Σήμερα τα εγκαίνια του ελληνοτουρκικού αγωγού

Με το έργο αυτό γίνεται το πρώτο βήμα για την υλοποίηση του νοτίου διαδρόμου φυσικού αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας, με τον οποίο φυσικό αέριο από την Κασπία και τη Μέση Ανατολή, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, θα μεταφέρεται στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Το έργο αυτό βάζει την Ελλάδα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και θεωρείται σημαντικό για δύο, κυρίως, λόγους:

Πρώτον: Η χώρα εξασφαλίζει μια τρίτη πύλη εισόδου φυσικού αερίου, εξασφαλίζοντας, σε μεγάλο βαθμό, την ασφαλή της τροφοδοσία.

Δεύτερον: Μετατρέπεται σε μια υπολογίσιμη χώρα διέλευσης φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, με σαφή γεωπολιτικά οφέλη.

Όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ο αρχιτέκτονας της νέας ενεργειακής πολιτικής τέως υπουργός Ανάπτυξης και νυν πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας «η Ελλάδα με τους αγωγούς φυσικού αερίου, τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης και τις νέες διεθνείς διασυνδέσεις στον τομέα του ηλεκτρισμού, μετατρέπεται σε σημαντικό ενεργειακό δίαυλο στον χώρο της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Ο ελληνοτουρκικός αγωγός που ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2005 και ολοκληρώθηκε τον περασμένο Αύγουστο έχει χωρητικότητα 11,6 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως. Όπως προβλέπεται στην διακρατική συμφωνία που υπεγράφη στις 26 Ιουλίου στη Ρώμη από τους υπουργούς Σιούφα, Γκιουλέρ και Μπερσάνι τα 2,8 δισ. κυβικά μέτρα προορίζονται για την εγχώρια αγορά, ενώ τα υπόλοιπα 8,8 δισεκατομμύρια για την ιταλική αγορά φυσικού αερίου.

Παράλληλα ο Διαχειριστής του Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) έχει ξεκινήσει τον προγραμματισμό για την κατασκευή του χερσαίου τμήματος του ελληνοϊταλικού αγωγού, προωθώντας παράλληλα και το υποθαλάσσιο τμήμα του αγωγού στο πλαίσιο της διακρατικής συμφωνίας που υπογράφηκε το 2005.

Παρόντες στα εγκαίνια από ελληνικής πλευράς θα είναι, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, ο Υπουργός Μακεδονίας Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Πέτρος Δούκας, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Τάσος Νεράντζης και ο γενικός γραμματέας Νίκος Στεφάνου, οι πρώην υπουργοί Ανάπτυξης Γιώργος Σαλαγκούδης και Άκης Τσοχατζόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΡΑΕ Θεόδωρος Πανάγος και ο διοικητής της ΔΕΗ Τάκης Αθανασόπουλος, καθώς και οι διοικήσεις της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ.


Σχολιάστε εδώ