XΡΗΜΑτιστήριο

> Αρνητικά κινήθηκε η Σοφοκλέους στο ξεκίνημα της προηγούμενης χρηματιστηριακής εβδομάδας, επηρεαζόμενη κυρίως από τις αγορές των προθεσμιακών συμβολαίων, που προοιωνίζονταν έντονη πτώση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.246,56 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 0,71%. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε 0,63%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες 0,42%, ενώ ο FTSE ASE small cap 80 έκλεισε με πτώση 1,72%. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε τοποθετήσεις, κυρίως στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.309,92 μονάδες με κέρδη 1,21%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 455 εκατ., εκ των οποίων τα 119 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές. Μεγάλα κέρδη για τις Βιοχάλκο, PC Systems, Cosmote, Intralot και Αγροτική, αξιοσημείωτα για ΔΕΗ, Ελληνικά Πετρέλαια, Unibrain, Lannet, Alpha Bank, και Κύπρου, ενώ με θετικό πρόσημο τερμάτισαν οι Σφακιανάκης, Επίλεκτος και Σωληνουργία Κορίνθου. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία η πτώση των υπόλοιπων αγορών ανέτρεψε το αρχικό εγχώριο επενδυτικό ενδιαφέρον, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5305,79, καταγράφοντας απώλειες 0,08%. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο την παρουσίασαν αυτοί των Χημικών, Τροφίμων-Ποτών και Πετρελαίου-Αερίου, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση την είχαν εκείνοι των Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Μέσων Ενημέρωσης και Υγείας. Την επομένη οι επενδυτές, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές, προχώρησαν σε εκτεταμένες ρευστοποιήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 5.228,19 μονάδες, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 1,46%.

>Μια συγγνώμη ίσως; Τι και αν κάποιοι από τους εθνοπατέρες επιτέθηκαν με σφοδρότητα στη Βουλή, τι και αν ορισμένοι κονδυλοφόροι έχυσαν πολύ μελάνι και χολή, τι και αν κάποιοι από τους συνδικαλιστές άφησαν βαριά υπονοούμενα, ένα είναι το βέβαιο: ότι η τοποθέτηση των διαθεσίμων της ATEbank σε δομημένα προϊόντα και επενδυτικά σχήματα έφεραν κέρδη και όχι ζημίες, ενώ οι καταγγελίες για μίζες προς την εταιρεία Ealy International τέθηκαν από τη Δικαιοσύνη στο αρχείο.

>Και τώρα τι; Ποια αναμένεται να είναι η πορεία του ΧΑ; Προς τα πού θα κατευθυνθούν οι επιμέρους οικονομοτεχνικοί δείκτες; Άλλοι μιλούν για βίαια διόρθωση, άλλοι κάνουν λόγο για άνοδο με υψηλό ρίσκο, ενώ υπάρχουν και αυτοί που εκτιμούν τη σταθεροποίηση των τιμών σ’ αυτά τα επίπεδα. Η Merrill Lynch πάντως μας θεωρεί υπερτιμημένους…

>Πάνω από 20%; Ελπίζουμε ότι η αναμενόμενη αύξηση των ελάχιστων ποσών ασφαλιστικής κάλυψης, για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές, δεν θα μετακυλιστεί αυτούσια στους ασφαλισμένους.

>Από πώληση σε πώληση μετοχών, προχωρούν τα μεγαλοστελέχη της Marfin Popular Bank! Πρόσφατο παράδειγμα το ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της τράπεζας κ. Φόρος.

>Τρεχάτε, ποδαράκια μου… Στις 20 Νοεμβρίου θα κατατεθεί στη Βουλή ο Προϋπολογισμός του 2008, ενώ έως το τέλος του ίδιου μήνα τα σχετικά νομοσχέδια. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους εκτοξεύουν το τακτικό έλλειμμα κατά 52%, αγγίζοντας τα 6,3 δισ. ευρώ.

>Καμία «διάθεση» αυτοκριτικής; Κύριε Γκαργκάνα από τη στιγμή που η κερδοφορία της ΤτΕ είναι πολύ καλή, γιατί η πορεία της μετοχής δεν συνάδει προς τα οικονομικά της στοιχεία; Μήπως γιατί δεν θα έπρεπε να ήταν εισηγμένη;

>Οι Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα αναμένεται να κυριαρχήσουν και την επόμενη χρονιά, καθώς δεν είναι λίγα τα κατασκευαστικά έργα που περιμένουν υπομονετικά τους «μειοδότες» τους.

>Με βάση τα πρόσφατα αποτελέσματα εννεαμήνου, μήπως βιάζεται να επαναδιατυπώσει τους οικονομικούς της στόχους, για το σύνολο της χρήσης του 2007; Περί της Alapis ο λόγος!

>Αύξηση 10 εκατομμυρίων ευρώ σε έναν μόλις μήνα! Στα 425 εκατ. ευρώ ανήλθε, στο τέλος Οκτωβρίου, το σύνολο της καθαρής αξίας ενεργητικού των οκτώ εισηγμένων Εταιρειών Επενδύσεων Χαρτοφυλακίου.

>Η εμπλοκή, πάνω του ενός υπουργείου, στην αξιοποίηση της περιουσίας της ΕΤΑ, μόνο σε διακριτούς ρόλους δεν οδηγεί, αφήνοντας έτσι ορθάνοιχτα τα παράθυρα για τους κάθε λογής καιροσκόπους, μεσάζοντες και επιτήδειους.

>Λέτε οι ζημίες της, ύψους 3,7 δισ. δολαρίων, να επηρέασαν και τις εκτιμήσεις της; Η Μorgan Stanley πάντως επιμένει ότι η διόρθωση στις τιμές των μετοχών θα είναι σύντομη, ενώ αναμένει και νέο ράλι μακράς διαρκείας.

>Μπορεί να είναι μικρή, δεν παύει όμως να είναι αύξηση! Ο λόγος για τις πωλήσεις αυτοκινήτων, που στο διάστημα Ιανουαρίου – Οκτωβρίου άγγιξαν το 4,7%. Αυτά βλέπει το οικονομικό επιτελείο και τρίβει τα χέρια του.

>Κάποιος να του βάλει «φρένο»! Ο ακριβοπληρωμένος πρόεδρος της εισηγμένης ημικρατικής ΔΕΗ επανήλθε, απαιτώντας από τους καταναλωτές να πληρώσουν μέρος του εκσυγχρονισμού της εταιρείας του. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που μελετά την παραχώρηση του μάνατζμεντ των νέων δραστηριοτήτων της επιχείρησης σε ξένους επενδυτές.

>Από όλα είχε ο «γαλαζοπράσινος μπαξές» του χρηματιστηριακού σκανδάλου, κλήσεις, απολογίες, εγγυήσεις αλλά και προφυλακίσεις! Ο κ. Αποστολόπουλος, από τα κάγκελα πλέον, κατηγορείται για απάτη σε βάρος του επενδυτικού κοινού, ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και ηθική αυτουργία σε κατάχρηση εξουσίας της κ. Μπουρμπούλια, αδικήματα που σχετίζονται με εικονικές συναλλαγές που φέρεται να διέπραξε με τη μετοχή Σιγάλας την περίοδο του 1999.

>Χαμόγελα χάρισαν οι εξαμηνιαίες αλλαγές του δείκτη MSCI Greece Small Cap Series, καθώς όχι μόνο δεν υπήρξε διαγραφή ελληνικής εταιρείας, αλλά συμπεριελήφθησαν σε αυτόν 29 νέες μετοχές, όπως οι ATE, ANEK και Εμπορική.

>Προφάσεις για νέα καθυστέρηση! Άλλο αποκρατικοποίηση μέσω Διυπουργικής Επιτροπής και άλλο με τη μορφή διεθνούς διαγωνισμού. Η αναφορά μας στη διάθεση ποσοστών της Τράπεζας Αττικής.

>Τι σας λέγαμε; Από τη στιγμή που οι ξένοι θεσμικοί συμφώνησαν να πληρώσουν τα 120 από τα 160 εκατομμύρια ευρώ του μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου της ΑΝΕΚ, πάει να πει ότι έχουν μελετήσει πολύ καλά τις προοπτικές της.

>Δεν είναι καθόλου κακή ιδέα! Το ράβε ξήλωνε στα κάθε είδους έργα, όπου εμπλέκονται ΔΕΚΟ και φορείς του Δημοσίου, αναγκάζει τον δήμαρχο Αθηναίων να μελετά ακόμα και την απαίτηση αντισταθμιστικών οφελών.

>Μέσα σε μια εβδομάδα! Ούτε σε 5 ούτε σε 10 ούτε καν σε 20, αλλά περίπου σε 24,5 εκατομμύρια ευρώ ανέρχονται οι εκροές από τα μετοχικά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού.

>Οι αλλαγές στα μετοχολόγια των εισηγμένων συνεχίζονται με γοργούς ρυθμούς, ενώ την τιμητική τους φαίνεται να έχουν τα πακέτα μεταξύ βασικών μετόχων διευθυντικών στελεχών και οικογενειών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι αγορές κοινών ονομαστικών μετοχών μετά δικαιωμάτων ψήφου από τους ιθύνοντες της Νηρεύς Ιχθυοκαλλιέργειες.

>Δώρο στα ταμεία του κράτους από τη μία, πρόβλημα στη βιωσιμότητα των εταιρειών από την άλλη! Αλήθεια πόσα από τα 200 εκατ. ευρώ, που προβλέπει η ανάκτηση φόρου από το ειδικό αφορολόγητο αποθεματικό, αντιστοιχούν στις περίπου 90 εισηγμένες επιχειρήσεις;

>Πωλητές ήταν και πάλι οι έλληνες επενδυτές! Σύμφωνα με το μηνιαίο στατιστικό δελτίο του ΧΑ, τον Οκτώβριο οι εκροές τους άγγιξαν τα 157,88 εκατ. ευρώ, ενώ οι ιδιώτες είχαν και πάλι τον πρώτο λόγο.

>«Ασανσέρ» οι προβλέψεις των διεθνών οίκων σχετικά με την πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού, καθώς οι ίδιοι που εκτιμούσαν τη ραγδαία άνοδο έρχονται σήμερα να μιλήσουν για βίαιη μείωση.

>Να και μια Διοικητική Πράξη της ΤτΕ που έχει στόχο την εποπτεία και τον έλεγχο των τραπεζών! Ο πιστωτικός κίνδυνος που απορρέει από τις «καλυμμένες ομολογίες» δεν μεταβιβάζεται, αλλά παραμένει στο πιστωτικό ίδρυμα που τις εκδίδει.

>Μπορεί η αύξηση να έγινε στα 30 λεπτά, η τιμή όμως της μετοχής διολίσθησε μέχρι και τα 23 λεπτά, γιατί άραγε; Περί των Ενωμένων κλωστηρίων ο λόγος.

>Με «μεθοδεύσεις» σαν και αυτές δεν λύνονται τα προβλήματα! Για να δούμε αν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που κάνουν λόγο για ενσωμάτωση του ειδικού λογαριασμού νοσοκομείων στον προϋπολογισμό του υπουργείου Υγείας;

>Κάλλιο αργά παρά ποτέ, κ. Αράπογλου! Έπρεπε να περάσει τόσος χρόνος, για να ξεκινήσει η πολυδιαφημισμένη τουρκική τράπεζα να διαθέτει προγράμματα της Εθνικής Ασφαλιστικής;

>Η «θυγατέρα» επιχείρηση είναι έτοιμη να «προικίσει» τη «μαμά» τράπεζα! Η Eurobank Properties μελετά το ενδεχόμενο αγοράς ακινήτου από την EFG Eurobank Ergasias AE.

>Επανερχόμαστε και ξαναρωτάμε αν υπάρχουν υψηλόβαθμα στελέχη του Ομίλου της Εμπορικής τα οποία δεν μπόρεσαν να λάβουν πιστοποίηση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και στράφηκαν στην εναλλακτική λύση της Τράπεζας της Ελλάδος.

>Όσο αυξάνεται η συμμετοχή της MIG στο μετοχικό κεφάλαιο του ΟΤΕ τόσο αυξάνονται οι ανησυχίες των εθνοπατέρων μας! Επίκαιρη ερώτηση, σχετικά με την εξέλιξη της επιθετικής εξαγοράς, κατέθεσε ο κ. Λαφαζάνης.

>Ένας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη! Από ό,τι φαίνεται η ΕΧΑΕ είναι από τις λίγες επιχειρήσεις που παρουσιάζονται έτοιμες να υποδεχθούν την οδηγία MiFID, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από την «άμεση» δραστική μείωση στο κόστος των Over the Counter συναλλαγών.

>Κακά τα ψέματα, με ποσοστό 4,8%, μόνο «στρατηγικός» δεν μπορεί να χαρακτηριστεί ο επενδυτής! Η αναφορά μας στο ενδιαφέρον που εκφράζει η γαλλική Suez Environment για την ΕΥΑΘ.

>Η πρόθεση ήταν καλή, η ανταπόκριση όμως όχι και τόσο! Ο λόγος για την τριήμερη έκθεση της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, σχετικά με τα καταναλωτικά δάνεια και τις κάρτες.

>Ακονίζουν τα μαχαίρια τους! Οι εσκεμμένες κυβερνητικές καθυστερήσεις στις μεταρρυθμίσεις του συνταξιοδοτικού μας ανοίγουν την όρεξη των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών, για συμμετοχή στη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων.

>Υπήρξαν και ισχυρές εισηγμένες που κατέγραψαν πτώση κερδών. Όπως η Motor Oil, τα καθαρά κέρδη εννεαμήνου της οποίας έπεσαν κατά 13,1% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

>Εδώ παπάς, εκεί παπάς, πού είναι… το πόρισμα Ζορμπά; Δεν γνωρίζω πού βρίσκεται, είπε και ελάλησε ο πρόεδρος της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες, στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής. Ουδέν σχόλιον!

>Γι’ αυτούς είναι… η ζωή! Αύξηση κερδών παρουσίασε η ανώνυμη ελεγκτική εταιρεία Price Waterhouse Coopers αγγίζοντας τα 4.322.537 ευρώ, έναντι των 3.057.034 πού ήταν την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

>Με «δανεικά» θα δοθούν τα οφειλόμενα! Ο λόγος για την επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων στους ΟΤΑ, με τη μορφή ομολόγων τριετούς, πενταετούς και δεκαετούς διάρκειας.

>Την ίδια στιγμή που το ΧΑΚ απαιτεί μερίδιο από τις κυπριακές επιχειρήσεις που είναι εισηγμένες στο ΧΑ, η Ένωση Ελλήνων Θεσμικών πραγματοποιεί «ανοίγματα» προς τις εταιρείες αυτές.

>Ποιο να είναι άραγε το ύψος των ζημιών που θα καταγράψει το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από τις επενδύσεις του κ. Τσουπίδη σε σύνθετα ομόλογα;

>Κάτω από τις Πορτογαλία, Σλοβενία, Ρουμανία… παρακαλώ! Στη 15η θέση της κατάταξης, μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε ό,τι αφορά το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βρίσκεται η χώρα μας.

>Ποιοι είναι οι πραγματικοί λόγοι για τους οποίους απομακρύνθηκε ο νομικός σύμβουλος της Σάνυο Ελλάς Συμμετοχική ΑΕΒΕ; Προσωπικούς επικαλέστηκε πάντως ο ίδιος!

>Διαβασμένη η εταιρεία, απροετοίμαστο το υπουργείο! Ο λόγος για την ανακοίνωση της Μαΐλλης, βάσει της οποίας διαθέτει όλες τις απαιτούμενες άδειες για την απόρριψη επεξεργασμένων λυμάτων στον Ασωπό ποταμό.

>Επειδή πολλά ακούγονται και ακόμα περισσότερα γράφονται τα οποία έχουν να κάνουν με την απεμπλοκή της ATEbank από τις μη χρηματοοικονομικές συμμετοχές της, όπως είναι οι ΕΒΖ, Ροδόπη, ΕΤΑΝΕΛ, ΣΕΒΑΘ, ΕΛΒΙΖ, εμείς απλώς «κρατάμε» τις πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή της για διασφάλιση των θέσεων εργασίας και διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της τράπεζας.

>Έπεται συνέχεια… κερδοσκοπίας! Οι προσδοκίες των επενδυτών, για μείωση των επιτοκίων από τη FED σε συνδυασμό με τις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις των αναλυτών, οδήγησαν σε ιστορικό υψηλό το πετρέλαιο, σε επανειλημμένα ρεκόρ το ευρώ και σε εντυπωσιακή άνοδο τον χρυσό.


Σχολιάστε εδώ