Τι μας μαγειρεύουν οι Αμερικανοί

Τι μας μαγειρεύουν οι Αμερικανοί

O αμερικανός πρέσβης ήρθε από την Ουκρανία, όπου είχε «ενεργό ρόλο» στην κρίση της Κριμαίας

-Στους Δελφούς, ως άλλος μάντης, ο Τζέφρι Πάιατ προέβλεψε ακούσια ελληνοτουρκική σύγκρουση
-Προειδοποίηση προς Τσίπρα η πρωτοφανής παρέμβασή του, ότι δεν εμπλέκονται πολιτικοί στο «σκάνδαλο Novartis» – Δώρο στον Μητσοτάκη

Πρωτοφανής ήταν η ωμή παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη Τζέφρι Πάιατ στα εσωτερικά μας για το «σκάνδαλο Novartis», που έχει προκαλέσει άγρια σύγκρουση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης (και όχι μόνο), με τη δήλωσή του, την οποία ανέβασε και στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, ότι «καμία έρευνα του FBI που να αφορά (Έλληνες) πολιτικούς δεν υπάρχει» – θέση την οποία εξέφρασε στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη στη συνάντηση που είχε μαζί του την περασμένη Τρίτη.

Δήλωση που ανατρέπει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι στο σκάνδαλο εμπλέκονται 10 πολιτικοί, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και υψηλόβαθμα στελέχη της ΝΔ, όπως ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος, Επίτροπος της ΕΕ σήμερα, και ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Άδωνης Γεωργιάδης, σύμφωνα με τη δικογραφία. Και ήδη η υπόθεση, μετά από απόφαση της Βουλής, παραπέμπεται σε Προανακριτική Επιτροπή.

Η ξαφνική παρέμβαση του αμερικανού πρέσβη, που δεν εντάσσεται στις… αρμοδιότητές του, αλλά αντίθετα θυμίζει «ρόλο Πιουριφόι», δεν στρέφεται μόνο κατά της κυβέρνησης. Κυρίως αδειάζει τον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, χαλώντας του το «κατηγορώ» κατά του «παλιού πολιτικού συστήματος», που με τον χορό των μιζών οδήγησε τη χώρα στη χρεοκοπία και τον ελληνικό λαό στη φτώχεια και στα δεσμά των Μνημονίων. Και η παρέμβαση αυτή κάθε άλλο παρά τυχαία είναι. Δεν θα μπορούσε να την κάνει αν δεν είχε εντολή από την Ουάσινγκτον. Αποστολή εκτελούσε. Απόδειξη, το ότι όχι μόνο επέτρεψε στον πρόεδρο της ΝΔ να δημοσιοποιήσει ότι το FBI δεν κάνει έρευνα για πολιτικούς (και μάλιστα μόνο αυτό), κάτι που δεν έχει προηγούμενο, αλλά ανάρτησε και στο διαδίκτυο τη διάψευση, ανατρέποντας τους κυβερνητικούς ισχυρισμούς περί ανάμειξης επωνύμων πολιτικών. Και κυρίως ΑΔΕΙΑΣΕ το πόρισμα της Εισαγγελέως Διαφθοράς κυρίας Τουλουπάκη αλλά και των προϊσταμένων της λέγοντας στον Μητσοτάκη: «Η έρευνα του FBI επικεντρώνεται σε εγκλήματα που παραβιάζουν τον αμερικανικό νόμο. Δεν υπάρχει καμία έρευνα του FBI που να αφορά έλληνες πολιτικούς». Δηλαδή, ο πρέσβης κ. Τζέφρι Πάιατ μόνο την απόφαση δεν έβγαλε…


Όπως ήταν φυσικό, στο Μέγαρο Μαξίμου χτύπησε συναγερμός. Ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού επικοινώνησε με τον αμερικανό πρέσβη και σύμφωνα με non-paper του Μαξίμου «διευκρίνισε ότι ουδέποτε αναφέρθηκε στο αν υπάρχουν ή όχι πολιτικοί στις έρευνες του FBI για το σκάνδαλο Novartis».

Αν έτσι είναι, προκύπτει το ερώτημα γιατί ο διπλωματικός σύμβουλος (το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στο non-paper) δεν ζήτησε από τον κ. Πάιατ να αναρτήσει διορθωτικό tweet, που να διαψεύδει το προηγούμενο. Το ότι δεν υπήρξε κάτι τέτοιο, σημαίνει το αντίθετο από αυτό που λέει το non-paper του Μαξίμου. Όταν, μάλιστα, σε ανακοίνωσή της η ΝΔ επισημαίνει: «Μετά τη συνάντησή τους οι κ. Μητσοτάκης και Πάιατ συμφώνησαν να εκδοθεί μια ανακοίνωση που θα περιλαμβάνει και τη δήλωση του πρέσβη, η οποία μέσω των επιτελείων τους συ­ντάχθηκε γραπτώς και στα ελληνικά και στα αγγλικά, ως είθισται, για να αποφευχθεί οποιαδήποτε παρερμηνεία».

Μαύρα σύννεφα…
Και ναι μεν το παιχνίδι κατά της κυβέρνησης και προσωπικά κατά του Τσίπρα ο πρέσβης των ΗΠΑ θέλησε να το παίξει με τον αντίπαλο του πρωθυπουργού, όμως το μήνυμα είχε αποκλειστικό παραλήπτη τον σημερινό ένοικο του Μαξίμου. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι ήταν προειδοποιητικό καμπανάκι… Που διαμηνύει ότι ο αμερικανός πρέσβης δεν είναι κανένας απλός γραφειοκράτης, για να πηγαίνει μόνο σε δεξιώσεις και να κάνει τις διακοπές του. Άλλωστε, έχει ήδη δώσει σαφέστατα δείγματα γραφής.

Ξαφνικά, από το πουθενά, στις 30 Ιανουαρίου είχε τονίσει σε συνέντευξή του ότι «φοβάται για ατύχημα στο Αιγαίο».

Δεν πρόλαβε να το πει και ο Ερντογάν χτύπησε στα Ίμια, με την τουρκική ακταιωρό που εμβόλισε σκάφος του Λιμενικού μας και παραλίγο να υπάρξει σύγκρουση. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ συνόδευσε τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα λίγες ημέρες μετά το «ατύχημα». Αν δεν κάνουμε λάθος, οι ΗΠΑ έχουν πρέσβη στην Τουρκία, γιατί χρειαζόταν ο εδώ πρέσβης τους; Και πριν από δυο τρεις μήνες, ο κ. Πάιατ είχε δημοσιοποιήσει την αντίθεσή του στο να πάρει τον ΟΛΘ εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Προχθές ο κ. Πάιατ «ξαναχτύπησε»! Μιλώντας στο Διεθνές Φόρουμ των Δελφών, επανήλθε εκφράζοντας τον φόβο του για το ενδεχόμενο μιας «ακούσιας σύγκρουσης» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Δεν μιλούσε βέβαια γενικά και αόριστα. Προφανώς, γνωρίζει τι ακριβώς εξελίσσεται στο παρασκήνιο και φυσικά παρεμβαίνει όπου και όταν πρέπει, καταπώς ορίζουν τα συμφέροντα των ΗΠΑ. Σε βαθμό προκλητικό. Πόσω μάλλον που ο Τζ. Πάιατ είναι ο μοναδικός ξένος πρέσβης στην Ελλάδα που αναπτύσσει τέτοιου είδους δραστηριότητες.

Όλα αυτά δείχνουν τον πραγματικό ρόλο του κ. Πάιατ, πέρα από τα τυπικά καθήκοντα του πρέσβη. Και για να τον στείλει εδώ η Ουάσινγκτον, ξέρει ότι μπορεί να διεκπεραιώσει την όποια… επικίνδυνη αποστολή, όπως τα κατάφερε και στην Ουκρανία… (περισσότερα στο τέλος του ρεπορτάζ). Μια πολύ ισχυρή απόδειξη αποτελεί το ότι ο Ντόναλντ Τραμπ μόλις εγκαταστάθηκε στον Λευκό Οίκο θέλησε να βάλει πρέσβη στην Ελλάδα κάποιον «κολλητό» του αλλά, όσο κι αν προσπάθησε, δεν τα κατάφερε. Ο Πάιατ είχε ισχυρότερες πλάτες…

Παίζουν με την Τουρκία!
Σύμφωνα με καλές πληροφορίες, τα… ενδιαφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών στην καυτή περιοχή μας (Αιγαίο, Κύπρος, Μέση Ανατολή και Βαλκάνια) έχουν αλλάξει. Τώρα θέλουν την Τουρκία κοντά τους. Ο λόγος, ένας και μόνο: Να σταματήσουν την… κάθοδο της Ρωσίας σε αυτόν τον χώρο με τη στήριξη φιλορωσικών κυβερνήσεων και την ενεργειακή εξάπλωση. Με την Τουρκία να βάζει την ταμπέλα «stop» στη διέλευση ρωσικών αγωγών φυσικού αερίου, και όχι μόνο. Για να διοχετεύσει στην περιοχή αυτή τα τεράστια αποθέματα σχιστολιθικού αερίου κ.ά. που έχει η Αμερική. Συν για την πολεμική δράση στη Συρία, στο Αφρίν.

Το αντάλλαγμα, τα νησιά μας…
Ποια θα είναι η… αντιπαροχή για το μπλόκο όχι μόνο στους ρωσικούς αγωγούς αλλά και στη γενικότερη επιδίωξη της Μόσχας να έχει υπό τον έλεγχό της κράτη των Βαλκανίων; Κάποια από τα 18 νησιά που ονειρεύεται ο Ερντογάν και έχει βάλει την αντιπολίτευση –τον Κιλιντζάρογλου– να τον καταγγέλλει ότι δεν τα διεκδικεί, σε συνδυασμό ενδεχομένως με το άνοιγμα κάποιας… διόδου για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάννης.

Και, φυσικά, στο Κυπριακό τέρμα οι γεωτρήσεις αν δεν έχει… μερτικό και η Τουρκία. Ήδη, με τη… σιωπηρή συναίνεση της Αμερικής, πέρασε το τελεσίγραφο του Ερντογάν και το ιταλικό γεωτρύπανο αποχώρησε από την Κύπρο!

Πρόσφατη απόδειξη του ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις διάγουν βίον ανθόσπαρτον είναι ότι η τουρκική κυβέρνηση βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με την Ουάσινγκτον για την αγορά υπερσύγχρονων μαχητικών αεροσκαφών F-35Β, εν όψει της ναυπήγησης αεροπλανοφόρου μέσα στην ερχόμενη δεκαπενταετία!

Τέλος οι αγάπες…
Προφανώς, τα μηνύματα για την αλλαγή γραμμής της Ουάσινγκτον θα τα έχει πάρει η κυβέρνηση και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας, αλλά ακόμη δεν τα έχουν αποκωδικοποιήσει σωστά. Μετά τη δήλωση του αμερικανού πρέσβη ότι δεν υπάρχει καμία έρευνα κατά ελλήνων πολιτικών για το «σκάνδαλο Novartis», είναι σαφές ότι τέλος οι αγάπες. Πλέον έχουν αγκαλιάσει τον Ερντογάν και θα του κάνουν τα χατίρια, σε βάρος μας.

Δεν είναι η πρώτη φορά που μας πουλάνε οι… φίλοι και σύμμαχοί μας.
Το επιχείρημά τους είναι ότι φταίει η ελληνική κυβέρνηση, γιατί άλλαξε αγκαλιές. Έγινε ένα με τη Γερμανία και την Ευρώπη, και αυτό δεν το συγχωρούν…

Τα στηρίγματα (δύο οικογένειες μεγάλων επιχειρηματιών με προσβάσεις στην Ουάσινγκτον) που είχε ο Τσίπρας και του εξασφάλιζαν κάποια στήριξη φαίνεται ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν τώρα… Και το ερώτημα που μπαίνει είναι: Τι κάνουμε τώρα, ποιες εναλλακτικές έχει η κυβέρνηση και ποιες συμμαχίες για να προστατευθεί η χώρα;

Ποιος είναι ο Τζέφρι Πάιατ
Ο κ. Πάιατ ήταν πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία από τις 30 Ιουλίου του 2013. Η τριετής θητεία του συνέπεσε με μια περίοδο κατά την οποία η επικράτεια της Ουκρανίας συρρικνώθηκε. Η Μόσχα προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας και ακολούθησαν εμφύλιες συγκρούσεις μεταξύ του επίσημου ουκρανικού κράτους και στασιαστών ανταρτών, υποστηριζόμενων από τη Μόσχα. Ως πρεσβευτής των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ουκρανία, ο κ. Πάιατ είχε ενεργό ρόλο, με σχεδόν καθημερινές παρεμβάσεις στα εσωτερικά πολιτικά πράγματα, στηρίζοντας τον Πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο και τις προσπάθειες του σημερινού πρωθυπουργού Βολοντίμιρ Γκρόισμαν.

«Το Ντονμπάς είναι Ουκρανία» και «η Μαριούπολη είναι Ουκρανία», έγραψε πρόσφατα ο κ. Πάιατ στον λογαριασμό του στο twitter, τον οποίο τροφοδοτεί καθημερινά, με εντατικό ρυθμό, στηρίζοντας το Κίεβο απέναντι στους αυτονομιστές, που επιθυμούν την απόσχιση περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας, οι οποίες θεωρούνται από τις πιο σημαντικές βιομηχανικές περιοχές της χώρας.

Κάρφωσε τη Νούλαντ
Ως πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία, έγινε διάσημος τον Φεβρουάριο του 2014, όταν μυστηριωδώς διέρρευσε στο YouTube μια τηλεφωνική συνομιλία του με τη βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ. Λίγο πριν ξεσπάσουν οι αιματηρές συγκρούσεις στην Ουκρανία, η κυρία Νούλαντ συζητούσε με τον κ. Πάιατ τις εξελίξεις στο Κίεβο.

Σε παρατήρηση του αμερικανού διπλωμάτη ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν θα αφήσει αναπάντητες τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων των ουκρανών διαδηλωτών από την κυβέρνηση του τότε Προέδρου Βίκτορ Γιανουκόβιτς, η Βικτόρια Νούλαντ είχε απαντήσει κυνικά: «Γ…α την ΕΕ».

Εντύπωση είχε προκαλέσει και το ότι ο κ. Πάιατ είχε ξεσπάσει σε γέλια ακούγοντας την κυρία Νούλαντ να σχολιάζει «fuck the EU».


Σχολιάστε εδώ