έως και το 40% της συντάξεως.
Σύμφωνα με τις αιτήσεις που έχουν υποβληθεί, αλλά και με το ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από συγκεκριμένες κατηγορίες εργαζομένων οι οποίοι φοβούνται ότι θα θιγούν με τις νέες συνταξιοδοτικές ρυθμίσεις, οι υπάλληλοι του Δημοσίου που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον να φύγουν μέσα στο 2008 θα ξεπεράσουν τις πενήντα χιλιάδες.
Αύξηση των ορίων ηλικίας
Το 90% των υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, σύμφωνα με έρευνα που έγινε πρόσφατα, εκτιμά ότι σίγουρα θα αυξηθούν τα όρια ηλικίας για συνταξιοδότηση, κι αν αυτό δεν συμβεί σήμερα, θα γίνει «πολύ γρήγορα», κάτι που σημαίνει ότι πολλοί υπάλληλοι που βρίσκονται κοντά στα όρια της πρόωρης συνταξιοδότησης θα επιλέξουν να βγουν τώρα για να μη χάσουν αυτό το δικαίωμα και αναγκασθούν να εργάζονται… έως τα βαθιά γηρατειά τους…
Σύμφωνα πάντως με εγκυρότατες πηγές, στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, θα αυξηθεί το όριο συνταξιοδότησης στα τριάντα οκτώ χρόνια, ενώ σε δεύτερη φάση θα γίνει… δεύτερο ξεκαθάρισμα στον τομέα των βαρέων και ανθυγιεινών, όπου εξακολουθούν να συμβαίνουν πολλά ευτράπελα. Οι οδοκαθαριστές π.χ. και όσοι εργάζονται στην καθαριότητα στους δήμους δεν ανήκαν μέχρι πρόσφατα στα βαρέα και ανθυγιεινά, ενώ περιλαμβάνονταν οι… σουβλατζήδες και οι… κομμώτριες, που τελικά απομακρύνθηκαν από τη σχετική λίστα…
Πάντως, στο δεύτερο ξεκαθάρισμα είναι σίγουρο ότι θα βρεθούν εκτός και άλλες κατηγορίες εργαζομένων που σίγουρα δεν θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνονται στα βαρέα και ανθυγιεινά…
Ποιες είναι οι τελευταίες αλλαγές
Οι αντιδράσεις, οι γενικότερες πιέσεις και το πολιτικό κόστος δεν επέτρεψαν στην κυβέρνηση να προχωρήσει στην υλοποίηση του πρώτου σχεδιασμού της για το Ασφαλιστικό. Οι όποιες πάντως αλλαγές αφορούν, κυρίως, τους ασφαλισμένους της περιόδου 1983-1992.
Έτσι την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα εξής σημεία του ασφαλιστικού νομοσχεδίου που θα κατατεθεί συντομότατα στη Βουλή:
• Δεν θα θιγεί –σε αυτήν τη φάση– το ύψος των συντάξεων. Κι αυτό εξασφαλίζεται με το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί.
• Τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα μειώνονται κατά 300.000 εργαζόμενους, από τους 750.000 που ανήκουν σήμερα σʼ αυτήν την κατηγορία, σε πρώτη φάση, και κατά 150.000 σε δεύτερη φάση.
• Καθιερώνεται το δικαίωμα αναγνώρισης πλασματικού χρόνου για κάθε παιδί σε όλες τις μητέρες, σε όλους τους φορείς του Δημοσίου.
• Η αναγνώριση ετών για όλες τις μητέρες αυξάνεται στα πέντε χρόνια.
• Μειώνονται οι εισφορές που καταβάλλουν οι ασφαλισμένες μητέρες.
• Μετά τη συμπλήρωση του γενικού ορίου ηλικίας πλήρους συνταξιοδότησης, εάν συνεχίσουν οι ασφαλιζόμενοι να εργάζονται θα προσαυξάνεται η σύνταξη κατά 3,3% για κάθε έτος εργασίας.
• Ένα 10% από τα αποθεματικά των συνενούμενων Ταμείων είναι το ποσοστό που θα παρακρατάει το Δημόσιο για να χρηματοδοτεί τα Ταμεία που έχουν ανάγκη.
• Σύμφωνα με το τελικό σχέδιο νόμου, προβλέπεται η δημιουργία πέντε Ταμείων κύριας ασφάλισης, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου και Ταμείο Επιστημόνων. Ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν εννέα επικουρικά Ταμεία που θα καταβάλλουν επικουρικές συντάξεις.


Σχολιάστε εδώ