Ψάξτε για υποψηφίους…

Οι αυτοπροτάσεις που έχουν γίνει, αλλά και οι προτάσεις που έχουν φτάσει από τις οργανώσεις και διάφορους παράγοντες δεν φαίνεται να ικανοποιούν απόλυτα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και για τον λόγο αυτό παρατηρείται και η μεγάλη δυστοκία για να ανακοινωθούν οι λίστες των υποψηφίων, παρότι η Επιτροπή Εκλογικού Αγώνα το τελευταίο διάστημα συνεδριάζει για πολλές ώρες και σχεδόν καθημερινά, προκειμένου να «κλείσει» το θέμα των ψηφοδελτίων, τουλάχιστον κατά το 80-90%, αφού ο κ. Παπανδρέου θέλει να κρατηθούν στις λίστες κάποιες θέσεις ανοικτές «ως το παρά πέντε» για να μπορέσει, αν τελικά τα καταφέρει, να «αιφνιδιάσει» στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου.

Ήδη ματαιώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα Κυριακή 29 Ιουλίου συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, όπου θα εγκρινόταν το 60-90% των υποψηφίων, όπως και η προγραμματισμένη για τις 2 Αυγούστου ολοήμερη συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τους υποψήφιους που θα εγκρίνονταν. Κατά ορισμένες πληροφορίες η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου θα πραγματοποιηθεί την επόμενη Πέμπτη, χωρίς ωστόσο για την ώρα να υπάρχει επιβεβαίωση για κάτι τέτοιο, ενώ δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί και η συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου που θα προετοίμαζε το Εθνικό Συμβούλιο.

Αρχικά η Χαριλάου Τρικούπη, ανεπισήμως, και λίγο μετά ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου (κατά την περιοδεία του στις πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές της Αχαΐας) επικαλέστηκε λόγο αναστολής των εσωκομματικών δραστηριοτήτων (οριστικοποίηση υποψηφίων, Εθνικό Συμβούλιο κ.ά.) τη μεγάλη εθνική κρίση λόγω των πυρκαγιών και την ανάγκη συστράτευσης όλων για να βοηθηθεί η χώρα.

Ο Γιώργος Παπανδρέου με ενισχυμένο το πολιτικό του προφίλ μετά την πρόταση-ελιγμό για σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών σε βάση εθνικής συνεννόησης, ετοιμάζεται πλέον να λύσει τον γόρδιο δεσμό με τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

Μετά την απόφασή του να μην ενδώσει στις φωνές που τον καλούσαν να συμπεριλάβει ως υποψήφιους τους Μιχάλη Νεονάκη, Χρήστο Πάχτα και όλους όσοι είναι πιθανόν να δώσουν στην κυβέρνηση λαβή για κριτική, ο κ. Παπανδρέου είναι πλέον έτοιμος να αναμετρηθεί με τον «εσωκομματικό μικρόκοσμο». Η πρώτη του νίκη έγινε στην τελευταία συνεδρίαση του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου, όταν στη συζήτηση γύρω από τις εξελίξεις στην υπόθεση του Πόρτο Καρράς, κάποια στελέχη (κυρίως οι μεγαλόσχημοι εκσυγχρονιστές) μέσω διαρροών επιχείρησαν να του αποδώσουν τη φράση «στην περίπτωση του Πόρτο Καρράς δικαιωθήκαμε», επιχειρώντας μ’ αυτό τον τρόπο να ανοίξουν παράθυρο για τον Χρήστο Πάχτα. Πολύ γρήγορα τα στόματα έκλεισαν και η «είδηση» διαψεύστηκε, καθώς ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου, που πληροφορήθηκε την όλη ιστορία, ενώ πέταγε για Θεσσαλονίκη για να παραστεί στις κηδείες των δύο πιλότων του Καναντέρ, πήρε την υπόθεση πάνω του και απαίτησε να αποκατασταθούν πλήρως τα όσα είχε ο ίδιος πει. Ήταν μάλιστα μια από τις σπάνιες φορές που κινητοποιήθηκε άμεσα ο επικοινωνιακός και κομματικός ιστός του προέδρου, για να αποκατασταθούν τα όσα ο ίδιος είπε και να κλείσει το θέμα.

Ξεσηκωμός στο Ρέθυμνο

Οι «κομμένοι» για την ώρα έχουν συσπειρωθεί γύρω από το μπλοκ των «εκσυγχρονιστών» που τους παρέχουν πολιτική κάλυψη και μέχρι την τελευταία στιγμή διατηρούν έστω και αμυδρά κάποιες ελπίδες. Η περίπτωση του Χρήστου Πάχτα είναι η πιο χαρακτηριστική, αφού ο ίδιος σε δηλώσεις του υποστήριξε ότι όλα θα ξεκαθαριστούν στη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου.

Σε ό,τι αφορά τον Μιχάλη Νεονάκη, τα πράγματα είναι λίγο πιο σύνθετα. Ο πρώην βουλευτής Επικρατείας έχει στο πλευρό του τα κομματικά στελέχη της ΝΕ Ρεθύμνου, που ενδέχεται να ηλεκτρίσουν την ατμόσφαιρα του Εθνικού Συμβουλίου (ήδη έχουν συγκεντρωθεί 8.000 υπογραφές), καθώς απειλούν ακόμη και με παραίτηση, εάν δεν αναθεωρηθεί η απόφαση για την καρατόμησή του από τα ψηφοδέλτια του ΠΑΣΟΚ.

Μετά τον Νίκο Μπίστη και η Άννα Διαμαντοπούλου άφησε αιχμές προς την ηγεσία του κόμματος για την απόφασή της να κόψει από τα ψηφοδέλτια τα δύο αυτά στελέχη, ενώ με πιο διακριτικό τρόπο έδωσαν κάλυψη ο Ευάγγελος Βενιζέλος και ο Χρίστος Βερελής.

Ο Γιώργος Παπανδρέου ευελπιστεί ότι ο χρόνος που θα μεσολαβήσει μέχρι τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου θα έχει περιορίσει το ενδεχόμενο μιας μετωπικής σύγκρουσης (στην χειρότερη περίπτωση) ή ενός «κλεφτοπόλεμου» με την ομάδα των «εκσυγχρονιστών» για το κόψιμο των Νεονάκη, Πάχτα.

Πληροφορίες λένε ότι θα επανενταχθούν οι Βούγιας, Κίρκος, ίσως και ο Ν. Στρατηλάτης, ενώ με… αστερίσκο είναι ο Παν. Κουρουπλής και οριστικά εκτός ο Γιάννης Ανθόπουλος.

Εκτιμά ακόμα ότι το τελευταίο διάστημα είναι ιδιαίτερα ενισχυμένος, με την πρωτοβουλία του για εθνική συνεννόηση στο θέμα των πυρκαγιών, αλλά και από το ότι η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός έχουν υποστεί ζημιά από το αλαλούμ που παρατηρείται σε σχέση με την αντίδραση και την κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού στο θέμα των πυρκαγιών. «Αν κάποιοι θελήσουν να ρίξουν μερικές ντουφεκιές στον αέρα για την τιμή των όπλων ή για να επαναδιατυπώσουν το παράπονό τους με πολιτικό τρόπο, τότε αυτό είναι θεμιτό και λογικό. Αν όμως κάποιοι επιχειρήσουν να εκμεταλλευτούν αυτά τα λογικά παράπονα και χοντρύνουν το θέμα, παραμονές εκλογών και ενώ βρισκόμαστε σε καθοριστική καμπή, τότε θα κληθούν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και προς τον κόσμο, αλλά και προς το ΠΑΣΟΚ», επεσήμαιναν στελέχη που στηρίζουν τον Γιώργο Παπανδρέου.

Ωστόσο τα μεγάλα «αγκάθια» και τα «στοιχήματα» για τον Γιώργο Παπανδρέου είναι «ο κομματικός μικρόκοσμος» και οι μηχανισμοί στα μεσαία επίπεδα και στη βάση του Κινήματος, και όχι τόσο στο Εθνικό Συμβούλιο.

Το πρώτο και σημαντικό πρόβλημα είναι τα αλληλομαχαιρώματα τόσο μεταξύ των νυν βουλευτών της κάθε περιφέρειας όσο και κυρίως οι αντιδράσεις των ήδη εκλεγμένων για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τις υπόλοιπες θέσεις. Οι ήδη υπάρχοντες βουλευτές, στην πλειοψηφία τους, θέλουν συνυποψηφίους του «χεριού τους» ή να λειτουργούν απλώς σαν «λαγοί» τους. Αρνούνται πεισματικά και βάζουν τρικλοποδιές σε όσους νέους φαίνεται να διαθέτουν προσωπικότητα, αυτοτελή υπόσταση και επιρροή.

Είναι χαρακτηριστικό του κλίματος που επικρατεί ότι στα μέλη της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα φτάνουν σχεδόν καθημερινά λογής «φάκελοι» για «ατασθαλίες», «παραπτώματα» και άλλα παρόμοια υποψήφιων ή επίδοξων υποψήφιων, από άλλους τοπικούς ανταγωνιστές τους.

Αυτή η κατάσταση είναι γνωστή εδώ και καιρό στο επιτελείο του κ. Παπανδρέου και γι’ αυτό πολλοί συνεργάτες του, αλλά και υψηλόβαθμα στελέχη τον πιέζουν ήδη από το Πάσχα να κλείσει τα ψηφοδέλτια, ώστε να σταματήσει αυτή «η νοσηρή και διαλυτική κατάσταση» και να μη σέρνεται άλλο, μια και πιστεύουν ότι οι αντιδράσεις θα κρατήσουν λίγες μέρες ή μια δυο βδομάδες και μετά θα υπάρξει σχετική ηρεμία, ώστε να μπορέσει να γίνει μια καλή προεκλογική εκστρατεία.

Πρόβλημα στη Θράκη

Σημαντικό επίσης πρόβλημα που απαιτεί άμεση λύση είναι αυτό με την ένταξη στα ψηφοδέλτια προσώπων που μπορούν τηρώντας τις κατάλληλες ισορροπίες, να φέρουν ψήφους από ειδικές κατηγορίες πληθυσμού και πρωτίστως από τη μουσουλμανική μειονότητα, η οποία κάποτε στην πλειοψηφία της ήταν κοντά στο ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα στον Γιώργο Παπανδρέου. Το θέμα αυτό είναι και λεπτό και δύσκολο. Οι επιτελείς του Γιώργου Παπανδρέου δεν θέλουν επ’ ουδενί να την ξαναπατήσουν όπως έγινε με την περίπτωση της κ. Καραχασάν στις νομαρχιακές εκλογές. Κάποια πρόσωπα που πρωτίστως προτάθηκαν από τη Ροδόπη, αλλά και κάποιες άλλες περιοχές με παρουσία του μουσουλμανικού στοιχείου, προβληματίζουν σοβαρά και τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς φοβάται μήπως την κρίσιμη στιγμή και προκειμένου να μαζέψουν ψήφους, δηλώσουν μεν μουσουλμάνοι, αλλά ότι είναι Τούρκοι.

Επόμενο σημαντικό πρόβλημα είναι τουλάχιστον στις πολυεδρικές περιφέρειες, που εν πολλοίς θα κρίνουν και το εκλογικό αποτέλεσμα, να υπάρξουν στα ψηφοδέλτια πρόσωπα που θα λειτουργούν «προσθετικά», δηλαδή θα έχουν πολυσυλλεκτικότητα και δικές τους δεξαμενές ψήφων και δεν θα μετέχουν απλώς σε ένα παιχνίδι εσωτερικής ανακατανομής των ήδη υπαρχόντων ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Για την ώρα υπάρχει δυσκολία σε αρκετές περιφέρειες να υπάρξουν τέτοια πρόσωπα, με κάποιες εξαιρέσεις σε ορισμένους νομούς της βόρειας Ελλάδας όπου έχουν βρεθεί κάποια πρόσωπα και νέα και προέρχονται από τον χώρο της Αριστεράς (π.χ. ο δημοσιογράφος Νεστορίδης στην Καβάλα κ.ά.). Στη Β΄ Αθήνας, όπου το ΠΑΣΟΚ θέλει να ανεβάσει το ποσοστό του κι άλλο (ήδη προηγείται με 3,5 περίπου μονάδες), το μόνο από τα νέα για την ώρα πρόσωπα που παρουσιάζει τέτοια χαρακτηριστικά είναι ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος προέρχεται από μεταγραφή από άλλη περιοχή. Περίπου ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Α΄ Αθήνας (όπου το ΠΑΣΟΚ έχει μειώσει το άνοιγμα της ψαλίδας) όπου και εκεί, για την ώρα τουλάχιστον, το μόνο νέο πρόσωπο είναι η Άννα Διαμαντοπούλου, που ευελπιστεί να «προσελκύσει» και κάποιους δεξιούς ψηφοφόρους, αλλά και αυτή είναι εκ μεταγραφής. Σε ό,τι αφορά το όνομα του καθηγητή Εργατικού Δικαίου, Αλέξη Μητρόπουλου, που έχει ακουστεί για τη Β΄ Αθήνας, ως πρόσωπο που μπορεί να δράσει «προσθετικά» και να μαζέψει ψήφους, για την ώρα τουλάχιστον δεν φαίνεται να έχει «κλειδώσει».

Οι πέντε μονοεδρικές είναι κι αυτές ένα μεγάλο στοίχημα για τον Γιώργο Παπανδρέου, που θέλει αν είναι δυνατόν να τις κερδίσει και τις πέντε, γιατί στο σενάριο μιας οριακής νίκης της ΝΔ, η επικράτηση του ΠΑΣΟΚ και στις 5 μονοεδρικές, ή στην πλειοψηφία τους, αφαιρεί έδρες ουσιαστικά μόνο από τη ΝΔ και τις καρπώνεται το ίδιο.

Ο κ. Παπανδρέου ψάχνει για ισχυρές υποψηφιότητες και στις 5. Φαίνεται πως είναι πολύ κοντά το «ναι» του Γεράσιμου Αρσένη στην Κεφαλονιά. Ήδη γκάλοπ της RASS τον φέρνει φαβορί με 8 μονάδες διαφορά από τον επόμενο, που είναι ο πρώην δήμαρχος Αργοστολίου Μάκης Φόρτες.


Σχολιάστε εδώ